Diabetesbarn tvingas köa för vård

Varje år insjuknar omkring 800 barn i diabetes typ 1. Det är en dödlig sjukdom, som kräver regelbundna läkarbesök och omfattande vård i hemmet.

Men på Sveriges största barndiabetesmottagning vid Astrid Lindgrens sjukhus i Solna får sjuka barn köa, och skälet är underbemanning.

Just nu finns det där bara 2 sköterskor, i februari blir dem 3,8 men behovet är 8 för att nå upp till adekvat vård enligt riktlinjerna för diabetesvården.

Diabetes 1 ökar inte i andel av den befintlig befolkningen,men Stockholm växer så det knakar genom ett stort inflyttningsöverskott, och där ingår barn med diabetes typ 1.

“Barnen ska få träffa en sköterska var tredje månad, men så är det inte nu. Vi har inte haft möjligheter att kolla barnen alls så ofta.

Detta leder till många ledsna och stressade föräldrar, som behöver hjälp,vilket  vi har svårt att ge dem”, säger läkaren Eva Örtqvist.

“Olli” anser att vi kan dra ned på det som kallas ensamkommande flyktingbarn. Dessa är mestadels inte vare sig ensamkommande eller barn.

De består till mycket stor del av unga friska män från 18 år och upp mot 30-35 och som kostar flera tusen kronor per dygn eller 1,5 miljoner per år att försörja

Det är en lyx vi inte längre kan unna oss eller dem. Tvärtom! Dessa snyltare av vår välfärd som kommer hit med hjälp av sina föräldrars narkotikapengar och  flyktingsmugglare, ska inte privilegieras före någon annan. Betänk att det är alla människors lika värde som gäller, eller?

Dessutom undrar jag varför kriget i Syrien, leder till att dessa afghaner och kriminella välfärdstjuvar  kommer i tusental per vecka?

Skicka hem dem! De behövs bättre i Afghanistan för att bygga upp sitt eget land igen. Jag betvivlar också att dessa snyltgäster hyllar alla människors lika värde.

Varför skulle dom då behandla andra människor som dom bevisligen gör i många fall? Fast det är ju bara Svennar och Svennehoror så klart. Ett rejält kok stryk skulle de ha och sedan skickas tillbaka per båt och buss eller till fots.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sjuka-barn-far-koa-for-vard-det-ar-skrammande

16 thoughts on “Diabetesbarn tvingas köa för vård

 1. Det här är så mycket större än Sveriges mottagande. EU och högt uppsatta vill att hela Europa skall bli en mångkultur. Alla identiteter ska raderas ut. Detta för att folk utan identiteter är lättare att kontrollera. Detta är ett experiment och ett folkutbyte som våra kära politiker är väl medvetna om, de är bara små brickor i ett stort spel och vi vanliga medborgare är egentligen inte värda ett piss. Det vi måste göra för att inte bli helt utplånade från vårt land måste vi lära nästa generation, våra barn och barnbarn att strida för sitt arv. Vi bär det största ansvaret för vår framtid, för politikerna och bankirerna bryr sig inte ett dugg.

 2. Och detta är bara början på förfallet, hur tror ni det kommer ser ut om ett par år om inte utvecklingen hejdas, då har vi ytterligare någon miljon att försörja.

 3. Alla dessa Knarkmiljonärer som inte vill röra sina egna pengar utan ser till att den isis-ledare som styr Sverige håller dom med allt gratis och det som kostar skall villkorslöst betalas av dumma Svenskar, alla dom skall råka ut för tvärstopp vid våra gränser. tar dom sig in ändå så är dom lovligt byte för alla som har tillgång till vapen.

 4. Dom nyanlända skulle ju kunna vårda varandra så behövs ju inte svenska språkkompetensen som förmodligen drar ut på tiden för att få svensk legitimation inom vården,detta skulle kunna minska utträngningseffekten.

 5. Av vilken märklig anledning saknas det diabeteskunnande i kompetensregnet?

  Kliv in på närmaste asylboende och välj ut någon av läkarna som bor där. Hur svårt kan det vara?

  • Det fattas säkert pengar, Erik. Läkare är inte gratis precis. Inte sjuksköterskor heller, men de är underbetalda de flesta. 4,2 sjuksköterskor fattas.

   • Alla dessa läkare som har flytt till Sverige för sina liv och bor på dessa anläggningar kanske skulle kunna ställa upp och hjälpa sina flyktingkamrater på anläggningen med lite diabeteskunskaper?

    Eller kräver de betalt i så fall?

 6. Som medelålders vit heterosexuell man som både äter kött och kör stadsjeep inser jag att jag självklart inte kan förvänta mig att tillhöra de som vårt vänsterstyrda landsting prioriterar. Har haft diabetes sedan ungdomen och skall gå på årliga läkarkontroller och dessutom tre besök hos diabetessköterska per år för att kontrollera långtidsvärden, blodtryck mm. Nu är det ett och ett halvt år sedan jag var till läkaren och senast hos sköterskan var i maj. Sist jag var på sjukhuset reagerade jag på att över hälften i väntrummet på medicinmottagningen inte såg ut att vara etniska svenskar. Är de nya svenskarna så vårdkrävande att de nyttjar över 50% av vårdens resurser?

  • Jag har gjort samma konstaterande som du Bosse, men jag har inte själv diabetes, men väl Artros. Men här tyckte jag att jag kunde försöka att ge politikerfrälset något att tänka på.

   Politikerna är ju mycket för alla människors lika värde i teorin, men inte i praktiken.

  • Det är väldigt vanligt med diabetes i Mellanöstern. Dels p g a hereditet, men också deras dåliga matvanor med socker i överflöd. Ramadan utlöser många diabetesfall också.

  • Själv har jag erfarenhet av att de nya svenskar du nämner tränger sig före andra i kön på akuten för att de fått lite ont i halsen!

Kommentera