Ska vi jobba tills vi dör?

Rubriken låter förfärlig, men det är frågan Ivar Arpi på SvD ställer sig efter regeringens Långtidsutredning som delvis presenterades i fredags.

Forskarna Joakim Ruist och Joakim Flood är författare till denna utredning och deras bild av ett kommande Sverige är allt annat än munter.

De kommer fram till att anledningen till att vi måste jobba längre upp i åldrarna, inte i första hand beror på en åldrande befolkning som pumpats i oss under flera år, utan att vi måste finansiera den kommande invandringen.

Utredningen bygger på olika scenarier och endast en av dessa slutar med vinst för staten (skattebetalarna). Det scenariot går ut på att utomeuropeiska invandrare med låg utbildning höjer sin sysselsättning med 10 procent och att samtliga löntagare jobbar två år längre än idag. Det finns dock en hållhake också i detta scenario och det är att den bygger på en rejält minskad invandring. Så som verkligheten är nu, med rekordstora asylnivåer, lär det enligt Ruist och Flood inte räcka med att vi alla jobbar två år längre.

Invandringens lönsamhet bygger på att sysselsättningen ökar rejält. Idag visar Sverige upp katastrofala siffror, där vi har den i särklass högsta asylinvandringen och den sämsta integrationen av samtliga OECD-länder. Att sysselsättningsgapet mellan utomeuropeiska invandrare och övriga medborgare är stå stor, beror på den mycket låga utbildningsgraden hos de utomeuropéer som kommer hit.

Beräkningar som Ruist och Flood gjort, visar också att det varje år kommer att ske en omfördelning från inrikes- till utrikesfödda med 0,7 procent av BNP.

Just nu finns inga goda tecken att visa upp, tvärtom kommer problemen att eskalera om dagens nivåer på asylinvandrare från utomeuropeiska länder håller i sig. Därför menar Ivar Arpi lite sarkastiskt att vi nog får räkna med att jobba hela vägen till graven.

Källa: SvD

6 thoughts on “Ska vi jobba tills vi dör?

  1. Avskaffa alla bidrag för invandrade och återstarta Statens arbetslöshetskommitté och låt dem göra rätt för lönen. Det kommer inte att vara lönsamt men vi får ändå en viss avkastning, integration på köpet, flykt av arbetsskygga och grannarna till dessa får nattro.

    • Förr fick de låna pengar när de kom, 1980- talet. Men mp och alliansen ville bryta ner välfärdssamhället och de fick som de ville!

  2. Nej! Nu har de ju missat de senaste decenniernas propaganda! Vi har ju muslimer till det, vi skulle ju få vår välfärd och pensioner räddade av massinvandringen. Eller?!

    • Precis! Borde de inte istället också vilja att alla går i pension så tidigt som möjligt så de vakanserna sedan kan gå till alla högutbildade som kommer… ?
      Oavsett hur man vänder och vrider på allt så går inte ekvationen ihop. Dessutom tycker jag att de som kommit hit inte ska ha ett ruttet öre från våra pensionsfonder såvida de inte själva bidragit till dem. Staten har stulit tillräckligt mycket ur dem vilket bidragit till att skapa en enorm mängd svenska fattigpensionärer. Har de tänkt att det ska bli ännu fler?
      Förlåt! Det blev ju lite tokigt! Tänka är ju inte deras starka sida…

      • Nej, de bara kastar bort sitt ansvar för den egna befolkningen och tror de är världsledande politiker. Skamligt!

KommenteraAvbryt svar