Gammelmedia pekar ’hatsajt’  

INSÄNDARE. Gammelmedia, som skakar av rädsla inför utvecklingen inom media där ”folk” vänder sig till alternativa medier, försöker nu att använda ’pressetik’ som vapen. Kultursidor där man förr läste bokkritik, upplåts numera åt att förtala konkurrerande medier, på vilka de klistrar  benämningen ’hatsajt’. De stora ’etablerade’ är oroliga för att utvecklingen inom ’hatsajterna’ ska tvinga regeringen att begränsa vad som är tillåtet att skriva i media. Påstår de. I själva verket förefaller de att pusha just denna inskränkning. I Sydsvenskan är sida upptagen med denna vulgärkritik av fria media.

De använder en kommunistisk vokabulär och talar om att ’folket’ har en misstro mot ’etablerade media’, en misstro ”…som göds av hat och politisk propaganda på sajter som Avpixlat och Exponerat, och som den gångna veckan aktualiserats ytterligare efter att två journalister hotats för att de granskat en inflytelserik, rasistisk bloggare. ”
Alltså – alternativa media göds av ”hat och politisk propaganda”. Medan ’etablerade media’ göds av vad…?
Två ”journalister” har hotats för att de granskat en ”inflytelserik, rasistisk bloggare”. Hotats – av vem? Och granskat…
Där jag växte upp publicerades ständigt namn på misstänkta i tidningen och radio. Dessa stora mediedrakar och därmed Sydsvenskans ’etablerade’ amerikanska kollegor är alltså ’hatsajter’ enl. Sydsvenskans egen definition. Igår körde en bilförare in i sidan på en liten bil och dödade de fyra kvinnliga passagerarna. Föraren smet, men kunde gripas. Naturligtvis finns det en bild på den misstänkte föraren. Med namn. Resten är upp till läsaren att avgöra. Bilaga från Dallas Morning News
Journalisten Björn Häger är ordförande i Publicistklubben. Han som vägrar ge Avpixlat och andra fria media journaliststatus. Genom den posten leder han också Pressens samarbetsnämnd, som bestämmer de ’pressetiska reglerna’. Björn säger ”Journalistik handlar om att skriva och berätta om sånt som folk vill veta mer om, vad människor upplever som problem i samhället. ”  De som lever i helvita enklaver på Södermalm med 50% vänster- och miljöpartister bestämmer
1) vem som är ’folk’
2) vad detta ’folk’ vill veta mer om
3) vad detta ’folk’ upplever som problem i samhället
Spot-on, jag kunde inte sagt det bättre själv.
”Att hatsajter och sociala medier skapar en ökad efterfrågan på människors etnicitet vid rapportering om brott och samhällsproblem betyder inte automatiskt att information om etniciteten blir mer relevant. Det säger Stig-Arne Nohrstedt, ex-professor vid Örebro universitet. Denne professor och opartiske ’medievetare’ fortsätter: ”Det finns en jävla massa folk som stödjer SD, och som tycker att man varje gång, och gärna oftare än så, ska skriva ut etnicitet när invandrare begår brott.” Han kallar alltså 25% av befolkningen för ”en jävla massa folk…” och att DESSAS 1), 2) och 3) ovan inte ska respekteras.
Sydsvenskans gör piruett-tricket att anser det är förkastligt att publicera offentliga uppgifter om personer som begått grova brott, men föredömligt att med olagliga metoder gräva fram namnet på, trakassera en privat bloggare och hota henne så att hon är vettskrämd för att därefter publicera namnet och fullständigt slakta denne på ett extremt hånfullt sätt i flera av landets stora media – inklusive stats-radio-TV.
”Alla ser med oro på den klyfta som uppstår när allt fler väljer att överge etablerade medier för att istället få sin världsbild bekräftad av högerextrem propaganda.” Detta säger Arvid. Alltså, när ”allt fler” vägrar att låta sig styras av ”etablerade medier” heter det att de går till ’högerextrem’ och ’propaganda’. Aldrig förr har Neues Deutschland* lyst tydligare i argumentation och i retorik.
2015-09-07_1234

Och lösningen är den gamla… ta in fler invandrare i redaktionen.  Rouzbeh Djalaie, som för snart tio år sedan var med om att grunda tidningen Södra Sidan i Stockholm, får uttala sig. Syftet med
’Södra Sidan’ (kan man gissa att det avser Södermalm) var att nå grupper som inte känner sig involverade i den traditionella mediebevakningen, framför allt personer med utländsk bakgrund. Han har idag ett liknande uppdrag på P4 Stockholm och ”ser med viss irritation på diskussionen som förs just nu”. ”Om man oroar sig för att folk väljer Avpixlat istället för mainstreammedier borde man oroa sig för att man når så få med utländsk bakgrund”, säger han. Vem är ’man’? Och har denne irakier någon aning om hur många ’med utländsk bakgrund’ som läser Avpixlat? Han avslutar ”Om man nu dessutom börjar fundera på om man vid brott ska ange etnisk bakgrund, då är det klart att det påverkar förtroendet ytterligare.” Men snälle herr Djalaie, media behöver inte skriva etnicitet, eftersom det tydligt framgår av namnet och fotot, och individer som vill undvika att etnicitet publiceras för byta namn till svenskklingande namn och göra plastik-operation. Jag ser från din twitter hur du ser på mångfalden inom skattebetalad media.

Sydsvenskan börjar sin essä med att skriva om hur ett brott begått av pigan Hilda Kristina Anderssons beskrevs i slutet av 1800-talets tidning och menar att dagens media – om de ens skrivit om hennes brott – hade ”bemödat sig om att anonymisera henne för att inte offentligt förnedra henne i hennes fattigdom”. Detta synsätt gäller tydligen inte för de som begått brott mot åsiktskorridoren.  Tidningen stoltserar med ”det finns två frågor som är grundläggande för journalistiken. Den första är: Är det sant? Den andra: Är det relevant?”
Så Sydsvenskan svara mig: Var det ’relevant’ att publicera hela Julia Caesars livsöde? Om ’ja’, VEM anser detta? Och VILKA är de som är intresserade av att läsa om Julias sjukdomar? kallestrokirk.se fångade läget perfekt i en karikatyr häromdagen.
Mary-Agnes
Om någon vill läsa hela Arvids mumbo-jumbo, här är länken http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/svart-pa-vitt-1/
* Neues Deutschland var Östtysklands regeringsorgan

21 thoughts on “Gammelmedia pekar ’hatsajt’  

  1. Såg just på en Svensk tv program om dom skarpaste hjärnorna kunde inte se en endaste muslim. trots att dom skall rädda våra pensioner……….

  2. När sanningssajter som AP, FT och PB vinner allt fler läsare för varje dag,
    infinner sig en självförvållad panik hos representanterna för lögn och propagandamedia. Jag har ytterst svårt att känna någon medkänsla med alla dessa journalister som vi förhoppningsvis snart ser i FAS-3.

  3. Journalisterna har verkligen kapat av den gren de satt på.
    Och avslöjat dig själva, sina åsikter om ”Nisse i Hökarängen” samt sina arbetsgivares frånvaro av moral och att helt enkelt ljuga.
    Nu fortsätter de med sina försök till smutskastning…det enda som nu håller dem med arbete är de oupplysta vilka ännu köper Dagens Ljug, Aftondravlet samt Lögnarpressen.

    Kan inte nog uttrycka hur gått man mår av att se dem avklädda.

  4. Neues Deutschland var den enda tillåtna dagstidningen i DDR.Innehållet påminde i stort om dagens svenska rapportering.Alltså inget annat än ”korrekt” statstyrd information tilläts publiceras.
    För att tvinga alla som inte tog del av partiorganet,lät STATS-TV inrätta en speciellt propagandakanal,med en avhoppad väst-tyskt programledare,vid namn K-E von Schnitzler…Sändningen blev den som innehar landets sista plats vad gäller antalet tittare ! Någon som känner igen förfarandet ?
    Efter vändningen råkade min fru och jag stöta samman med detta as,på Metropol-teatern i Berlin.Själv stirrade jag honom i ögonen,och tydligen förstod han gesten,då vände och lunkade iväg….
    En länk som visar detta mähä :
    https://de.wikipedia.org/wiki/Karl-Eduard_von_Schnitzler

  5. Hat och skam känns som medeltida piskor att snärta till en upprorisk befolkning med.

    Statsministern är tilltalad av tvångstankar. Med tvång ska länder i EU fås att göra som han anser vara rött och samma sak gäller för vissa kommuner i vårt land. Lite som att tvinga ned en kub i det runda hålet. Nu måste ni ta på er ett ansvar som jag bestämt annars ska ni skämmas.

    Dags att töja lite på de stelaste delarna av den politiska kroppen. Öka invandringen av politiker så att konkurrensen ökar. Vi behöver politiker som förmåga att jobba med de representanter som är folkvalda. Det brister idag. Idag får de etablerade partierna konkurrens från ett parti som vandrat in i riksdagen. De nyanlända tas inte emot på ett sätt som vittnar om att de styrande besitter förmågan att integrera. Integrationen ska tydligen skötas av någon annan någon annan stans.

    • Jag såg tidigare videon med den förtvivlade grekiskan. Tänkte på den när jag hörde att en mamma (minst) även här i Östersund bestämt sig för att samla in kläder och förnödenheter till de stackars flyktingarna. Hon har även fått företag att ställa upp med fordon och ett helt gäng ska åka ner till Lesbos och dela ut detta!!??

      Har sett hur insamlingarna ökar för varje dag och alla ”goda” vill själva åka till olika platser i Europa för att dela ut gåvorna. Är detta logiskt? 2015 borde det gå att organisera hjälpen bättre. Även en FB-insamling i Stockholm har fått in 8,5 miljoner men har ingen planering för hur pengarna ska användas.

      Det är nästan som om alla har drabbats av en masspsykos som ska ge dem en biljett till paradiset.

      • Då skulle hon kommit till ”mitt” soprum i Ghettor. Eftersom det varje vecka tydligen kommer nya hyresgäster i vissa lägenheter ,kastas allt man fått,bort i samband med flytten.
        I dag var det enorma mängder kläder,lakan och allsköns ting som låg spritt över hela stora golvet.Tror inte dessa ”stackars fattiga flyktingar” saknar något…Tvärtom har de ett överskott av all godhet,som översköljer dem.
        Möjligen saknas en moskè i närheten !

KommenteraAvbryt svar