Stasi skulle påverka svenska lärare – med sommarkurs

KOMMUNISM. Den ökända östtyska spionorganisationen Stasi lade ner stor möda på att anordna sommarkurser i tyska för svenska lärare i DDR, rapporterar DN. Förhoppningen var att påverka dem.

–  Målet för DDR var att vinna över det neutrala Sverige. Lärarna sågs som en bra ingång för att förändra sättet att tänka. Det lades ned enormt mycket energi på att planera kurserna, säger Anders Törnvall, professor emeritus i interkulturell kommunikation, till tidningen.
Törnvall ligger bakom en sammanställning för den liberala tankesmedjan Frivärld, där han gått igenom Herderinstutets arkiv i Leipzig. Många av sommarkurserna på 1970-1980-talet arrangerades nämligen där.

-Pettersson konstaterar att de lyckades, inte bara med lärare utan mer med journalistkåren vilket vi lider av ännu idag. Vi och andra har många gånger krävt att de svenskar som samarbetade med Stasi ska offentliggöras men det verkar omöjligt. Troligen för att namnen idag sitter och har suttit på topposter i hela det svenska samhället. Varför skyddar vi landsförrädare även om de är gamla nu så lever deras lärjungar…

DDR finns inte mer men dess metoder är i hög grad aktuella för andra länder idag. För framtiden är det viktigt att lära av detta fall hur det går till när diktaturer försöker infiltrera Sverige.

Alla diktaturer infiltrerar olika länder i stort sett på samma sätt. De använder sig av en blandning av samverkan inom ekonomi, kultur, utbildning och politik. Vi kan alltså lära oss av DDR:s verksamhet vid svenska skolor och lärosäten att undvika samverkan med diktaturer. DDR gick under, men inte alla gör det efter bara 50 år, säger författaren Anders Törnvall.

– Att fortsätta avslöja diktaturers infiltration i vårt land är att förebygga en upprepning, den som pågår i regi av andra makter än det fallna DDR, säger Mats Johansson, ordförande Frivärld.

Exempelvis finansierar Saudiarabien med regeringens tillåtelse moskéer och friskolor i Sverige och den som tror att det lärs ut jämlikhet och demokrati där är mer än lovligt dum.

5 thoughts on “Stasi skulle påverka svenska lärare – med sommarkurs

  1. Tja det lät ju fint med sjukvården men tyskarna kanske har andra sidor som inte är så kul.

    • Hade för mig att den drömmen sedan länge övergått till verklighet. Skillnaden är bara att Säpo ännu är totalt inkompetenta i jämförelse med de ordningsamma, d v s tidigt pott-tränade Stasi-agenterna.

  2. ”Alla diktaturer”, vad de glömmer att skriva är att det även sker av alla s.k. ”demokratier” samt alla organiserade intressegrupper, inkl. den internationella judenheten.

Kommentera