En del i den totala nedrustningen


Att det svenska försvaret, trots att det kostar i stort sett lika mycket som tidigare, idag är en skugga av sitt forna jag torde numera vara allmänt bekant. Idag räcker resurserna i bästa fall till att försvara riksdagshuset med omnejd i en vecka. Men det finns en nedrustning som är minst lika stor, om inte större, men som man inte brukar tala så mycket om. Det handlar om den svenska Psykvården.

På 1930-talet så stod psykiatrisk vård för ca 35 % av de totala vårdkostnaderna i landet. På den tiden fanns det ca 27.000 vårdplatser inom psykiatrin. Idag finns det 3000 – 6000 platser kvar beroende på hur man räknar. Av dessa så går 1500 till den slutna rättspsykiatrin och resten ska fördelas bland de ca 10 % av Sveriges befolkning som lider av någon form av psykisk störning under ett givet år. Man räknar med att ca 100.000 människor i Sverige har svårare psykiatriska problem som drabbar dem mer eller mindre konstant.

De sk vårdreform som skedde i början av 1980-talet innebar en enorm besparing för den offentliga sektorn. Idag har psykiatrin ca 20-30 % av sjukdomsbördan, men får endast 7-8 % av resurserna. Att man inte mäktar att ta hand om framför allt de unga med psykiska problem är knappast något man behöver bli förvånad över, liksom att antalet självmord bland unga ökar.

Att det skulle ske någon förbättring framöver är knappast att hoppas på. Psykvården kommer inte att få mer resurser. Det finns helt enkelt inga pengar över med den invandringspolitik som bedrivs här i landet. Risken är dessutom stor att svensk psykvård kommer att få samma problem som den engelska. Kusingiften bland engelska muslimer har resulterat i att den engelska psykvården är nedlastad med barn som har problem som följd av att kusiner har gift sig. I Sverige kommer vi aldrig att få se någon statistik på detta, men det finns knappast någon anledning att tro att problemen skulle var mindre här.

Lusharpan vågar påstå att den ”ljusnande framtid” som studenterna brukar sjunga om knappast tillhör dem som har behov av vård inom svensk psykvård.

 

Och för övrigt anser jag att svensk invandringspolitik i grunden behöver förändras och antalet arbetskrafts- och anhöriginvandrare kraftigt reduceras.


One response to “En del i den totala nedrustningen

  • Roland Karlsson

    Psykvården är vår tids stora vårdskandal. Jag pratar ju mycket om denna fråga men INGEN politiker lyssnar. VARFÖR?

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: