80 % i bidrag till lönen hjälper inte, invandrare får inga jobb

INVANDRING. Den förmånliga anställningsformen instegsjobb till nyanlända nyttjas dåligt av kommunerna – trots att staten betalar upp till 80 procent av lönen. Hittills i år har bara en knapp tredjedel av kommunerna anställt nya instegsjobbare, visar DN:s kartläggning.

Antalet personer som flyttar till Sverige har ökat de senaste åren, inte minst på grund av kriget i Syrien. Det innebär ett större behov av att integrera nyanlända människor i Sverige. Därför genomförde den dåvarande regeringen en reform 2007 som gjorde det möjligt för arbetsgivare att få stora delar av sina kostnader betalda om de anställde nyanlända.

Instegsjobb är en tidsbegränsad anställning där staten kan ge arbetsgivaren upp till 80 procent av lönen i stöd, men som också kräver att den anställde får tid att studera svenska för invandrare (SFI).

Men reformen har gått trögt. Antalet personer med instegsjobb har som bäst legat runt 3 000, och oavsett regering har målet hela tiden varit att antalet personer med instegsjobb ska öka.

– Instegsjobben är skräddarsydda för nyanlända i större utsträckning än andra subventionerade anställningar eftersom de har en starkare koppling till språkstudier, säger Madelene Syrén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

Men några av landets största arbetsgivare – kommunerna – går i motsatt riktning mot regeringens ambition.

För DN:s räkning har Arbetsförmedlingen sammanställt alla nya beslut om instegsjobb hos de kommunala arbetsgivarna.

Det visar att under 2010 togs det totalt drygt 1 600 beslut om instegsjobb på kommunerna. Men sedan dess har antalet instegsjobb på kommunerna sjunkit drastiskt. Förra året togs bara 812 nya beslut, alltså nästan en halvering sedan 2010.

160 av 290 kommuner hade under förra året inte ett enda nytt beslut om att anställa en instegsjobbare. År 2010 var siffran 131 av 270 kommuner. Hittills i år har bara 94 av landets kommuner egna instegsjobb. Storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö har som bäst ett tiotal instegsjobbare.

Arbetsförmedlingen har inte analyserat varför kommunerna i allt lägre utsträckning använder sig av instegsjobben. Men en granskning som Riksrevisionen genomförde 2013 visade att instegsjobben riskerar att trängas undan av andra subventionerade jobb. Exempelvis av så kallade nystartsjobb som också riktar sig mot bland annat nyanlända, men som kommer utan instegsjobbens krav på SFI-utbildning.

Riksrevisionen gjorde bedömningen att många kommuner föredrog nystartsjobb eftersom de är a-kassegrundande. Men om en person i stället har ett instegsjobb och blir arbetslös så är det kommunen som har försörjningsansvaret.

– Det innebär naturligtvis en väldigt stor skillnad för kommunen, säger Frida Widmalm som ledde Riksrevisionens granskning.

Trots de ekonomiska incitamenten är hon förvånad över resultatet i DN:s kartläggning.

– De som är berättigade till instegsjobben blir ju inte färre. Tyvärr har det ända sedan reformen genomfördes varit så att regeringens förhoppningar om det totala antalet instegsjobb inte infriats.

-Pettersson säger att 80 % lönebidrag hjälper inte för dem som inte kan jobbet, kan man inte så kan man inte, och då gör man ingen nytta även om det är gratis…

Tänk också på att detta handlar om invandrare som enligt politikerna är oerhört kompetenta, så kompetenta att de skulle höja den genomsnittliga utbildningsnivån i Sverige…

Fy fan vad de ljuger!

14 thoughts on “80 % i bidrag till lönen hjälper inte, invandrare får inga jobb

  1. Hade en flerårig anställning. Fick sluta på grund av arbetsbrist, veckan därpå stod en person med instegsjobbs bidrag och gjorde mitt jobb. Arbetsförmedlingen hävdar att det inte finns nåt samband???
    Man betalar som svensk alltså skatt för att bli arbetslös.

  2. Jag tror att enda chansen att få jobb för de flesta invandrare är att bli politiker. Där krävs varken sunt förnuft, utbildning, kompetens eller arbetslivserfarenhet. Det räcker med att slicka på fingret och känna av vart det blåser.

  3. För övrigt är saknas kontroll på om personen verkligen läser Sfi när den väl börjat på sitt instegsjobb.
    Man skaffar intyg från Sfi när man ansöker därefter kontrolleras aldrig om man verkligen fullföljer studierna på Sfi eller om man endast arbetar.

  4. Ett seriöst företag vill ha kompetens och besitter inte personerna den hjälper inga statliga mutor.
    Man kan också säga så att besitter personerna efterfrågad kompetens behövs inga statliga mutor.

  5. När Visby kommun inte har råd att hissa flaggor längre, hur tror någon att kommunerna har råd att nyanställa… även med 80% sub.
    De kanske kan sparka några vaktmästare och sätta ”berikare” på deras platser.

  6. Detta är väl en av dom värsta avarterna på arbetsmarknaden av diskriminering mot oss svenskar! Här mutar den svenska förrädarregimen företag -med våra pengar- för att dom skall anställa en neger, muslim eller någon annan värdelös utländsk ohyra! -Här får Ni 200.000:- om Ni anställer denna kolsvarta outbildade våldsbenägna analfabet från Somalia i stället för en hederlig vit lojal välutbildad svensk! Varför i h-e reagerar inte folk? Jag trodde att ge och ta mutor är kriminellt? Bara för att kalla mutorna för ”instegsjobb” gör dom naturligtvis inte legala för det! Tvärt om så är det här ännu värre, här rör det sig om en medveten strategi för att diskriminera och kränka oss och samtidigt lura i oss att detta är fullt lagligt bara genom en manipulation med obegripliga nya ord!
    Dagens Sverige, en skamfläck på kartan!
    Janne

    • Har inte kunnat sagt det bättre själv.
      Diskriminering av Svenskar är vad det är.
      Du har rätt i vartenda ord du skrivit, det är för jävligt som det är i detta land.
      Må vi utrota ohyran.

    • När inte det politikerna vill få oss att tro stämmer med invandrarnas kunskaper och utbildning måste de hitta på sådant som instegsjobb för att förbättra statistiken.

      Men det avslöjas. Dessutom så borde hela kedjan från MV, Af, Socialsekreterare m fl gå ut och fråga arbetsgivarna. Det är de som får ta smällen när leden innan ”tror” på den högutbildade invandraren som slängt sina papper. Vi har idag tagit in så många att de flesta i våra olika landsändar har egna erfarenheter av dessa pensionsräddare och deras krav att vi inte kan kosta på oss att anställa dem.

  7. Ohållbart att ha mängder av individer anställda där staten står för lönen,- det är satt i system och det är helt fel tänkt!
    Sverige måste föra en ANSVARSFULL invandringspolitik då kan detta få ett slut på sikt. Detta är farligt, Sverige har INTE RÅD, vi hamnat till slut på SOPTIPPEN HELA GÄNGET, TYP GREKLAND….

  8. Det hjälper inte med 80% av lönen till någon som bara har 20% av intelligensen.

    Utsiktslöst. Citerar Sybil i Fawlty Towers

    ”It’d be quicker to train a monkey”

KommenteraAvbryt svar