Regeringen dränerar försvarets, kriminalvårdens och polisens fastigheter på tre miljarder


Ekonomistyrningsverket rapporterar att regeringen i augusti dränerat det 100% statliga bolaget Specialfastigheter AB på 2.1 miljarder i utdelning, av totalt 3 000 MSEK under året. Detta är pengar som främst polisen, Kriminalvården och Försvarsmakten betalat i hyror till bolaget.

Specialfastigheter AB förvaltar en lång rad ”unika fastigheter”. Dit hör t ex L24, dvs Högkvarteret på Lidingövägen 24 och den betydligt större kontorsbyggnaden Tre Vapen vid Gärdet. Man har även i princip samtliga fängelseanstalter och andra anläggningar inom kriminalvården, som t ex ungdomshem. I listan över fastigheter hittar man även FOI i Umeå, sameskolorna, räddningsskolorna, Rättsmedicinalverket i Göteborg mfl.

Hos Ekonommistyrningsverket kan man läsa att staten (med regeringens godkännande förstås) plockat ut 2.1 miljarder SEK från Specialfastigheter:
”Utfallet för Övriga inkomster av statens verksamhet uppgick i augusti till 2,1 miljarder kronor, vilket är 2,1 miljarder kronor högre än föregående år. Det beror på att Specialfastigheter i Sverige AB beslutade att minska sitt aktiekapital på bolagsstämman 2015. Som en konsekvens har 2,1 miljarder kronor återbetalats till staten som är ensam aktieägare i bolaget.”

Förra året dränerade Specialfastigheter myndigheter som Kriminalvården, polisen, Statens institutionsstyrelse, Försvarsmakten och Försvarets materielverk på 1 872 MSEK och gjorde ett otroligt resultat (efter skatt) på 1 390 MSEK, en helt otrolig vinstmarginal på 74%. Dock var 674 MSEK av detta en bokföringsmässig uppskrivning av marknadsvärdet på fastigheterna. Driftöverskottet anges till 1 452 MSEK.

Årets extrautdelning överstiger dock hela förra årets hyror och uppskrivnignar med några hundra miljoner kronor. Det kan och bör ses som en direkt dränering av de berörda myndigheterna.

Hyresintäkterna, som i princip är ren vinst för bolaget var 682 MSEK från kriminalvården, 723 MSEK från försvar och rättsväsende varav 652 MSEK var driftöverskott (vinst på ca 90%), samt 320 MSEK från övriga verksamheters hyror.

Cornucopia

-Pettersson undrar vad regeringen ska ha alla pengar till? Staten tar även 1,7 miljarder från SJ trots löften om att satsa på järnvägen, regeringen har även beslutat att tömma statligt ägda Akademiska Hus på 6,5 miljarder, enligt Dagens Nyheter. Akademiska Hus äger och driver framförallt fastigheter som landets universitet och högskolor hyr, men i somras beslutade sig företaget för att storsatsa på att även bygga studentbostäder eftersom bostadsbristen bland studenter är stor. Som en tillfällighet kan studentbostäder även användas av asylsökande.

Det statliga kraftföretaget Vattenfalls nätavgifter chockhöjs för andra gången på mindre än ett år. Ägaren, staten, verkar inte nöjd med aktieutdelningen.

Något kostar enorma pengar eftersom en socialistisk regering tömmer sin skötebarn på tillgångar. Har ni några förslag på vad det kan vara?

Är det lagligt att stjäla våra gemensamma tillgångar och ge till utlänningar?


16 responses to “Regeringen dränerar försvarets, kriminalvårdens och polisens fastigheter på tre miljarder

 • Pica pica

  Jag tror inte att vi får veta förrän vi har en ny regering hur det står till med Sveriges ekonomi. Stefan och Magdalena har nog varit och nallat i många påsar för att hålla skenet uppe som humanitär stormakt.

  Gilla

 • Maggan

  Här hojtar Vänsterpartiet om att vinster i välfärden inte går för sig. Förstår nu att de vinsterna vill staten ha för sig själva och lägga på invandringen. Staten har egna företag inom välfärden. De vinsterna går INTE tillbaka till utveckling av företagen, nej de vinsterna mjölkar staten åt sig. Med dessa kunskaper blir man ganska matt. En privat skola får inte göra vinst, men en skola som Almega äger går med stor vinst (kommunerna betalar) och skickar vinsten rakt ner i statens fickor. Moralen i det?

  Gilla

 • angelicaplacet

  Behöver regeringen inte redovisar vad pengarna har eller ska användas till?

  Gilla

 • JEX

  Lövens gäng kör oss i botten … 😦 Dåliga tider väntar…..

  Gilla

 • Involuntarium

  Precis så här blir det när riksdag, regering, länsstyrelse, landsting och inte minst kommuner börjar leka affär! Det brukar kosta mer än det smakar! Internhyror hit och internhyra dit, internfakturering där varje faktura bara i hanteringskostnader överstiger 1000 SEK styck! Rena vansinnet! Pengar försvinner i en aldrig sinande ström! Visserligen skapas arbetstillfällen av att den offentliga sektorn leker affär!

  Gilla

 • Falköga

  Så brukar skurkar plundra företaget innan de anmäler konkurs.

  Gilla

 • Involuntarium

  Sverige i dag, massor av svenska kvinnor och män som är bostadslösa! De har inget boende varken i Sverige eller i något annat land, de om några skulle behöva någonstans att bo! Har förstått att frivillig organisationer har diverse härbärgen. Där bostadslösa om de har tur, kan få en sängplats och möjlighet att få en matbit samt få tillgång till ett hygienutrymme för att duscha. De flesta nätter ligger svenska uteliggare utomhus i kyla och mörker!

  Frågan blir självklart har asylanterna ett större människovärde än vanliga svenska uteliggare?

  Om de inte har det så efter registrering får väl asylanterna klara sig själva på precis samma sätt som övriga svenska uteliggare!

  EU-migranterna får väl själva lösa sin bostadssituation, inte ligga privata eller samhället till last! Det finns dessutom stöd i EU lagstiftningen för utvisning av EU-migranter som på något sätt belastar kommunernas ekonomi!

  Gilla

  • Anders

   Det är numera 8-12 års väntetid på en bostad på landsorten (om man inte känner någon som kan ordna det snabbare) och det är runt 15-20 års väntetid på en lägenhet i Stockholm. Bara det är värt att rösta bort ”ledarskapet” för, detta korrupta och inkompetenta patrask som tar varje beslut utifrån sitt egenintresse. Jag hoppas på att SD kan få till en folkomröstning eller så att de kan trigga någon situation så att vi kan få bort dessa förrädare och deras rövpolare.

   Gilla

 • Galten

  Hög tid att avsätta Kalle Anka regeringen och sätta dårarna under tvångsförmynderi, en Interimsregering insätts tllls kapabla individer kan ta över och föra tillbaks landet till normalläge.

  Gilla

 • malmobon

  Är väl frågan om det inte snart är dags för ”Släpp fångarna loss det är vår”.
  Finns en del öppna anstalter s.s. Tygelsjö och Vänersborg som i.s.f. kan tömmas mot att interner får elektronisk övervakning (fotboja).
  Inget förvånar mig längre.
  Undrar när dem skall skicka ut de som redan fått avslag?
  Antar Regeringen får anställa fler poliser som bara skall ha som uppgift att leta efter de som befinner sig olagligt (papperslösa) i landet, men ändå har rätt till gratis sjukvård och 50 kr i tandvårdskostnad, som dessa naturligtvis inte betalar.
  När jag träffade Stadsmissionen i Malmö härom dagen, så berättade chefen att Malmö Kommun frågat om dem har boende i 3 månader för tiggarna som bor olagligt på Industrigatan i tält.
  Kommunen hade stora problem med ordna boende till dessa, och jag frågar mig varför detta är deras problem. Dessa har hem i sina hemländer.
  Absurt allt.
  för övrigt ville inte Stadsmissionen ha fler platser för missbrukare. För jobbigt. Däremot lönsamma tiggare och boende för nyanlända gick bra. SKANDAL ÄR FÖRNAMNET.

  Gilla

 • ÅMÅL

  MYCKET SKUMT!

  Måtte många patriotiska och kompetenta svenskar gå till botten med detta!
  Sanningen ska fram!

  Gilla

 • Mimi N

  Jag nämnde feghet lite tidigare om dem som flyr krig i sina länder. Jag frågade flera okända människor (svenskar!) på gatan, i busshållplatser och affärer varför man inte tar ställning och låter sig utnyttjade av högsatta personer och deras parasiter. Svaret: ”Vi går ju med strömmen”. Feghet, flathet, tröghet, rädsla, blind lydnad???
  No! Pure stupidity!

  Gilla

 • Björn

  Löfvéns gäng är i desperat behov av stålar nu. Inte till höjda pensioner, höjt barnbidrag eller höjt reseavdrag utan till en totalt oansvarig flyktingimport. Otroligt att det inte blir revolution i landet. Att vi finner oss i detta vansinne. Det är den svenska knyta näven i byxfickan mentaliteten som är de oansvariga politikernas räddning.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: