Falukorv och ägg, men du får ta bort äggen och korven


Från Göran Dandelo SPI Välfärden

Det var en fredag. Min fru och jag hade anledning att fira. Bubbel var inhandlat och jag stod i kön på ICA, med 1 kg färska havskräftor och ett halvt kilo räkor. Kvällen var räddad. Och jag mådde oförskämt bra. Men där och då, fick jag en brutal insikt i hur det är att vara fattig pensionär i dagens ”rika” Sverige. Och den slog mig i ansiktet, med full kraft.

Framför mig i kön stod en äldre dam med varorna i sin rullator. Hon var liten och tunn. Tydligt märkt av ålder och ett långt arbetsliv. ”Nej, det blev för mycket” sa hon när kassörskan berättade vad inköpssumman blev. Nervöst bläddrade hon i sin slitna plånbok. ”Kan du ta bort falukorven?”. Kassörskan slog bort falukorven i kassan och berättade återigen vad den gamla damen skulle betala. ”Nej, du får nog ta bort äggen också”. Hon tittade på kassörskan med stora och trötta ögon, precis som om hon besvärade genom att inte ha pengar tillräckligt för sina nödvändiga inköp. Det började krypa i kroppen på mig.

Inte en gång sa hon ”hej, hej”. Inte en gång bad hon om att få något utan att betala. Hon bara sjönk ihop och rotade i sin plånbok. Då klarade jag inte mer utan bad kassörskan slå in äggen och falukorven för sig. Tog summan på mitt ICA-kort och gav den gamla damen varorna som kostade 53 kronor och åttio ören. Hon tittade på mig med tårar i ögonen och lät ett nästan ljudlöst ”tack” komma över läpparna. Jag betalade mina egna varor, betydligt dyrare, rafsade ner dem i en kasse och sprang ifatt damen. Mina ögon var också fuktiga vid det här laget.

Jag bad att få bjuda henne på en kopp kaffe och hon frågade varför. Efter att jag förklarat att jag arbetar med äldrefrågor på politisk basis och ville skriva om detta, tackade hon ja under förutsättning att jag inte skrev ut hennes namn. ”Jag skulle skämmas inför mina barn och barnbarn. De vet inte att jag har det så här knapert”.

Damen, som hette Anna, hade arbetat som undersköterska i mer än 45 år. Under några år hade hon arbetat i Afrika för Läkare utan gränser. Hennes man var död sedan flera år och den pension hon fick ut nu, var minimal. ”Det var ganska bra när vi kunde leva på två pensioner och hans tjänstepension, men nu är det inte lätt”. ”Jag skulle kunna tänka mig att flytta till en mindre lägenhet, men det är svårt att hitta en med lägre hyra”.

Hon fick inte fullt bostadstillägg eftersom hon äger sin bostad och dessutom har ett litet torp uppe i Värmland. ”Min man byggde det med sina egna händer, han var duktig”, sa hon. ”Jag kan inte förmå mig att sälja det och dessutom skulle jag inte få så mycket för ett litet torp mitt i mörka skogen”. Vi fortsatte att prata en stund och när vi skildes åt tog hon min ena hand, med båda sina. ”Du är en fin pojke” sa hon. ”Jag hinner nog inte få någon glädje av ert arbete, men lova mig att du fortsätter kämpa för oss fattiga pensionärer”.

På vägen hem tänkte jag på alla dessa tysta och ”snälla” pensionärer som får stå tillbaka i dagens besparingar och prioriteringar. De höjer inte sina röster och de är tacksamma för den lilla pension som blir över, efter skatt. Men de har betalat till pensionen under ett helt arbetsliv. De skulle ha det bra när de blev gamla. Det var ”kontraktet” med staten!

Hur kunde det bli så här? Hur fick vi ett samhälle där gamla betyder så lite? Hur fick vi ett samhälle där 90-åringar inte kan få plats på ett äldreboende? Där många som slutligen kommer till ett äldreboende är så skröpliga att de bara har månader kvar att leva.

Bubblet, havskräftorna och räkorna smakade bra. Men först efter att jag lovat mig själv att aldrig sluta att kämpa för de gamla i vårt land. Aldrig sluta att kämpa för den stora grupp av medborgare som betalar sin skatt, men utsätts för en daglig strukturell diskriminering.

Vill du hjälpa till? Du kan gilla sidan (inte bara denna artikel), dela artiklar, skriva artiklar och kommentarer, men framförallt delta i vårt arbete för en värdig ålderdom i Sverige.

Göran Dandelo, SPI Välfärden

-Pettersson säger att det skulle kosta 4,5 miljarder att lyfta Sveriges sämst ställda pensionärer över fattigdomsgränsen men Stefan Löfven och sjuklövern väljer att satsa på att ensamkommande unga män ska få färdigbredda smörgåsar och daddor dygnet runt…


42 responses to “Falukorv och ägg, men du får ta bort äggen och korven

 • Kostnadsberget – nyanlända med uppehållstillstånd kostar kommunerna 65 miljarder, bara i år | Petterssons gör skillnad!

  […] Hur man än räknar fram och tillbaka så borde alla inse att detta inte går i längden och tänka på Falukorv och ägg, men du får ta bort äggen och korven. […]

  Gilla

 • 15 000 äldre riskerar att dö av svält | Petterssons önskar Gott Nytt År!

  […] sett exempel på mat som serveras till våra äldre, potatisgrytan, det brända fläsket och falukorv med ägg utan korv och ägg är exempel. För snart två år sedan sände SVT ett program om att äldrevården i Sverige har […]

  Gilla

 • angelicaplacet

  Ställ upp för fattigpensionärerna bör bli var mans angelägenhet.

  Betala matkassen till svenska fattigpensionärer som röstat på socialdemokraterna och arbetat hela sitt liv.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  80% av Svenska folket har under årtionden genom sina röster banat vägen för vad som händer i landet idag. Man kan skylla på blåögdhet, ett naivt folk, att en del inte har tillgång till internet etc. Jag vill påstå att stora delar av folket inte besitter hjärnkapacitet nog att förstå vad innebörden blir om ett antal år fram i tiden. När Riksdagsbeslutet togs av en enig Riksdag 1975 anade jag redan då att det kommer på sikt att gå åt helvete för landet. Det tog 40 år och nu är vi så nära avgrunden att det känns riktigt skrämmande för kommande generationer Svenskar..

  Gilla

 • Invandringen är historiens största gökunge | Petterssons gör skillnad

  […] Hur man än räknar fram och tillbaka så borde alla inse att detta inte går i längden och tänka på Falukorv och ägg, men du får ta bort äggen och korven. […]

  Gilla

 • volse

  Vilket jävla daltande! Ge packet billigt fläsk i långa banor. Dessutom borde de konvertera till kristendomen.
  Nejdå för bövelen, här ska delas ut skinnbeprydda koraner och specialslaktat halalkött. Som tack berikar de oss andra med våldtäkter, misshandel och IS-propaganda.
  Alltfler står inte längre ut med detta asylinferno.
  Vissa galningar bombhotar och bränner asylboenden men det är fel väg. Det är Asyldiktaturen, Asylregeringen och den robotiserade Asyl/PK-eliten som ska bekämpas med såväl parlamentariska som utomparlamentariska medel. De ska inte Känna sinnesfrid när de går hem i höstmörkret!

  Gilla

 • Erik

  Odalmannen, Linda Marianne:

  Gilla

 • F.d. socialen-demokrat

  Stefan Loven och Socialdemokraterna SKA SKAMMAS, FYRFALT SKAMMAS for hur de behandlar sitt eget folk!
  Jag fick tarar i ogonen av texten, den berorde, nar 7jkovern piskar sitt eget folk grater hjartat mitt, blir spec. ILLA BERORS NAR STEFAN PLAGAR OCH PISKAR GAMLA DAMER….!
  Det ar detta politik handlar om!!

  Gilla

 • Malmöbo

  För övrigt tycker jag att damens barn och barnbarn borde skämmas att de låter sin mor ha det så!

  Gilla

  • Mr Q

   Har sagt det till dig hundratals gånger Ali….Petterssons läsare skiter ett långt stycke i vad du som arab t y c k e r !

   Gilla

  • Stenbock

   Ali:
   Menar du därmed att ”barn och barnbarn”,skall stå för kostnaden för föräldrarnas mat ? Inte nog med att denna arbetande del av oss svenskar,skall föda er parasiter som utnyttjar socialsystemet.
   Och att dessa rader kommer från en av dem,som liksom zigenarna utnyttjar oss,förbättrar inte ditt orientalska anseende Ali.
   Än en gång res tillbaka till ditt hemland,där sådana regler och islamska seder råder.

   Gilla

 • Malmöbo

  Tack SD för att ni röstade ner lagen där äldre skulle gynnas och få mer i pension.

  Gilla

  • Mr Q

   Visste inte att det fanns ett parti,som hette SD i ditt hemland ! F.ö. har jag aldrig någonsin hört talas om demokrati i Arabländerna…..

   Gilla

  • Tony

   Få mer i pension?? Jaha sossarna hade föreslagit en höjning på 70 kronor, och sen genomföra minst det tredubbla i skatte och avgiftshöjningar: Räkning är väl inte ditt bästa ämne? Det handlar om gammal simpel Sossepolitik, ge en skitsumma med ena handen och ta tillbaka långt mer med den andra, därför sitter här pensionärer som jobbat hela livet och har en usel pension som dom inte kan leva på, medan hövdingarna i partitoppen som har 150000 i månadslön ändå varje år ger sig själva lika mycket i höjning som fattigpensionären har att försöka leva av, så går det till i egenberikarnas parti, och dessutom har dom mage att kalla sig Arbetarparti. Till och med dina invandrade polare från M.Ö, trots
   att dom inte har jobbat in en spänn, så har dom mer i pension än dessa gamla som betalat skatt hela livet, men i din värld är det
   väl rättvist?

   Gilla

   • Tony

    Att det i första hand är kvinnor som får denna usla pension
    tack vare att dom stannat hemma och tog hand om barnen ,
    är det nog svårt att ta in för Malmöbo, för i hans värld är ju kvinnor bara hälften så mycket värda, och gentemot M Ö
    folk inte värda något!

    Gilla

   • Malmöbo

    Tony:
    Jag är faktiskt rätt bra på matte.
    Här är vad SD har bidragit med tillsammans med alliansen.

    SD har röstat emot att Fas 3 ska läggas ner, de har röstat emot att arbetslivsforskningen ska få ökade resurser, de har röstat emot att folk med otrygga anställningar ska anställas på riktigt efter 24 månader.

    SD har i en egen reservation krävt fler undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las. De har röstat emot att fler kvinnor ska få rätt till heltid.

    De har tillsammans med alliansen gett arbetsgivare rätt att själva ­besluta om nödfallsövertid. Inte nog med det så har SD fällt ett förslag om bättre ersättnings­nivåer i a-kassan.

    SD stoppade förslaget som gör att skolan inte ska kunna ta ut extraavgifter för sina elever. SD ha röstat ner en kommission som skulle utreda och komma med förslag på hur man kan minska hälso­klyftan i Sverige.

    De har varit med och fällt arbetet för att ta fram en ny socialtjänstlag och de har stoppat ett förslag om vårdgaranti i missbruksvården. Arbetet med att göra FN:s barnkonvention till lag har SD ­också stoppat.Och så var det detta med pensionerna.

    Clownen Åkesson pratade om pensionärers ekonomiska utsatthet men samtidigt samma dag i november i fjol ställde han till med ett helvete.

    Först röstade SD för femte jobbskatte­avdraget och en ökad skatteklyfta mellan pensionärer och löntagare. Sedan fällde­ SD ett rödgrönt förslag som krävde­ att pension inte skulle beskattas hårdare än lön.

    Så ligger det till Tony. Sluta skyll allt på invandring, du bara förlöjligar dig.

    Och varför skulle en kvinna vara häften av mannensmannens värde? Är du full eller?

    Q: jag skrev kommentaren 14:12 och du svarade 14:15. Klart att Petterssons läsare är ”ointresserade”. Sen har jag väl också sagt det mer än tusen ggr att om du inte kan hålla tid till ämnet så håller du bara käften och läser vad folk skriver om samtalsämnet. Som en civilserad och väluppfostrad vit europé borde du väl klara av en sån liten grej?

    Stenbock: jag kan inget annat än tycka synd om dina föräldrar om du har den synen. Bara för att du betalar några kronor i skatt betyder väl inte att allt ska ligga på staten och du ska skita i de. De är för fan dina föräldrar!!!

    Sen vill jag bo och leva i Sverige. Mitt val, mitt liv. Eller i din demokrati får jag inte leva i sverige?

    Gilla

  • Tony

   Ja men barnen ska ju försörja en jävla massa invandrade
   personer också, och du vet väl att dom kommer i första hand,
   Svenska pensionärer i tredje fjärde hand!

   Gilla

 • Stenbock

  Vill inte med mina rader på något sätt slå mig för bröstet..tvärtom !
  Sak samma skedde när jag stod i kön på City-gross.Även då en äldre dam som veckohandlat.C:a 20:- saknades när hon skulle betala,och nu gick hon i väg för att söka finna något som hon kunde undvara.När jag såg denna stackars människa,kunde jag inte annat än göra samma sak som Göran ovan berättar.
  Hur många inser idag hur det stora antal äldre (ofta kvinnor),som tvingas leva på existensminimum.Dessa som slitit genom alla åren som skatteslavar i Absurdistan blir nu på sin ålderns höst behandlade,som gamla tiders fattighjon.
  Inflationen som dagligen gör våra nödmynt allt mindre värda,struntar de styrande med öppna ögonen,att reglera via pensionerna.
  Ytterligare en orsak,att som svensk skämmas.

  Gilla

  • Stenbock

   Minns att jag plitade ner några rader,av det som jag själv då upplevt,för flera år sedan… Tiden går och allt upprepas.
   För någon månad sedan skedde liknande sak i ”min” kassakö hos Willys.Denna lilla äldre dam fattades tydligen några ören.Fick lämna tillbaka ”Fischermans Friend”,varpå jag tog den lilla påsen,och överräckte till kvinnan.
   Såg hur kassörskan kände sig förnärmad.
   Sade då åt denna,att jag just fått min fattighjälp, (pension) och därför stod vid god kassa ! Så illa är det för 350.000 ursvenska pensionärer.Dessa hjälper således inte 2:- lägre skatt i månaden.

   Gilla

 • BH

  Det blir allt svårare att kommentera, man förväntas hålla god ton, avstå personangrep och i stort uppträda civiliserat.
  VARFÖR?
  De avskum som tid efter annan blander sina kort och bilder regeringer i Sverige är allt annat än civiliserade eller besitter någon form av moral. Dessa övermänniskor tränas i att alldrig svara på frågor, de slingre sig och är totalt okänsliga när det kommer upp problem som belysas i texten.
  Att skapa ett system där pensionärerna kan leva på sina pengar, antingen genom en höjning eller att låta pensionen vara skattebefriad, eller någon annan smart, enkel lösning, är helt omöjligt, kommer att ta år av utredningar och vill så småningom grundstöta på en eller annan petitess.
  Samma beslutsfattare kan på få sekunder göra upp om ökade anslag till flyktninge, zigenare och kostsamma räddningsaktioner i fjärran hav. Belopp som fördelade på våra pensionärer ville rendera dem en lyxtillvaro med havskräfter, kaviar och champagne varje dag. Flertalet skulle nog nöja sig med falukorven och kanske stek när barnen kom på besök.
  Hur skal man kunna uppträda civiliserat när talan faller på politikare? Jag kan inte, får fragda i munnen, och ser rött.
  I ett civiliserat samhälle hade beslutsfatterna i Riksdagen redan varit avlägsnade, utkörda av riket, och för alltid glömda.

  Gilla

  • jockfall

   Bara lugn. Vår ”kloke” statsminister kommer snart till undsättning och hjälper alla som lever under existensminimum. Det kanske kommer att ta lite tid? Han måste i denna vecka i november lägga all kraft på att importera nya skattebetalare och S-väljare till landet. Enligt säkra rapporter kommer det dröja minst 7 år innan invandrarna (några st) är etablerade som arbetare och skattebetalare. Så bara lugn. Det ordnar sig…
   Någon som tror på mina ord?

   Gilla

 • jockfall

  Jämför detta med Sveriges statsminister som inte är kapabel att leda landet men har 160 000 varje månad och fri bostad. Dessutom när han avgår, inom kort för landets bästa, har han en mycket hög pension tills han lägger näsan i vädret. Han kallar sig för socialdemokrat. Vilket stort skämt!

  Gilla

 • Involuntarium

  VISA DITT MISSNÖJE MED DEN NU SITTANDE REGERINGEN!!!

  DELTA I DEMONSTRATIONEN ””AVGÅ””

  BOKA IN REDAN NU I DIN AGENDA

  LÖRDAGEN den 30/1-2016
  kl 13:00-15:00

  Sergels Torg, Stockholm

  Ju fler som deltar desto större genomslagskraft!

  Skriv också på namninsamlingen ””AVGÅ””

  http://WWW.folketsdemonstration.se

  Gilla

 • Grune

  De värsta förbrytarna som någonsin funnits i Sverige sitter i regeringsställning i dag,

  Gilla

 • Hönsmamman

  I framtiden, om ca 3-4 år kommer det att uppstå ett stort behov av vård och rehabilitering av de människor som jobbat vid myndigheter och som haft ansvaret för att administrera, uppträda korrekt och visa glädje och inlevelse mot den outsinlig ström av människor som skall erbjudas hjälp. Handläggare vid diverse myndigheter, vårdpersonal, alla som förväntas ”ställa upp” och vara det blodomlopp som förmedlar det öppna hjärtats pulserande budskap.
  Hur utbrända dessa människor snart kommer att vara ser inte heller politikerna. Det kommer också att komma som en överraskning och utredningar kommer att avlägsna både tid och pengar från effektiv hantering av problemet.

  Det blir kostnader för samhället men stora vinstmarginaler för de som redan nu förstår vartåt det trendat. Om människor pressas så här så tar de stryk, bränns ut och kan ganska snart inte fortsätta. Det blir allt fler vårdbehövande och färre antal vårdande. Politikers snack om invandring pga demografi fallerar på många nivåer i samhället. Det som de säger sig vilja uppnå kommer i stället att resultera i det motsatta. Överskott blir brist.

  Men för den som ser det som händer och vill hjälpa de utbrända kommer det att finnas vinster att göra. Givet att politikerna kommer att lägga pengar på att hjälpa dem som just nu genomför den politik som Reinfeldt introducerade och som ännu inte raderats. Moderaterna verkar vilja bort från de destruktiva beteende han förmedlade. Den som lever får se….

  Gilla

 • Monika

  Det var fint gjort av dig , när jag läste det tårarna rann, jag är Usk och jobbar med gamla sjuka pensionärer och vet att de har det svårt ekonomisk, du är en ängel jag skulle göra samma sak.

  Gilla

 • Nisse

  Skäms på er förbannade 7klövern……….

  Gilla

 • Argus

  Den krassa sanningen är att det inte betraktas som fiiint nog och exotiskt att hjälpa de som faktiskt byggde det här landet. Att se ner på det egna och de egna verkar vara en svensk nationalsport. Och detta trots att alla civiliserade människor som besöker det här landet är fullständigt lyriska över vad vi är och vad vi har. Åtminstone brukade de vara det men som på det flesta andra håll i Europa, Östeuropa undantaget, kan man ibland ha svårt att förstå att det är i Sverige man befinner sig om man ger sig ut på städers gator och torg.

  Reinfeldt hade rätt i en sak, vi är en humanitär stormakt och det har vi varit långt innan hans anfader anlände på 1880-talet. Vi har varit bland de första att försöka medla fred och bygga upp fredsskapande organisationer och vi har vunnit skönhetspoäng på vår moral och etik. På senare år har vi förlorat kompassen och istället för att vara den globala byns skönhet har vi börjat prostituera oss. Det livet kostar på och nu börjar det hårda livet avspegla sig i moder Sveas anlete.

  Nej, moder Svea behöver ”rehab” och genast göra sig av med sitt beroende av samvetslösa politiker som bara har sig själva närmast.

  Gilla

 • Guran

  Bedrövligt att våra godhetsapostlar är så enkelriktade. Före den stora flyktingströmmen startade läste jag att vi hade ca 34000 hemlösa i vårt land. Hundratusentals ungdomar gick arbetslösa. Det fanns inga ekonomiska medel att göra något åt detta. Nu har vi helt plötsligt hundratals miljarder till bostäder, jobbprojekt och utbildningar för de som inte pratar svenska. Ladorna var tomma, men ändå kan vi gödsla för dessa bidragsturister som troligen inte inom överskådlig framtid kommer att bidra till vår välfärd. Jag har svårt att förstå varför…….

  Gilla

 • Vigor

  Vad gjorde vi med alla pengarna innan vi fick massinvationen på halsen??!

  Gilla

 • Svensk lösen

  ”Årsskiftet 2003–2004 hamnade partiet i blickfånget sedan de två före detta Sverigedemokraterna Tommy Funebo och Göran Hagberg ansökt om medlemskap i SPI men nekats det”
  Ser ingen anledning att stödja detta parti. De som inte röstar på SD får skylla sig själva.

  Gilla

 • Mary Agnes

  4,5 miljarder – det är vad det kostar att fö TVÅ VECKORS invällande s.k. ensamkommande. Två veckor !!! Och året har ytterligare 50….

  Gilla

 • Galten

  Det här är den bistra verkligheten för en hel del av dem som byggt landet. 😦

  Gilla

 • ÅMÅL

  Precis så här hemskt är det idag i Sverige!
  (Jag har själv betalat för fattiga svenskar, självklart!)

  Gilla

 • Trodé

  Så har Sverige blivit.
  Skattepengar åt utlänningar och indragning för svenskar.

  Har insett att det först måste bli riktigt dåligt innan det kan bli bättre.
  (M)s agerande visar lite av det, i varje fall i retoriken. Nu kan partiledningen tänka sig att begränsa inflödet av bidragssökare. Konstigt att folk som fått landets högsta poster inte kunnat inse konsekvenserna av stollepolitiken tidigare. Först behövde de förstöra landet.

  Varför har så många röstat på partier som ger bort vårt välstånd?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: