16-årig zigenare döms till 12 års fängelse för hatmord på man ur ursprungsbefolkningen

RASISM. Den unge man som förra hösten högg ihjäl en annan man i Vasa döms i Österbottens tingsrätt för mord. Mannen har redan varit frihetsberövad i mer än ett år. Rätten beskriver dådet som planerat under flera års tid. Det som gör brottet så allvarligt är att mannen dessutom utrustat sig med kniv.

Flera andra brott: Den unge mannen var dessutom misstänkt på nio andra punkter. Det rörde sig om stöld, rån samt flera fall av misshandel och olaga hot.

Han döms på samtliga punkter och domen är tolv års ovillkorligt fängelse.

Dessutom måste den unge mannen ersätta brottsoffrets två närmast anhöriga med 10 000 euro var. Han ska också stå för deras rättegångskostnader som uppgår till nästan 5 500 euro. Dessutom ska han stå för begravningskostnaderna på lite drygt 5 500 euro.

Den unge mannen var 16 år när brottet begicks den 27 oktober i fjol. Enligt domen har mannen oprovocerat huggit en okänd 59-årig man med kniv i halsen i centrum av Vasa. 59-åringen avled av skadorna.

Tolv års fängelse var just det krav som åklagaren hade ställt. Rätten konstaterar att mannen, trots sin unga ålder, bör få just det straffet. Enligt brottslagen kan en ung person inte dömas till livstidsfängelse. Det längsta fängelsestraffet som en ung person kan få är tolv år.

Svenska Yle.fi

TIDIGARE 2015-11-02. Mord på ursprungsbefolkningen betraktas som hatbrott

I Vasa, Finland möttes en finsk zigenare och en ur majoritetsbefolkningen, en vit finländare. Gruff uppstod och den 16-årige romen dödade finnen. Polisen och åklagaren tolkar det som hatbrott.

Zigenargrabben högg ihjäl en för honom okänd etnisk finsk familjefar en tisdagsförmiddag mitt i Vasa, Österbotten: ”Ett mord där motivet var rasistiskt hat begicks i fjol i Finland för första gången någonsin, uppger polisen.

En 16-årig pojke knivhögg en 59-årig man i halsen. Gärningsmannen hör till en etnisk minoritet medan offret hörde till majoritetsbefolkningen. I förundersökningen kom det fram att gärningsmannen hade framfört olika slags hot på sociala medier mot ursprungsbefolkningen och brukat våld mot personer han inte kände.

– Hans hat gentemot majoritetsbefolkningen tros vara ett av motiven, säger polisinspektör Pia Holm till Yle Uutiset.

-Pettersson ser än en gång att det är stor skillnad på Sverige och Finland trots att vi var samma land i 600 år.

Iltasanomat     Yle.fi

 

12 thoughts on “16-årig zigenare döms till 12 års fängelse för hatmord på man ur ursprungsbefolkningen

  1. JA EFTERSOM JAG SJÄLV ÄR ROM FAST VI HAR BOTT HÄR I GENERATIONER SÅ ÄR JU BROTTEN O MORDET HAN GÖR OFÖRLÅTLIGT TYVÄRR FINNS DET MÅNGA DÅLIGA IBLAND VÅRAT FOLK JAG ÄCKLAS ÖVER VAD HAN GJORT DET ÄR SINNESSJUKT MAN DÖDAR INTE FOLK SOM HAN GJORDE DET ÄR SJUKT MYCKET SJUKT JAG SKÄMS NÄR JAG LÄSER DET HÄR

  2. DAGS att ta upp detta fall – finland berikar oss , vi bör ändra våra uråldriga humana lagar ( sverige är inte svenskar längre ———–

  3. Wallner på DN fick bara sex år, men satt bara av nio månader efter det att han högg ihjäl Nordenmark utanför Berns salonger. Men det är ju klart Wallner är ju jude och därmed tillhör han ju det utvalda folket.

    • Denne Wallner. Den första och sista gången jag läste något han hade skrivit var det en story som haltade för att han hade noll koll och inte brytt sig om att kolla upp fakta. Efter det har jag aldrig läst varken DN eller något Wallner skrivit men det kanske är så att i landet mallanmjölk så räcker det att vara ett bottenskrap och prestera under medel för att kallas ”journalist” och få pris. Det är inte vad du presterar som räknas utan vem det är som fixat in dig. Det är därför jag avskyr pk media som pesten.

    • Här vill jag rätta till några missförstånd.
      För det första, i detta fall var det frågan om ”inhemsk” Zigenare eller roman. De behandlas lika finnar här i landet.

      För det andra, om det hade varit en tiggare från Romanien, så hade han förmodligen fått lika ”straff” här som i Sverige.

      För det tredje, vi har precis lika obegriplig rättspraxis som i Sverige.
      T.ex. fiins det dom där en våldtäktsman har fått några monader villkorligt i hovrätten. Som grund var det att mannen hade arbete.

      För det fjärde, domarna beror i hög grad den dömdes förmögenhet och eller position i samhället. Ma kan t.ex. köra ihjäl en person, fly från platsen och anmäla sig själv dagen därpå och påstå att man inte minns någonting. Även om vittnen kan berätta att personen hade druckit dagen inan så blir man inte dömd för någonting. Men då skall man förstås vara en del av ”eliten”.

  4. Skillnad på Finland och Sverige. I Sverige hade zigenaren ursäktats till höger och vänster, av pressen och av socialsverige. Zigenarna är ju en sådan utsatt grupp och blotta åsynen av en vit, finsk medelålders man måste man ”förstå” är för mycket. Zigenaren hade symboliskt fått 40 timmars samhällstjänst på ett äldreboende med infödda svenskar, ett kopp kaffe med bulle av en socialsekreterare som snällt förmanat honom att inte bära kniv och att räkna till 10 innan han gör något farligt.

  5. Att etablissemanget i Sverige inte ser allvarligt på brott mot vår egen ursprungsbefolkning, borde få många svenskar att fundera djupt och länge.

  6. Delar man ut positioner utifrån vem man legat med eller känner eller utifrån vems kusin man är då blir det till slut som i soclialistutopin Sverige. Där varje soclialistisk teori och fantasi ska implementeras och det där därför jordens avskum och slödder dyker upp här och registrerar sig i minst ett namn så att man kan maximera sina bidrag och få minst två pass.

  7. Hade idioten valt att mörda i dårhuset Sverige, så hade han åtminstone aldrig blivit anklagad för hatbrott…

Kommentera