Sandor mejlar facket

Till Erik Johannesson, ordförande SEKO-SJ förhandlingsorg.

Du skriver att du är stolt över att jobba i ett företag som visar mänskliga värderingar i tider av oro ute i världen och att ni skulle vilja göra ännu mer för människor på flykt.
Jag undrar om du tycker att det är rätt av flyktingar som påstår sig ha flytt undan våld och förföljelse att bete sig som dom tydligen har gjort på ett SJ-tåg och som nu ledningen försöker att tysta ner. Klicka HÄR.

Jag har jobbat på SJ i Malmö sedan 1970 och blev lokförare 1980. Tog ut tjänstepension vid 60 års ålder och har sedan dess jobbat som timanställd hos Arriva tåg i Malmö där jag fortfarande är.

Jag kom som fyraåring till Sverige 1956 efter att mina föräldrar flydde till Österrike samma år på hösten. Märk väl, dom flydde till närmaste grannland och kom till Sverige sedan dom hade anmält sig hos den svenska delegationen på flyktinglägret utanför Wien där vi befann oss. Vi kom med svenska bussar till Sverige, alltså flydde inte mina föräldrar till Sverige, dom reste hit. Deras status som flyktingar upphörde när dom lämnade Österrike, efter det var dom resenärer på väg till Sverige.

Dom tog sig alltså inte som dagen s k flyktingar genom 8-9 länder för att sedan söka asyl i ett land som man redan i förväg valt ut.

I mina ögon är dessa syrier eller varifrån dom nu kommer inga flyktingar när dom beträder svensk mark efter att ha rest genom Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland och Danmark. Varför har dom inte sökt asyl i något av dessa åtta länder innan dom har kommit till det förlovade och i förväg utvalda landet Sverige på sin påstådda flykt?

Ingen av dessa har flytt från Syrien till Sverige. Dom har flytt till Turkiet, det närmaste grannlandet, sedan har dom därifrån på frivillig väg rest till Sverige. Ingen har tvingat dom att fly därifrån.

Dessa människor som nu med mer eller mindre våld passerar gränsen till t ex Ungern och Kroatien och Slovenien är inget annat än illegala invandrare.

Dessa länder gör helt rätt i när man hindrar dom från att komma in. Särskilt när man ser hur dom beter sig genom sin stenkastning och andra våldsyttringar mot den lokala befolkningen där dom drar fram. Jag minns särskilt en filmsekvens där dessa mer eller mindre vildar började kasta sten mot ett lok på en ungersk station där lokpersonalen fick stänga igen fönstren för att undvika att bli träffade av dessa vildars uppvisning i tacksamhet.

Jag reagerar också över dessa s k flyktingars beteende när det gäller att skräpa och skita ner där dom drar fram. Motorvägen utanför Budapest efter deras påbörjade vandring mot Österrike fick fick i jämförelse sopstationen Spillepengen i Malmö att närmast framstå som ett välskött naturreservat.

Vad det gäller gratisåkande på SJ för dessa s k flyktingar så undrar jag om jag skulle kunna hänvisa att jag också är flykting och åka gratis på SJ tåg? Visserligen så är det snart 60 år sedan vi flydde från Ungern till Österrike men det kanske inte är för sent att åberopa detta och utnyttja samma förmån som dagens s k flyktingar har på mitt gamla företag där jag jobbade i 41 år, varav 31 som lokförare. Kanske kan jag t om gå in i bistrovagnen och plocka till mig av utbudet där utan att behöva betala och åberopa flyktingstatus?

Tacksam för svar på dessa frågor.

För att du med säkerhet skall kunna fastställa, om du vill, att mina uppgifter vad det gäller min anställning på SJ stämmer så hänvisar jag till Michael Holst i Malmö som var min närmaste chef.
Har faktiskt funderat på att ta kontakt med honom angående eventuell anställning som flyktingtågsförare.

M V H   Sandor Herold, Malmö

***

Date: Sun, 20 Sep 2015 06:59:40 +0000

Hej Sandor
Den uppgift som du hänvisar till har inte verifierats till oss som jobbar fackligt. Den återfinns i en avskyvärd nättidning som heter Fria tider och som endast sprider propaganda från SD. Propaganda som jag tror att vi alla kan klara oss utan. Fakta är det som gäller inget annat.
Jag bidrar och Seko bidrar på olika sätt till att köpa biljetter till de tåg och busstransporter som flyktingar använder för att ta sig vidare. Flyktingarna köper biljetter och jag tycker SJ har avvägt sin insats på ett bra sätt tillsammans med de organisationer som samhället bidrar med.
Jag har pratat med ledningen om detta och jag tycker SJ gör en bra insats och att våra anställda gör en fantastisk insats. Bland annat på resebutiken i Malmö och bland ombordpersonal mfl som sköter detta mycket professionellt.
Tiderna ändrar sig Sandor. Min far gick gränsvakt under andra världskriget och det han berättat för mig har också etsat sig fast i mitt medvetande. Han stod på en järnvägsbro i Dalsland med en tysk på andra sidan taggtråden och såg de tyska permitenttågen passera in i Norge. Det präglade honom och det har präglat mig. När människor flyr för sina liv hjälper man till.
Vänliga hälsningar
Erik Johannesson, Ordförande Seko-SJ Förhandlingsorganisation

Post: Seko SJ, 105 50 Stockholm

E-post: erik.johannesson@sj.se

Blogg: http://blogg.sekosj.se

11 thoughts on “Sandor mejlar facket

  1. Jag tycker om sandor, en hederlig människa med ärlighet och uppriktighet säger vad han tycker om dagens situation kring immigranter, han talar i klarspråk och berättar om sina erfarenheter, dessutom så jobbar han till och med idag när han är pensionär, det är en 👍 från mig.

  2. Denne Eric Johannesson är en typisk pajas från
    dessa självutnämnda experter på vad folk ska
    tycka. Naturligtvis är det en finne i Arslet på honom
    och alla andra pösmunkar från tyckare eliten att
    verkligheten kommer fram till folket via sociala
    medier, det hade naturligtvis varit mumma att
    kunna styra informationen till 100 %.

    Gör er själva en stor tjänst GÅ UR FACKET, sluta
    att betala pengar till ett fack där merparten av era
    surt förvärvade medel går till att stödja det skenheliga
    sossepartiet och till miljonlöner till denne Johannesson!

  3. Till f.d. lookföraren Sandor! Jag instämmer i allt Du skriver i insändaren ovan, ett brev/mail till SEKO som jag anser styrs av ”vänsternazister” och fackliga småpåvar!
    VIKTIGT att titta på SEKOS stadgar, där står det att du inte får vara förtroendevald i SEKO och medlem i Sverigedemokraterna. Jag tycker LO ska se till att fackliga organisationer inte diskriminerar något av Sveriges riksdagspartier. Kanske något Erik Johansson kunde ändra på men tvivlar!

    OM SD kan komma åt sådant här kan de växa, annars tror jag det blir svårt. Svensk flyktingpolitik kommer att föra Sverige till avgrundens rand och över dess stup!!

  4. Flera som Sandor tack! Civilkurage krävs för att sätta ner foten och säga ifrån. Sedan kommer ju Johannesson likt en programmerad papegoja försvara SJ:s agerande eftersom SEKO allt som oftast går i ”partiets” ledband.

  5. Sandor – du är min hjälte i kampen mot de vänsterextremistiska miljögalningarna. Ditt mod och klarsynthet är beundransvärd, liksom din fräckhet att sätta fingret på näsan på dessa politruker.

KommenteraAvbryt svar