1 av 100 på Södermalm är journalist

JOURNALISTIK. Schablonbilden att alla journalister bor på Södermalm i Stockholm är inte helt osann, enligt en ny kartläggning som Institutet för mediestudier har gjort baserad på uppgifter från Svenska Journalistförbundet, SJF. Enligt kartläggningen är en procent av befolkningen i stadsdelen journalister. Sveriges minst journalisttäta ort är Gäddede i nordligaste Jämtland. Från Gäddede är det mer än fem mil till ett postnummerområde där det bor en journalist.

-Pettersson noterar att journalister inte bor på lande och de bor inte i mångkulturen…men det var ingen nyhet…

SVT    Institutet för mediestudier

11 thoughts on “1 av 100 på Södermalm är journalist

  1. Få journalister bor i invandrartäta områden

    Enligt undersökningen, som bygger på Journalistförbundets medlemsregister, bor 34 procent av journalisterna i Stockholms kommun,
    att jämföras med 9 procent av landets befolkning.

    Närmare hälften, 45 procent, av journalistkåren bor i Stockholms län, att jämföras med 23 procent av befolkningen.

    I snitt i landet finns det 1,4 journalister per tusen invånare. Stockholm ligger i topp med 4,9 journalister per tusen invånare. Därefter följer Solna, Nacka, Lidingö, Malmö, Luleå, Falun och Umeå.

    Populärast verkar stadsdelen Södermalm vara. Där går det 10,4 journalister per tusen invånare. Sedan kommer Hägersten-Liljeholmen (7,4), Skarpnäck (7,1), Kungsholmen (6,2) och Norrmalm (6,0). Få journalister bor i invandrartäta stadsdelar som Skärholmen (1,1) och Rinkeby-Kista (0,4).

    Liksom i Stockholm verkar journalister i Göteborg och Malmö föredra att bo i medelklassområden. Masthugget, Majorna och Olivedal är populärt i Göteborg och Möllevången, Rörsjöstaden, Rådmansvången och Gamla Staden i Malmö.

    Det finns elva kommuner där det inte bor några journalister alls, bland annat Gnosjö, Markaryd, Dals-Ed och Laxå.

    Journalister är mest underrepresenterade i glesbygds- och industrikommuner. I de kommuner som Sveriges kommuner och landsting definierar som glesbygdskommuner bor sammanlagt 56 yrkesverksamma journalister. Det är 0,3 procent journalister per tusen invånare.

    Undersökningen visar också att få journalister bor i områden där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna får många röster. Journalister bor i områden där många röstar på Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Feministiskt initiativ.

    I de valdistrikt där Sverigedemokraterna fick över 15 procent bor få journalister.

    http://www.journalisten.se/nyheter/fa-journalister-bor-i-invandrartata-omraden

  2. Detta är något som alternativmedia påpekat men det har hånfullt viftats bort som trams. Återigen visar det sig att man kan lita på alternativmedia.

    Och det är klart om man gör fördjupning i undersökningen ser man även att dom som vurmar mest för och tycker mångkultur är bra och inget som påverkar ens vardag negativt finns i samma områden.

    Konstigt va? Även det har ju alternativmedia sagt länge.

  3. Jo, jag gjorde misstaget att höja dessa ordpajaser till ’pimp’-rangen. Hur som helst man kan inte avgöra vilken av de två yrkeskategorierna – hallikarna eller hororna – är mest efterfrågad, båda är lika eftertraktade. Vårt samhälle (eller ’mitt samhälle’ som Anderssonska säger) kramar och kyssar alla enligt principen ”alla människors lika värde”

  4. Mary-Agnes,
    Jag är helt sold på ditt bidrag till svenska ordförrådet: ’hor-nalisterna’. Jag är själv förtjust i att hitta på och konstruera uttryck och ’puns’ och de tider vi lever i nu bjuder på en massa inspirationskällor (maktkorrumperade politiker och deras lakejer).

    • Be my guest.
      Som icke-svensk är jag inte heller schacklad vid svensk-lärarens finger-viftande linjalvinande och rödpennekladdande när det gäller NYA ord. I USA finner man på nya ord hela tiden. Här säger folk ”men så kan man väl inte säga… det ordet finns ju inte”.

  5. Må så vara, detta förstärker nog deras i många fall vridna publiceringar, görs mer förståeligt då dem oftast inte såsom allmänheten nås av problemen på samma sätt som gemene man gör.

  6. Därav ”journalisternas” fascination för EPA-traktorn, när de kommer på utflykt till vildmarken. Ungefär som en europé som ser en känguru för första gången.

    • Ja precis – de kan allt om oss, varför vi gör si och så och -framför allt- varför vi röstar som vi gör. Där jag bor kom Bonniermedia dagen efter valet, gjorde ett reportage, fikade på kondiset och skrev en fet rubrik i storstadstidningen ”här röstar var tredje på SD”. Även i Malme bor ”hor-nalisterna” i reservat i innerstaden.

KommenteraAvbryt svar