Egypten har ledsnat på Hamas i Gaza

ISLAM. Egypten har ledsnat på terroristerna i Gaza och skapar en buffertzon i den egyptiska staden Rafah. 3 200 familjer vid gränsen mot Gaza har tvingats flytta deras hem har förstörts.

Anledningen till de omfattande husrivningarna är att Egypten vill stänga och förstöra de underjordiska tunnlarna genom gränsen till Gaza. Husrivningarna eskalerade efter att en nu IS-anknuten grupp i oktober förra året dödade 28 militärer i en attack på norra Sinaihalvön.

Enligt militären vill man förhindra att vapen och terrorister smugglas ut från och in i Gaza till Sinaihalvön.

Den egyptiska militären planerar att fortsätta sina tvångsevakueringar och husrivningar. De som bott i husen har fått 48 timmar på sig att packa sina tillhörigheter och ge sig av, de har inte erbjudits något alternativt boende och de har inte ersatts för till exempel förlorad åkermark.

Hittills har ett område på en kilometer från gränsen skövlats men armén har signalerat att husrivningarna kommer att fortsätta ytterligare. Egyptiska myndigheter har gett signaler om att hela Rafah-stad, som har över 75 000 invånare, kommer att ses som en buffertzon.

 

Samtidigt har den egyptiska militären grävt djupa bassänger och diken vid gränsområdet och pumpat in vatten från Medelhavet, som också fyllt tunnlar. Den egyptiska militären tänker att de slår två flugor i en smäll med vattenpumpningen, dels oskadliggör dem smugglingstunnlar och förvårar nya tunnelbyggen men samtidigt ska de skapa en militärsponsrad fiskodling längs gränsen.

Hamas, som styr Gaza har protesterat mot fiskodlingarna, dels för att det isolerar Gaza ytterligare när tunnlar slås ut, men också för att de stora mängderna saltvatten ses som ett hot mot grundvattnet.

-Pettersson säger att islamisterna får ta på sig det största ansvaret. Hamas och Gazaborna får föra in vad de vill i vilka mängder de vill genom Israel, enda kravet är att Israels militär får gå igenom varorna så det inte är vapen och annat som kan användas för terrorism…

SR

3 thoughts on “Egypten har ledsnat på Hamas i Gaza

  1. Såg en video med en gammal kvinna som satt och vaktade sitt hus i Rafah. Hon frågade sig hur de nu skulle få in sina varor?
    Under byggandet av buffertzonen upptäcktes 12 000 tunnlar! Hamas har sprungit under gränsen som de velat även sen Egypten stängde gränsen.
    Fiskodlingen förstör nu deras tunnlar.
    Är det bara al-Sisi som insett att vissa inte respekterar andra länders gränser?

  2. Allt på order av israel. Sisi anses av egypterna vara en kuppmakare och förrädare som utför utländsk agenda. Många anklagar honom för att vara underrättelseagent. Hycklarna i världen som håller tyst om det som sker är inget annat än hycklare.

KommenteraAvbryt svar