Bidragsfuskande somalier

”Jag upplever att folk som sitter i Somalia har större kunskap om det norska trygghetssystemet än många etniska norrmän”.

Så säger Amal Aden, en somalisk kvinna som levt i Norge sedan många år och bl.a. jobbat som tolk.

I en kommentar till Petterssons artikel om Afrikaner utan eget ansvar, tipsas om att googla på denna kvinna. Jag ska göra det lätt för er och göra jobbet själv. Ganska enkelt, då Petterssons haft uppe denna nyhet förut. 

Det handlar om en nyhet norska NRK basunerade ut redan 2011, utan censur och vinklingar. I Norge uppdagades ett stort och medvetet bidragsfusk bland somalier bosatta i Norge. Norska NAV (den myndighet som bildades 2006 när försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunernas socialtjänst slogs ihop) upptäckte vid en kontroll att över 100 somaliska familjer hade lurat de norska skattebetalarna på i snitt 800 000 norska kronor.

Bedrägeriet handlade om att somaliska par skiljer sig enligt norsk lag, men fortsätter att vara gifta enligt muslimsk. Detta kunde norska Aftenposten berätta om redan 2010. I Norge kunde ensamstående föräldrar erhålla 15 000 norska kronor varje månad för vart och ett av barnen, vid den tidpunkt som fusket uppdagades. Somaliska kvinnor bosatta i Norge får i snitt 3,8 barn, så m.a.o. ramlade 57 000 norska kronor ned i fickorna på dessa somalier varje månad.

Nämnda Amal Aden, var den som uppmärksammade norska myndigheter på det medvetna fusk som förekommer i somaliska familjer. I sin bok ”Se oss” som utkom 2008 berättar hon om hur somaliska familjer missbrukar det norska trygghetssystemet, något som myndigheterna först inte tog fasta vid. Flera år senare förstod man att Aden hade rätt i sina varningar och började utreda fusket. Flera av de bidragsfuskande familjerna riskerade upp till sex års fängelse och staten kunde håva in miljontals norska kronor som betalats ut felaktigt.

Källa: NRK

Behöver jag tillägga att Amal Aden hotades till livet, misshandlades och tvingades flytta och leva under polisskydd?

Frågan som givetvis ställer sig, är om detta medvetna bidragsfusk bara sker i Norge och om vi i Sverige är förskonade? Jag tror vi alla vet svaret. Ärligt talat, har ni sett somaliska kvinnor i heltäckande på verkstadsgolvet, bakom disken där ni handlar, på kontoren, i sjukhuskorridorerna, bakom förarsätet i bussen etc? Jag tror inte det, men ni har säkert mött somaliska kvinnor på stan, ivrigt tjattrande i nya mobiltelefoner och bärandes på kassar från välkända modebutiker.

Om svenska myndigheter inledde samma undersökning som sina norska motsvarigheter och om svensk media vågade gräva på samma sätt som sina norska kollegor, vad skulle vi få veta då?

Istället hjälper svenska myndigheter till med att informera om alla rättigheter och bidrag dessa familjer har tillgång till i Sverige och journalisterna gör sitt bästa för att förmedla snyftreportage till läsarna, tittarna och åhörarna.

”Jag upplever att folk som sitter i Somalia har större kunskap om det norska trygghetssystemet än många etniska norrmän”.

Det var så hon sa, somaliskan Amal Aden som avslöjade hur somaliska familjer i Norge missbrukar trygghetssystemen.

 

13 thoughts on “Bidragsfuskande somalier

  1. Det var en intensiv debatt om detta för något år sedan då en insändare i Dalarnas tidningar (! semestervikarier?) räknade upp vad en bidragsfuskande ofrände kunde få. http://www.dt.se/allmant/dalarna/riksdagsman-om-bidragsdebatten

    Insändaren hävdade att somaliern kunde få 21 810kr/månad. Efter mycket grisklippande kom Fredrik Malm (FP) fram till 21 541kr/månad. Mycket väsen för 269kr/månad, Malm? Med andra ord lika mycket rent i näven som en polis har i ingångslön – före skatt.

    Det måste bli ett slut på vansinnet och det nu!

  2. dessa jävla gamar slutar aldrig att förvåna mig när ska våra politiker ta sitt ansvar . detta är inga flyktingar dom lever på skattebetalarna när fan ska det slutas dalta med dessa djur detta är våra så kallade politikers fel släng ut packet ta med vissa politiker med …..

  3. Använd en översättningsprogram på arabiska till svenska och sök på nätet om hjälp att komma till Sverige. Det finns tex flera arabiska facebook sidor som svarar på frågor om hur man illegalt tar sig till Sverige, och ger råd hur man gör för att inte hamna uppe i Haparanda osv. Men var beredd på att varje svar och fråga börjar med en tjatig hyllning till Muhammed.

  4. Några vänner till mig undrade betr. filmen igår från Busfabriken i Helsingborg… ”undrar hur dom (afrikanerna) har råd att alltid gå till Busfabriken…. det är ju jättedyrt och VI har sällan råd.”

    Staten odlar rasism !

      • Negrerna länkar bl.a. till Allmänna arvsfonden så ni som inte har några anförvanter, tag Mary Agnes råd ad notam och skriv, annars hamnar era surt förvärvade tillgångar i dräggets fickor.

    • Plus har man ( som man) råd att käka på restaurangerna varje dag…fick äta själv i Tensta centrum några gånger i rad ( jag var då höginkomsttagare) och såg samma ansikte varje gång.
      P.S Mat kostade mellan 90-120kr och restaurangen var full av folk varje lunchtid….

    • Staten odlar rasism inte bara mellan svenskar och invandrare men mellan olika grupper invandrare också. Man känner direkt skillnaden i mottagningen ( upplevde själv) på Migrationsverket och först häpnas över det och blev hatisk eller bitter efteråt.
      Därför tycker vi att svenskar hycklar med ” alla människors lika värde” osv.
      Skitsnack!

Kommentera