Åkesson regerar – det som tidigare kallades rasism är nu realism


INRIKES. Widar Andersson, är socialdemokrat, före detta riksdagsledamot, numera ansvarig utgivare och chefredaktör på tidningen Folkbladet i Östergötland. Widar verkar vara en klok man och skriver en och anna bra ledare som den nedan. 

WIDARS LEDARE. Under ytan styr SD politiken. S och M är ännu vilsna. Vilket åskådliggjordes när partiledarna samlades till årets första partiledardebatt på onsdagen. Och ibland blir det mer än lovligt tokigt. Försöket att i en illa underbyggd replik utmåla Jimmie Åkesson som något slags antidemokrat var till exempel nästan lika urbota dumt som när Löfven för något år sedan talade om Åkesson som ”nyfascist”. Sånt där vänstertrams – som kort sagt syftar till att likna Åkesson vid Hitler – är inget för Socialdemokraterna att hålla på med. Nu kunde dessutom Åkesson lugnt kontra med ett mindre hyllningstal till demokratin och upplysa om att han studerat ”demokratiteori vid universitetet”!

Bättre då att hålla sig till den riktiga politiken. Som Stefan Löfven gjorde i ett annat replikskifte där Jimmie Åkesson försökte få statsministern att ge sig in i ett resonemang om olika ”kulturers betydelse” för att unga män i flock begår sexuella övergrepp mot kvinnor. Stefan Löfven avstod klokt från sådana övningar utan slog i stället med auktoritet fast att alldeles oavsett vilket som är ”motivet” och alldeles oavsett var gärningsmannen ”råkar vara född” så skall dessa övergrepp fördömas, utredas och straffas. Så är det. Låt kultursidorna och rasisterna älta det där med kulturer. Det är inget för sossar.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson dominerade partiledardebatten. Efter regeringens totalomläggning av invandringspolitiken har han förstås ett guldläge. Vilket han inte överutnyttjade. Det som för alls inte länge sedan var ”rasism” har nu blivit ”realism” och det som tidigare var ”inhumant” är nu ”helt nödvändigt”, sa Åkesson.

Han pressade Anna Kinberg Batra (M) med att lugnt ställa frågan ”Vill du regera så är det antingen med Löfven eller med mig. Vem väljer du?” Åkesson punkterade elegant ett uppblåst anfall från Centerns Anders W Jonsson och lika träffsäkert plockade han ner Jonas Sjöstedt vänsterytterattack.

Det är bara att bita i lärdomens sura äpple. De andra partierna har i olika omfattning och med olika motiv ställt till det för sig rejält. De närmaste månaderna kommer att visa om regeringen har kraft och ork att försöka vända på skutan. Redan nu borde Stefan Löfven till exempel fundera på om det är så himla bra att – likt i partiledardebatten – ropa ut hur ”oerhört stolt” han är över den invandringspolitik som nyligen konkade så att det sjöng om det.

Widar Andersson

Från partiledardebatten 13 januari 2016. 


12 responses to “Åkesson regerar – det som tidigare kallades rasism är nu realism

 • angelicaplacet

  Varför tycker inte Andersson att kulturen bör nämnas,att det inte är något för sossar?
  Tror han inte att det är en kulturell skillnad när hundratals av manligt kön utför sexuella trakasserier på kvinnor på allmänplats under några timmar en kväll?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  En svensk nationalekonom skriver…………..

  Brittiska forskarkollegor ser inte Sverige som en moralisk stormakt värd att efterlikna. Snarare ett exempel på hur välvilja utan konsekvensanalys kan leda till tragiska utfall, skriver Gabriel Heller Sahlgren, nationalekonom i London.

  ”Det låter väldigt märkligt”.

  Så har kollegor här i London ofta reagerat när jag beskrivit detaljerna i Sveriges asylsystem de senaste åren.

  Så den restriktiva politiken bör konsolideras. Direktavvisning av asylsökande som anländer från andra EU-länder kan vara temporärt nödvändigt.

  En paus i mottagandet behövs för att vi ska ha en chans att framgångsrikt integrera de som redan har anlänt.

  På sikt bör temporära lösningar ersättas av förutsägbara regler. En bred och restriktiv asylpolitik är att föredra, samtidigt som vi ökar biståndet till konfliktområden kraftigt.

  Målet att Sverige ska vara en humanitär stormakt bör inte överges. Det måste däremot metoderna som använts för att realisera detta mål.

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/aeven-en-humanitaer-stormakt-maste-strama-21516

  Gilla

  • eva

   Det beror väl på h u r man är som humanitär stormakt. En stormakt, oavsett vilket slag, som beter sig som en dåre utan sans och vett, blir till slut en stormakt, men inte på förnuftssidan och på samma sida som dårarna. Och där är Sverige nu!

   Gilla

 • jockfall

  Dom andra politikerna kan läsa från sina manus. Åkesson klarar sig utan papper. Använder bara sunt förnuft.

  Gilla

 • Tony

  Håller helt med Widar Andersson, utom i en sak det är inte
  fel att påstå att dom sextrackasserier som förekommit i
  Europa har utförs av invandrade ungdomar, och det borde
  Stefan Löfven talat om, även om alla begriper det ändå,
  men en statsminister som hymlar om sanningen är feg!
  Dessa trackasserier försvinner inte bara för att man försöker
  att fördela skuldbördan på fler!

  Gilla

 • ossie

  Ovanligt att någonting sansat och vettigt kommer från Sossehåll fast han är ju inte politiker och känner väl vart vinden blåser.

  Gilla

 • putte

  Man måste beundra Åkesson att han orkar att stå emot all skit som dom andra partierna kastar på honom , sedan att mästerhycklaren Löfven ikläder sig rollen som ledare för ett så kallat demokratiskt parti är ju endast komiskt ,sedan undrar jag vad som menas med demokrati ,innebär det inte att när partierna samlas för att diskutera problem så ska väl för böveln alla partier inklusive SD vara med för det är väl det enda partiet som begriper någonting för man ser ju nu hur dom andra har fått anamma SDs politik trots att det svider .

  Gilla

  • Involuntarium.se

   Det finns inget bättre valarbete än att inte få var med och diskutera fram lösningar på samhällsproblemen!

   Uteslutningen av SD gagnar inte regeringen och alliansen!

   Kaoset är ett faktum, vi får se vem M väljer att regera med vid nästa val? Eller kan det var det styvnackade S som väljer samarbetspartner?

   Alla partier utom V, C och Fi anser nu att SD asylpolitik är realism!

   Gilla

 • Involuntarium.se

  Bra att Widar pratar ur skägget och pedagogiskt förklarar för sina kamrater Socialdemokrater att nu är ”vi alla inklusive Stefan Löfven frånåkta av Sverigedemokraterna”! fan vad det måste svida för Widars socialdemokratiska kamrater att få den sanningen nerkörd i halsen av en av sina egna!

  Jimmie är mer statsmannamässig än vad Löfven någonsin kommer att bli! Jimmie kan nog aspirera statsministerposten vid nästa val!

  Gilla

 • Martin

  Det antirasistiska mittenpartiet som förespråkar en lagom invandring och förföljelse av de egna medlemmarna står mig upp i halsen. Nu när krisen har kommit och övriga partier har skaffat sig (nya)SDs politik så är det uppenbart hur idiotiskt partiets enorma liberalisering och kryperi för media sedan 2010 har varit.

  Gilla

 • Kommendanten

  Jimmy Åkesson var grym!
  Hans anförande och kontringar gentemot pk-politikerna var förträffligt.

  Heja Jimmy!

  Gilla

 • grune

  Jag undrar om det finns någon annan offentlig person som kan tala till folket på folkets språk lika tydligt och klart som Jimmie Åkesson, Jag betvivlar det.
  Alla dom andra svammelpetrarna snackar ett språk som int folket förstår och det är farligt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: