Rysk mobilisering vid Ukrainas gräns

UTRIKES. Den ryska armén samlar styrkor och stridsvagnar, avskjutningsramper för raketer, och artilleri i en mobilisering av militära styrkor nära Ukrainas gräns. Det uppger nyhetsbyrån Reuters i en rapport inifrån Ryssland. Enligt nyhetsbyråns reporter, som själv uppger sig ha bevittnat den ryska mobiliseringen, har alla ryska igenkänningstecken, som registreringsskyltar och gradbeteckningar, tagits bort från soldater och fordon. Mobiliseringen ska enligt uppgifterna ske kring en nybyggda militärbas fem mil från den ukrainska gränsen. Rysslands försvarsdepartement har inte velat kommentera uppgifterna men under en presskonferens kallade en talesperson för Kreml nyhetsbyråns frågor för ”olämpliga”. Enligt Reuters är basen det tydligaste tecknet hittills på att Ryssland genomför en samordnad militär upprustning i området.

Ryssland har redan spenderat mer än hälften av sin totala militärbudget för 2015. I den här takten kommer reservfonden vara tom innan året är slut”, skriver den ryska ekonomen Sergei Guriev i en kolumn, enligt The Diplomat. Han påstår att Ryssland inte kan upprätthålla en försvarsbudget på 4 procent av BNP under ekonomiskt goda tider och definitivt inte när landets ekonomi fortsätter pressas. Som jämförelse med siffrorna nedan kan nämnas att Sveriges försvarbudget ligger på knappt 1 % av BNP när bokföringstekniska dripplingar är borttagna och att NATO har som mål att de ska ligga på 2 %.

-Pettersson menar att Ryssland är farligt mest för att de är oberäkneliga. Om Finland, Sverige, Norge och ev. de baltiska länderna hade samarbete och riktiga försvar så skulle det räcka för att avskräcka ryssen för att titta hitåt. Rysslands är så enormt stort och deras resureser, som inte är större än Italiens, ska räcka från Japan till Östersjön samtidigt som de måste hålla koll på muslimerna i söder.

De lade mest pengar på militären 2014
Försvarsbudgeten, andel av BNP
Saudiarabien 10,4 procent
Förenade Arabemiraten 5,1 procent*
Ryssland 4,5 procent*
USA 3,5 procent
Sydkorea 2,6 procent

Hur farligt är Ryssland?

20 thoughts on “Rysk mobilisering vid Ukrainas gräns

  1. Anna:
    Jag följer också liksom du vad som sker utanför Absurdistan…Efter alla min år lite runtom i världen,är det för mig viktigt att inte osett svälja betet !
    Har ju bott många år i Tyskland,och därför lärt känna deras inställning i olika frågor.Får säga som Spiegelredaktören om ”Mutti” Merkel ”hade inte folket var så dumma, (som de är) hade hon inte varit Bundeskansler.
    Ett enda exempel på den situation som nu råder i Tyskland, (delvis p.g.a. deras utrikespolitik)är den strejkvåg som nu drar fram.En sådan omfattning av strejker har mig veterligen aldrig tidigare skett.(Bortsett från 20/30-talets fattigprotester)
    Den bojkott som EU/USA satt i kraft mot Ryssland,kostar länderna inom EU miljarder Euro varje vecka….Den tredje parten sitter och småler,och tjänar nu storkovan på denna aktion.Oootroligt och det kan även folk utan högre examen inom ekonomisektorn lätt inse…..om man vill !
    Bl.a. svenska mjölkbönder,som nu konkurreras ut av de europeiska,som tidigare levererade sin produkter till Ryssland.

  2. @Maja Anokhina!

    Jag instämmer helt vad du skriver! Det är inte bara här som luktar skräck för Putin och Ryssland. Jag ser tendenser även på andra ”fria medier” som skulle förmedla nyheter utan att ta ställning. Så är det inte längre. Vi behärskar svenskan men kan läsa nyheter även på språk som inte svensken kan. Det är en klar fördel! Putin är smartare än hela den korrupta politiska bunten i västvärlden.
    Han vill inte använda vapen eller våld! Han organiserar hela eurasien inkl Kina, Egypten i en gigantisk ekonomisk Organisation som heter Eurasiska development Bank (EDB). De kommer att bygga upp en ekonomisk stabilitet, oberoende utan USA och EU. Jag har en viss förstaelse att skräcken är stor i vissa roffarkapitalistiska länder…………..

    • Anna:
      Där träffade mitt i prick….Hade du läst min kommentar igår,hade du just upptäckt hur detta påtvingade ryska schackdrag (som i förlängningen),kan bli ett verkligt hot just mot USA`s storkapital.
      Den dagen Kina gör bruk av sina enorma mängder av människor fullt ut,kommer ni som då lever i västvärlden,att få de verkliga problemen.
      Personligen förstår jag inte hur lilla Europa,skall kunna hävda sig i framtiden.Min uppfattning är,att Europa utan Rysslands onyttjade naturtillgångar,går mot sin undergång ! Nog vore det bättre för oss europèr att söka samarbetspartner i Öster,istället för att vara en marionett åt USA.

      • @Stenbock!

        Jag läser nyheter i europeisk media. Det Finns redan en stor uttalad oro om bojkotten och konsekvenserna av detta mot Ryssland. Många välmående europesiska företag har förlorat gigantiska belopp pga. uteblivna inkomster från exporten till Ryssland. Politiker på hög nivå kräver i flera länder att bojkottan skall omedelbart upphöra. Idag läste jag en intressant analys just om detta: Den marknaden som Europa har förlorat på senaste Tiden i Ryssland kan Europa aldrig återvinna. Det är förlorat för all framtid. Ryssland letar efter andra sammarbetspartner och utbudet är Ingen brist på. Alltså det är bara vi som har förlorat en viktig marknad.
        Och nu kommer dessa idiotiska kraftmätning av Nato. Jag mår illa när jag ser denna fullständiga destruktiva politiken som USA har lurat på oss.

    • Märkligt Göran att just detta publicerades i samma typ av organ,som tyska SZ.Hoppas du själv kan utläsa SvD,som även de ser till att aktieägarna inom sina olika sfärer,kan se positivt fram mot nästa
      utdelning !
      Att sedan källan är Wall Street Journal i såväl Tyskland som Sverige,är väl inte hellre någon större överraskning,när det gäller att sälja USA-propaganda.
      Sådana nyheter tages för sanna men när det gäller det nedskjutna Malayska passagerarplanet,har vi inte hört något nytt på länge !Har undersökningen av vrakdelarna kommit fram till fel slutsats ?

  3. Det största hotet som jag ser det är befolkningstillväxten, det behövs inga krig för att folk ska begränsa sin barnalstring, det krävs upplysning och kunskap preventivmedel finns redan sedan länge. Dessutom går det att styra med pengar, alltså inga bidrag.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldens_befolkning
    År 2011 uppskattades världens befolkning till över 7 miljarder, hur många är det nu fyra år senare ?

    • Betydligt fler…År 2050 räknar man med att det finns drygt 10 miljarder på klotet. Ingen ljus framtid för våra barnbarn Lena !

      • Aldrig inte ens i mina mardrömmar att jag trodde att våra barns och barnbarns ”framtid” skulle bli så här, det är bedrövligt och kolossalt ledsamt, skulden finns hos det politiskt korrekta etablissemanget men det löser ju inte situationen för våra barnbarn. De gigantiska problemen är ju redan här !

  4. Jgarn:
    Instämmer helt och hållet. Ryssland är inget hot. Vi i öst Europa var tvungna att leva länge under dess ockupation efter att västmakterna kastat oss åt vargarna. Dock, var ryssarna civiliserade mot oss, befolkningen: inga våldtäkter, rån eller misshandel. De hade egna kvarter som de höll sig till och vodka var deras sällskap som fritidssysselsättning.
    Värre är med ’enemy within’ – egna politiker med sin invandrarmassan och infiltrerade IS-krigare.

  5. Nu är Petterssons ute och cyklar. Vi har nyss fått lära oss det största hotet är ”den globala uppvärmningen”, allt för att skrämma till underkastelse.

    Putin må vara en huligan men han är ”vår” huligan och är emot muselmaner och finansfamiljerna i USA som båda gör allt för att ta över världen. Vilket inte den muselmanska kenyaimporten är, tvärtom. ”Vår” då det lär finnas nordgermanskt blod i många rysser som följd av svearnas resor österut som resulterade i grundandet av Kievriket bland annat.

    Vårt ökande militära samarbete med Finland är bra för våra länder. Jag tror personligen inte att Norge vill släppa NATO. De baltiska länderna ska vi hålla på dubbelt armlängds avstånd, vi har importerat och importerar tillräckligt med ”sekunda varor” därifrån.

    • Vad gäller Baltländerna har dessa smittats av den korruption,som råder i de flesta östländerna.Att Ukraina och Vitryssland ligger i deras närhet,har inte varit av godo !
      I Tyskland stals under 2014 c:a 135.000 bilar.Huvuddelen av dessa rullar nu runt på vägarna från Baltiska,till Mongoliska länder i öster. M.a.o. inga gäster som man bör bjuder in till middag…..

    • Argus:
      Den ”globala uppvärmningen” drabbar inte min hemort..Under alla mina år i Sverige kan jag inte minnas,att det någonsin varit en så kall och mulen Maj som 2015 !Temperaturerna har pendlat mellan 7-11 grader (plus) sedan mitten av April.Är fortfarande tacksam över,att det råkade bli över 20 grader under tre dagar,för länge sedan.I annat fall hade isen fortfarande legat kvar.

  6. PS.
    Såg först i efterhand,att den länk du hänvisade till var från 18 september 2014… DS
    Trots att tiden gått,har inte det ekonomiska läget i Ukraina förbättrats. Snarare har skulderna växt,p.g.a. de stora investeringar som skett vid köp av amerikanska vapen och ammunition.Gemene medborgare i landet svälter fortfarande,och topparna lever i sus och dus liksom i andra diktatoriska länder. (läs 3:e världen)

  7. Pettersson:
    Vad har hänt med dig ???
    Aldrig tidigare har du stämt in i kören av de krigsdrivande NATO/USA,och till del lilla Absurdistan….Det luktar för mig lite FIFA och korruption,när man på ett så öppet sätt börjar följa PK-pressens agitation och propaganda !
    Har du blivit bestucken ?

    • Nej, Stenbocken. Jag gillar inte Putin. Ryssland lovade att hålla sig borta från Ukraina och erkände deras gränser, det höll de inte. Georgien har de också invaderat, de har hotat Danmark, Putin har hotat balterna, polackerna med flera.

      Tsar Putin vill tillbaks till Sovjetunions maktområde men jag anser att de små grannländerna ska välja själva.

      http://www.sueddeutsche.de/politik/berichte-des-ukrainischen-praesidenten-putin-soll-europa-massiv-gedroht-haben-1.2134168

      • Kunde aldrig i mitt inre tro,att du som gammal räv skulle låta dig duperas av Poroschenko (en oligark av värsta sort).
        Sedan när det gäller Süddeutsche Zeitung är denna en röst för tyska vapensmedjan,och den del som kännetecknas som storkapitalister i f.d. 3:e riket !
        Vidare uppmärksammade jag att artikeln måste vara till åren kommen,eftersom Barosso nämndes.Han är som bekant sedan länge avpolleterad inom EU !
        Att sedan Ryssland naturligtvis kan sätta hela världen i brand, liksom ett antal andra stormakter,är ju knappast någon nyhet.
        Min teori i sammanhanget är,att konkursfärdiga Ukraina på nytt behöver friskt kapital från givarländerna i EU/USA…..
        Därför gäller det att hålla lågan vid liv !

      • Pettersson på vilket sätt invandrade Ryssland Georgien? Hur ” hotade” Ryssland Danmark Polen och baltiska länderna? Har du bevis att Ryssland inte ”håller sig borta” från Ukraina?
        Länka till något mer trovärdigt snälla…
        I övrigt är jag besviken på dig som enligt mig lider av något sorts rysskräck och putinfobi….
        Putin är folkkär i mitt land

  8. Ryssland är inget hot. De tre största hoten mot Sverige är naiva politiker, ljugande media och den muslimska invandringen.

KommenteraAvbryt svar