Bryt tystnaden – En manipulation av mänskliga rättigheter

Ynetnews kan vi läsa Ben-Dror Yeminis ledare om Breaking the Silence påståenden om händelser under striderna i Gaza. Yemini vänder sig särskilt emot hur dessa påståenden basuneras ut över världen som sanning trots avsaknaden av både kontext och bevis.

Få har väl lyckats undvika den hett refererade nyheten om vad israeliska soldater gjorde i samband med Gazakriget för drygt ett år sedan. Tidningar i både Sverige och resten av världen väntade inte länge med att sätta nyheten på pränt – smaskigt värre.

Ben-Dror Yemini har tagit sig tid att fundera lite över vad vi egentligen fått serverat på detta hänga-ut-Israel-smörgåsbord. Yemini menar vi helt enkelt har att göra med ett bedrägeri – ”ännu ett i kedjan att förvandla Israel till ett levande monster och för att understödja BDS-kampanjen”.

Varför säger då Yemini om detta?

  1. När Israel anklagas för att skada civila eller när det talas om proportionalitet måste man fråga sig – vilka är proportionerna? Det visar sig att det inte finns några och att detta inte heller är någon slump. Varje komparativ granskning visar att Israel orsakar färre civila dödsoffer än vad man ser i samband med andra, liknande, konflikter. Rapporter om dödsoffer i samband med andra konflikter leder dock inte till att någon sätter igång globala kampanjer. Ingen springer omkring på universitet i USA eller Europa för att dela ut skräckhistorier om incidenter där Storbritannien, USA eller Nato varit inblandad.
  2. Ett land som Storbritannien har också organisationer som är emot krig. Men inget annat land uppmuntrar att man avslöjar ögonvittnesskildringar om brittiska styrkor som återvänt från en krigszon. Så varför, kan man fråga sig, finansierar Storbritannien Breaking the Silence? Varför tror britterna att deras dubbla måttstockar är moralisk?
  3. Fyra andra länder, Schweiz, Nederländerna, Sverige och Danmark, finansierar den i Ramallah baserade organisationen Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat (HRIHL) som också står bakom Breaking the Silence. HRIHL finansierar i sin tur grupper som Al-Haq, BADIL, Al-Mizan och andra som är en del av BDS-nätverket. Vi har här inte att göra med kritik av Israel utan en ideologi som motsätter sig Israel själva existens. Det är i denna ideologiska miljö Breaking the Silence rapport tagits fram.
  4. Organisationen, Breaking the Silence, vägrar att avslöja identiteten på de personer som skall ha gett dem informationen, trots att personer i liknande situationer aldrig har ställts till svars för att tala ut. IDF vill granska vittnesmålen och undersöka påståendena men organisationen vägrar. Det finns därför inget sätt att varken styrka eller opponera sig mot vittnesmålen. Så frågan är, hur kan de tas på allvar?
  5. IDF är inte perfekt och inte alla av IDF:s soldater är änglar. Vissa påståenden kanske är riktiga. Det finns avvikelser i varje armé i hela världen och på varje slagfält. Men när dessa avvikelser visas upp för världen utan någon bakgrund eller kontext, utan bevis, utan någon jämförande bild av situationen, utan att presentera fakta som att Hamas utfärdade dokument som beordrade organisationens soldater att gömma sig bland den civila befolkningen så är Breaking the Silence rapport inte bara bedrägeri – det är manipulation.

Läs hela artikeln i original på engelska här.

9 thoughts on “Bryt tystnaden – En manipulation av mänskliga rättigheter

  1. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Jag har aldrig förstått det här med ”proportionalitet” i krig med en angripare. Jag har frågat och frågat en jäkla massa hamas-vänner och frågat vad Israel ska göra när gazaiterna skjuter raketer, ska de inte utnyttja den makt de har skaffat sig när de blir attackerade? Ska de orsaka motsvarande skada så att Hamas kan samla än mer missiler och skicka iväg? Varför tror man att israeliska militären är ointelligent? De gör vad som krävs för att hantera situationen som Hamas skapat.

    Då blir det väldigt tyst en stund medan hamasvänliga försöker tänka. Sen kommer nåt dravel om att ”palestinierna måste väl få försvara sig?” Och så börjar de jiddra om israels bildande eller nåt annat som hände för sju år sen istället för den akuta situationen som frågan gäller.

    Vadå ”försvara sig”? Att attackera en makt som man inte har en chans emot genom att regelbundet, förmodligen när de känner att gazafrågan hamnar långt bak i nyhetskön, skicka missiler från bebodda områden då de vet att en attack kommer. Förhoppningen är naturligtvis att civila palestinier dör då det enda ”försvaret” är propagandan när hamas lyckas få civila dödade när de skjuter raketerna från bebodda områden istället för de vida fält och öken som finns i gaza. Det handlar inte om nåt ”försvar” det handlar om vanlig sketen terrorhämnd för att man förlorat landskapet Palestina genom ointelligent inkompetens.

    Denna cykel kommer att fortsätta så länge omvärlden går på Hamas manipulationer. Det är dags att gammelmedia slutar dansa efter deras pipa.

    • Varg i Veum nu resonerar du med dig själv eller med för oss okända personer.
      Hamas och Israel har olika intressen och du verkar bara se det ena.
      Du blir mer och mer en sann Petterssonnanre , håller med och håller med. En diskussion innehåller väl oftast flera ståndpunkter.

      • Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
        Varg i Veum skriver:

        Och du Tom fortsätter med dina meningslösa kommentarer utan att utveckla din ståndpunkt.

  2. En TV-kanal som dagligen återger s.k. ”sanna bilder” från kriget i Gaza är Russia Today.Ibland blir jag inte riktigt klok på hur man redigerar inslagen.
    Först anklagas Israel av deras reportrar och i nästa nyhet,kritiseras Islamisterna.Propagandan blir på så sätt inte speciellt trovärd.
    Att det sedan är samma tårdrypande bilder sedan snart ett år tillbaka, förbättrar ju inte deras nyhetskanal..
    Får väl ta och ringa upp Putte och fråga.

    • Nisse, Sverige är med och betalar. Sverige bidrar med ungefär 700 miljoner per år till ”Palestina” dessutom betalar EU och FN stora belopp och där är också Sverige stora betalare.

KommenteraAvbryt svar