”Allemansrätten gäller även tiggare”

TIGGERIET. På samma sätt som svenska medborgare har friheten att utnyttja allemansrätten har även EU-migranter det. Det skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt och SvD:s juridiska kommentator, med anledning av att migrationsminister Morgan Johansson (S) vill göra det lättare att avhysa tiggare från bosättningar på privat mark.

Allemansrätten innebär att man inte får skräpa ned, förstöra omgivningen eller slå upp ett läger på samma plats under en månad, skriver Shultz och fortsätter: ”Däremot torde allemansrätten tillåta att man tältar några nätter på samma plats, så länge det inte stör någon. Denna i sammanhanget ofta bortglömda princip gäller även tiggare. Åtminstone som lagen ser ut i dag.”

-Pettersson säger att  Mårten Schultz är ovanligt korkat och okunnig för att vara professor.

Allemansrätten är en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen, att tillfälligt uppehålla sig där och till exempel plocka bär, svamp och vissa andra växter. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor.

Tiggarna har ingen som helst rätt att bygga läger, bosätta sig och svina ned på annans mark. Vare sig den är statlig, kommunal eller privat, de ska åka hem och börja jobba samt sätta barnen i skolan…

23 thoughts on “”Allemansrätten gäller även tiggare”

  1. Läs om nedskräpning och påföljder…..på allmän plats

    Miljöbalkens materiella regler om nedskräpning finns i 15 kap 30 §
    ”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”

    Straffbestämmelsen för att beivra nedskräpning återfinns i 29 kap 7 §

    ”Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”

    11 § (24.8.1990/769)

    Besittningsintrång

    Den som olovligen

    1) bemäktigar sig, flyttar eller döljer lös egendom som är i någon annans besittning,

    2) tar sig väg över någon annans gårdsplan eller genom byggande, grävning eller på annat liknande sätt utnyttjar mark som är i en annans besittning, eller

    3) bemäktigar sig mark eller byggnad som är i någon annans besittning eller en del därav

    skall, om strängare straff för gärningen inte stadgas på något annat ställe i lag, för besittningsintrång dömas till böter eller fängelse i högst tre månader.

    Som besittningsintrång anses dock inte en gärning som har medfört endast ringa men.

  2. Tag genast ifrån honom och alla andra s.k. proffesorer deras profetsur efterso dom ändå bara snackar i nattmössan.
    Det är mycket nära mellan geni och dåre.

  3. Allemansrätten ger en rätt att vistas på annans mark, men fan
    inte att så upp tältläger eller på annat sätt bosätta sig där, det
    är nog en ny tolkning politikerna kommit på för att fjäska för
    det importerade frälset!

  4. Då kan alltså jag och kompisarna tälta i Kungsträdgården en hel vecka och slippa dyra hotellräkningar? Mårten gav oss ett tips…

  5. Även en professor har sina sämre dagar.

    Mårten Schultz, professor i civilrätt, verkar inte kunna allemansrätten.

    Eftersom har inte har koll på hur EU-migranterna ”utnyttjar” den.

  6. De här svinstiorna blir allt vanligare, de finns från Norrbotten/Lappland i norr till Skåne/Blekinge i söder, samma problem över hela landet och samma tafatta beslutsfattare överallt. Klart som tusan ska de här individerna rökas ut från sina bosättningar, och bosättningarna rivas mot betalning av individerna eller landet de kommer från. Om vi svenskar gjorde likadant skulle vi bli avhysta med ett rättsligt efterspel som följd, de fega hycklande politiker vi dras med förråder vårt eget land, befolkning och kultur på punkt efter punkt. Man behöver inte/ska inte vara professor i civilrätt för att begripa vart vi är på väg!

  7. Allemansrätten är en sedvanerätt som saknar egentligt lagrum. Brottsbalken däremot är omfattande. 8 kap. 11 §:

    ”Tager någon i skog eller mark olovligen sådant som avses i 12 kap. 2 § andra stycket och är ej brottet enligt vad där sägs att anse som åverkan, skall vad i detta kapitel är stadgat angående tillgrepp äga tillämpning.

    Gör någon intrång i annans besittning av fastighet, såsom genom att olovligen anbringa eller bryta stängsel, bygga, gräva, plöja, upptaga väg eller låta kreatur beta, eller skiljer någon obehörigen annan från besittning av fastighet eller del därav, skall vad i 8 och 9 §§ sägs om egenmäktigt förfarande eller självtäkt äga tillämpning.”

    Det är synnerligen illa att en jurist, tillika professor i juridik, inte verkar kunna den mest centrala balken i svensk lagstiftning.

  8. Att vi har den här fantastiska allemansrätten kräver ett stort ansvar av oss. Man får stanna en natt om man måste men ska om möjligt be markägaren om lov först. Är det torrt i markerna får man inte göra upp eld.

    Man får inte heller plocka bär, blommor etc inom ”syn och höravstånd från bebyggelse”. Och naturligtvis, lämna platsen så som den såg ut när du kom dit. Ingen människa kan påstå att zigenarna tar ansvar och visar hänsynsfullhet. Hur många miljoner skattekronor har vi lagt ned på att städa skiten efter dem. För att iaktta så enkla regler behöver man inte vara hjärnkirurg.

    Vad är det för dumheter om att sätta deras barn i svenska skolor? De har gratis skola hemma på sitt modersmål t o m. Dessutom är de inte mycket för utbildning, försök har gjorts i 100 år men de skolkar mer än de är närvarande.

  9. Han säger bara vad han har betalt för att göra, bedriva propaganda! Alla i Sverige vet att det är en natt och att allemansrätten bara gäller i naturen, inte i stan, men det hindrar inte propagandan!

    http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Taltning/#

    Tälta i naturen

    Du får tälta något enstaka dygn i naturen. Tänk på att inte störa markägaren eller skada naturen.

    Välj att slå upp tältet på tålig mark och inte i använd betesmark, jordbruk eller plantering. Tältplatsen får inte ligga nära boningshus.

    Markägarens tillstånd vid många tält

    Att tälta med ett par, tre tält under något dygn ingår i allemansrätten. Om ni däremot tältar i stora grupper med många tält behöver du be markägaren om lov. Då är risken för markskador och sanitära olägenheter större.

    I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Det kan också vara tältförbud i hela området.

    Anslagstavlor i området visar vad som gäller. Du kan också få mer information från kommunen eller länsstyrelsen.
    Ibland är det förbjudet att tälta i friluftsområden

    De flesta kommuner har bestämmelser om camping i de lokala ordningsföreskrifterna. Det kan handla om förbud att tälta i parker, idrottsområden eller liknande.

    Det kan också finnas förbud mot att tälta i friluftsområden.

    Du behöver själv ta reda på vad som gäller. Information finns hos kommunen och polisen.
    Mer information

    Kommunens lokala ordningsföreskrifter kan ha regler om camping. Kontakta kommunen för mer information

  10. Den sk ”allemansrätten” innehåller inte bara rättigheter, det finns en rad skyldigheter – också!
    När man lämnar platsen man t ex övernattat på ska det inte synas, dvs kasta plastkassar med sopor åt alla håll (en ziggespecialitet) är inte tillåten.
    Vad professorn säger är mest svammel och inte ens halva sanningen…

  11. Pettersson, det är ett krav på att man ska vara korkad
    för att få kalla sig professor idag, se på Henrik Arnstad,’
    han kallar sig ju professor, och något mer korkad är
    svårt att uppbringa!

  12. Otroligt korkat, ur miljöaspekt samt trevnad/allmänhetens trygghet.
    Skall med det bege mig ut och resa ett tält/eller ett skjul, bryta såga ner lite natur-vilket vi vet samtliga läger gör, skräpa ned med både sopor och fekalier. Sverige som en gång var känt för sitt fina landskap är numera ett minne blott, det pryds av tiggare och nya Svenska fenomen som stenkastning gruppvåldtäkt åldringsrån smash and grab med mera. Nej du nu får det räcka.

  13. det är klart att rätten finns men ännu har jag inte sett något zigenarläger som uppfyller kraven så det kan de glömma och Schultzatomten också. Jag är bara förvånad att han kompa idén att koppla ihop zigenarnas svineri med allemansrätten, inte en siffra rätt där professor eller inte.

  14. Refaat El- Sayed, den bedragaren, satte troligtvis ribban för den ”doktorerande” eliten i Sverige med sina ”gravade hundar” numera är nivån på ribban så låg att en myra utan ansträngning kliver över.

  15. Otroligt hur många korkade människor som jobbar på att förstöra Sverige, professorn känner att det ligger i tiden och är politiskt korrekt att stödja tiggarna juridiskt. 7klövern älskar sådana här strebrar, det blir kanske något chefsjobb för honom – de borde kunna starta en ny myndighet, det finns för få i Sverige…Myndigheten för Romers rättigheter, där kan Mårten Schultz bli GENERALDIREKTÖR med en rejäl lön…..Jag tror ULLENHAG skulle stödja detta, romerna har ju enligt honom byggt Sverige….-det är inte LKAB, Ericsson, Astraz, Volvo, Saab, Electrolux, IKEA osv.osv….-nej det är romerna…Väntar med spänning!
    Kanske kan de också få 5000 anställda som Massinvandringsverket har…..Sverige har råd, de kan stjäla AP fonderna politikerfrälset….
    SKÄMT!!! Hoppas jag, man vet aldrig….

  16. Inte alltför sällan är professorer och andra ”experter” in i helvete okunniga om hur verkligheten fungerar gentemot deras jävla svammel…

    • De s.k. experterna på samtliga områden vet inte ett dugg om vad dom talar om. Enligt den här ”proffesorn” så har jag alltså rätt att bygga mig ett hus precis vart jag vill utan att fråga om lov.

KommenteraAvbryt svar