Likheter mellan Tyskland 1933 och Sverige idag


NAZISM. ”Historikern” Henrik Arnstads galenskaper tar aldrig slut, nu jämför han SD med de tyska nazisterna. Arnstad borde i stället titta på DÖmokratiuppgörelsen som liknar sättet på vilket Hitler kom till makten. 

Det är stor skillnad mellan Tyskland 1933 och Sverige av idag men det finns också stora likheter och det är lätt att dra paralleller. 

Vid valet 1932 var Nazisterna och Hitlers (Nationalsocialistiska Arbetarpartiet) andel endast 32 % av rösterna och de var på väg ut ur maktens korridorer. Fyra månader senare var de tillbaka och hade under den tiden skaffat sig oinskränkt makt – på fullt laglig väg. De borgerliga partierna valde att stödja Hitler och hjälpa honom få igenom fullmaktslagen och därmed ta makten från folket.

Adolf Hitler talar i riksdagen den 23 mars 1933.

Adolf Hitler talar i riksdagen den 23 mars 1933.

 • Löfven lovar att avgå om hans budget fälls, men stannar kvar i alla fall.
 • Löfven utlyser nyval, men håller inte det löftet utan tar makten med hjälp av de borgerliga partierna.
 1. Ermächtigungsgesetz (Fullmaktslagen) och decemberuppgörelsen är antagligen i stort sett identiska, i alla fall tills parterna visar upp den svenska motsvarigheten i skrift, även det finstilta.
 2. Storleken på de partier som ryckt åt sig makten, Socialdemokratiska Arbetarpartiet 31% och Nationalsocialistiska Arbetarpartiet 32% är i stort sett identiska.
 3. Den neutraliserade oppositionens storlek var i Tyskland kommunisterna 17 % och i Sverige består motsvarande grupp av kommunisterna 5,7% samt Sverigedemokraterna 12.9 = 18,6 %
 4. Totalt förakt för tesen all makt utgår ifrån folket.
 5. Sist och slutligen utgörs ”kuppmakarna” av människor som först och främst ser till sin egen makt och har till slut lyckats skapa ”Medelmåttornas diktatur.”

Det finns också de som menar att det inte kan gå så illa här i Sverige, då svenska politiker är så mycket bättre än deras tyska motsvarigheter och har betydligt högre moral. Ett sådant påstående är väl så rasistiskt, att det antagligen skulle medföra straffrättsligt ansvar.

Oavsett de olika partiernas drivkrafter som i stort sett rörde sig om makt, ger Hitlers maktövertagande 1933 en oerhört viktig historisk lärdom som aldrig får glömmas bort.

Det första koncentrationslägret Dachau, som öppnades så tidigt som 1933 var från början enbart avsett för politiska fångar, dvs. sådana som bland annat skrev sådana här artiklar. Hela syftet med Dachau var från början att tysta oppositionen, inte att förinta judar.

I Sverige har vi också haft koncentrationsläger, inte jämförbara med Hitlers dödsläger men till för politiska fångar och chef för dem var den troligen inte obekante Tage Erlander, socialdemokrat. Lägren var till för mindervärdiga, arbetsovilliga, kriminella, defekta människor och hade idylliska namn som Rengsjö, Hälsingmo, Långmora, Ingels, Axmar, Smedsbo…så socialdemokraterna har traditioner i ämnet. Inte bara med det rabiologiska institutet som fanns kvar till 1976.

Martin Niemöller, en tysk präst och berömd Hitlermotståndare skrev efteråt en dikt om hur detta kunde hända:

Först kom de för att hämta judarna

Men jag höjde inte min röst

För jag var ju inte jude.

Sedan kom de för att hämta kommunisterna

Men jag höjde inte min röst

För jag var ju inte kommunist.

Sedan kom de för att hämta fackföreningsfolket

Men jag höjde inte min röst

För jag tillhörde ingen fackförening.

Sedan kom de för att hämta mig

och då fanns det ingen kvar

Som kunde tala för mig.

Mer på Newsvoice


17 responses to “Likheter mellan Tyskland 1933 och Sverige idag

 • Vi (folket) måste återerövra demokratin | Petterssons gör skillnad!

  […] Likheter mellan Tyskland 1933 och Sverige idag […]

  Gilla

 • Albin

  Nazismen är mer eller mindre död eller i alla fall betydelselös. Varför så ofta hänvisa till denna rörelse. Om nazismen kommer tillbaka så tystnar nog både bloggen och jag.

  Gilla

  • Peter Skoglund

   Men Albin……..”Varför så ofta hänvisa till denna rörelse.”

   Den frågan skulle du kanske ställa till både AB och Expressens ledning, en hel del politiker , proffstyckare och annat folk som ofta pratar om nazismen. När de sätter ”etiketter” på människor i dagens Sverige.

   Vad säger du om det?

   Detta inlägg var bara en liten enkel och viktig beskrivning. Av hur lätt det är att manipulera med demokratin. För att tillskansa sig makt. Som då strider mot demokratins grunder och folkets väl.

   Du förstod väl det viktiga?

   Gilla

 • eugenecork

  …din bästa jämförelse på länge Pettersson!..dock så skiljer sig
  dagens aktörer från 30-talets såtevida, att dagens är mongos
  som är helt blåsta i pallet…liksom stora delar av deras väljarkår
  …risken är iaf väldigt liten idag, att ”lallande fån” skulle ställa
  till samma oreda som Adolf lyckades med…idag prioriteras att
  införa den ultimata slapphetens levnadsstil i Sverige, som är
  helt kravlös…ju dummare medborgaren är, desto bättre
  …Moder Svea ligger helt blottad, bara komma å plocka!

  Gilla

 • Tony

  Ja som sagt, Vipeholm, och s:t Lars var sådana ställen
  som inhyste Henrik Arnstad kopior förr i tiden, idag finns
  dessa dårhus inte kvar, eller så är dom väl omgjorda till hem
  för ensamkommande Ankarbarn, därför får dårar som
  fusk professorn Arnstad springa lösa sprida sina sinnessjuka
  ideer!

  Gilla

 • Argus

  Vi ska hålla i minnet att det var kommunisterna som med hjälp av en ”lomhörd” Göring såg till att Hitler blev rikskansler. Frånsteg från riksdagsordningen då som nu leder mot avgrunden.

  Sedan kan vi också dra paralleller med börskraschen 1929, som tillsammans med Versaillesfreden lade grunden till NSDAP:s OCH KPD:s framgångar, och den rådande situationen. Spekulationskrascher båda två och vän av ordning bör kanske fråga sig vem som vunnit på det.

  Gilla

 • ossie

  Den mannen borde spärras in med tvångströja och elchocker.

  Gilla

 • eva

  En kommentar – det kan gå HUR ILLA som helst för Sverige och det kan gå HUR ILLA som helst i Sverige. Gränserna för detta scenario är redan sprängda och nu rullar galenskaperna bara på. Olof Palme påbörjade arbetet……

  Gilla

 • Erik

  Ett sånt snack! De som förstör sverige är kommunister, inte nazister. Gör en jämförelse med USSR 1933 istället!

  Gilla

  • Pettersson

   Gärna Erik, om du berättar vad kommunisterna gjorde 1933 som kan jämföras med decemberöverenskommelsen…

   Gilla

   • Erik

    När har ni till exempel gjort en jämförelse mellan sovjetmänniskan och dagens etablissemangs ideal? Eller när gjorde ni en jämförelse mellan Aschbergs förföljelse av kommentatorer och skåderättegångarna 1933?
    Ni använder ert problemformuleringsprivilegium på ett väldigt avslöjande sätt.

    Gilla

   • Pettersson

    Erik. Varför svar du inte på frågan? Kommunisterna och Decemberöverenskommelsen.

    Det finns åtskilliga kritiska inlägg om kommunisternas massmördande på bloggen. Fler än om nazismen skulle jag tro.

    Annars är nazismen likt kommunism och islamizm. Totalitära.

    Kommunisterna har mördat betydligt fler än nazismen och värsta massmördarna är islam.

    https://petterssonsblogg.se/2015/03/02/inga-minnesmarken-over-kommunismens-offer/

    Gilla

 • Mary-Agnes

  Tack pettersson, det är en bra sammanställning. Får man komplettera med riksdagsbranden i februari 1933, som också den är identisk med hur vänstern i symbios med propagandamedia i Sverige arbetar i Sverige med moskébränderna. För att skaffa allmänt stöd för att misstänkliggöra vänstern för en statskupp, lät nazisterna anlägga en brand i riksdagshuset, där man i tyska media snabbt pekade ut en man, van der Lübbe, en aktiv kommunist, som anstiftaren. Då fick man också stöd för husrannsakan hos vänsterpolitiker och kunde göra arresteringar.

  I Sverige har media försökt – och i viss mån lyckats med – skuldbelägga SD för flera brandattentat mot moskéer och utnyttjat situationen för sina egna smutsiga syften.

  Gilla

 • Ludde

  Jag kan rekommendera – Hitler en studie i tyranni – av Alan Bullock. Jag är enig med Pettersson ” en lärdom som aldrig får glömmas”. Borde införas i läroplanen, men det skulle vara allt för farligt för dagens makthavare. Istället indoktrineras våra ungar med abstrakta begrepp som demokrati och alls lika värde som eliten vill tolka det för egen vinnings skull. Och så finns det idioter som Arnstad.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: