”Svenska akutsjukhus Nordens minst produktiva”

SJUKVÅRD. De svenska akutsjukhusen har lägst produktivitet i Norden. Det visar en ny nordisk jämförelse, skriver Clas Rehnberg, professor i hälsoekonomi vid Karolinska Institutet på DN Debatt.

Samtidigt som antalet läkare och sjuksköterskor per invånare är högre än någonsin är akutmottagningarna överfulla med långa väntetider som följd. För att komma till rätta med problemen föreslår Clas Rehnberg att resurser och personal omfördelas till där de gör mest nytta, en översyn av bemanning och organisation på sjukhusen samt en utveckling av vårdvalet inom primärvården.

-Pettersson läser att vi har fler läkare och sjuksköterskor än någonsin och kostnadskontrollen är usel ändå påstår det politiska etablissemanget och andra tyckare att vi måste importera personal till vården.

Jag är ingen specialist på personal och ekonomifrågor men om verksamheten bedrivs ineffektivt är inte min lösning att anställa fler människor.

Tyvärr ser det nog ut som ovan på många områden. Polisen, försvaret, skolan, vården, regeringskansliet, Migrationsverket, försäkringskassan,  osv…

6 thoughts on “”Svenska akutsjukhus Nordens minst produktiva”

  1. Varför kallas det Akutsjukhus, när man kan bli sittande
    i 10-12 timmar och ibland få övernatta innan personal
    kan börja att intressera sig för en?? Någon som vet?

  2. Inom industrin brukade övriga medarbetare se till att ingen ”förstörde ackordet” när tidstudiemännen närmade sig. Det gällde att maska så mycket som möjligt, så att ersättningen per moment maximerades.

    Idag råder samma situation inom offentliga sektorn. Skillnaden är att tidstudiemännen saknas och alla maskar hela tiden. Om någon sticker ut och försöker arbeta snabbare är jante omedelbart där och ställer till rätta.

  3. Jag hittade inte ett ord om patientvolymen inom akutsjukvården. Alla vet att muslimer söker akuten, de ringer inte vårdcentraler och sjukvårdsupplysningen i den utsträckning vi svenskar gör. Det är där det största problemet ligger. Den tid det tar att handskas med tolkar och språkförbistring, de krav muslimer har på läkarna, egenvård vet de inte vad det är. Det är vi svenskar som drillats i det, inte adeln som kommer nu och ska ha allt!

    • Det är inte sant vad du påstår! Jag har suttit med min gamla mamma på akuten i Lund, inte mindre än 20 timmar!!!!!! Hon hade tarmvred och fick hjälp i sista minuten. Det fanns inte en enda muslim så lång ögat nådde. Det var pur svenskar, både patienterna och personalen. Akutvården var usel sedan många år tillbaka. Invandringar är ansvariga för mycket idag men samhället var inte perfekt tidigare heller. Så rätt skall vara rätt!

  4. Två saker som inte har ändrat sig sen Gustav Vasa tiden. ” Hur man än vänder sig så sitter röven bak och det är alltid den lilla människan som får dra kärran ur skiten”.

Kommentera