EU beslutar om SD-politik


INVANDRING. I natt enades vid toppmötet i Bryssel, EU-ledarna enades om att stärka kontrollen vid EU:s yttre gränser och ge mer biståndspengar till Syriens grannländer, totalt en miljard euro. Inom de närmsta månaderna ska också mottagningscenter byggas upp i Grekland och Italien.  

EU-ledarna träffades efter flera veckor där hårda ord utväxlats mellan flera länder, framför allt mellan Ungern och Tyskland.

EU-ledarna enades under det sju timmar långa mötet bland annat om att satsa mer biståndspengar till Syriens grannländer, Turkiet, Jordanien och Libanon. Totalt rör det sig om en miljard Euro. Pengar ska gå till både FN:s flyktingorgan UNHCR och till FN:s matprogram WFP.

Inom ett par månader ska dessutom mottagningscenter byggas upp i Grekland och Italien med hjälp av EU.

Samtidigt anser EU-ledarna att det är viktigt att det sker en kontroll av EU:s gränser mot de länder som inte är EU-medlemmar eller medlemmar av Schengensamarbetet som t.ex. Norge – och det ska göras både till land och till sjöss. Men det blev ingen riktig överenskommelse om hur det här ska ske. Diskussionerna ska fortsätta.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sade av oförklarlig anledning nej hårdare kontroll av EU:s gränser. -Sverige har påpekat att det här är ett nationellt mandat. Inte ett EU-mandat men vi kan säkert hjälpas åt, säger Stefan Löfven.

Betyder det att Sverige är emot en EU-ledd gränsstyrka, en EU-ledd gränspolis? -Vi som land måste ha kontroll över våra gränser. Det är en av våra uppgifter, inte minst enligt internationella regler. Vi kan däremot samarbeta bättre och se till att man upprätthåller det. Sist och slutligen är det ländernas eget beslut om hur detta ska ske, sade Stefan Löfven på presskonferensen efter mötet.

-Pettersson tycker en del är bra, som att EU ska ge en miljard Euro till flyktingarna på plats eller i närområdet som Sverigedemokraterna vill, men det skulle ha skett för många år sedan.

Däremot undrar man hur det står till med statsministern ”Vi som land måste ha kontroll över våra gränser. Det är en av våra uppgifter”, det säger alltså statsministern för ett land där 90 procent av de asylsökande saknar id-handlingar men släpps in ändå…

SR


7 responses to “EU beslutar om SD-politik

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: