15 april 1945 – Bergen-Belsen befrias av brittiska styrkor


För 70 år sedan, den 15 april 1945 befriade brittiska styrkor koncentrationslägret Bergen-Belsen i vad som idag är Nedre Saxen (Niedersachsen).

Bergen-Belsen, eller bara Belsen, var ett nazistiskt koncentrationsläger i Nedre Saxen i norra Tyskland, sydväst om staden Bergen nära Celle. Det befriades den 15 april 1945 av den brittiska 11:e bepansrade divisionen.

Lägrets hemskheter, som dokumenterats i film och på bilder, gjorde namnet ”Belsen” synonymt med nazistiska brott hos en bred allmänhet i många länder efter krigsslutet 1945. I dag finns en minnesmonument och ett museum på platsen.

2015-04-15_1313

När brittiska och kanadensiska styrkor avancerade mot Bergen-Belsen 1945 förhandlade den tyska armén om en vapenvila och upprättandet av en stängd zon runt lägret för att förhindra spridningen av tyfus.

Lägret befriades på eftermiddagen den 15 april och de första som nådde fram var den brittiska officeren från Special Air Service löjtnant John Randall och hans chaufför som var ute på ett rekognoseringsuppdrag.

När brittiska och kanadensiska styrkor väl nådde lägret upptäckte de över 13 000 obegravda kroppar och runt 60 000 fångar, många av dem svårt sjuka och svältande. Fångarna hade varit utan mat och vatten i flera dagar innan de allierade anlände.

BelsenSign

Under de närmaste dagarna efter frigörelsen dog ungefär 500 fångar varje dag, mestadels på grund av tyfus.

Den brittiska journalisten Richard Dimbleby från BBC som följde de allierade styrkorna beskrev det han såg på följande sätt:

”…Here over an acre of ground lay dead & dying people. You could not see which was which. The living lay with their heads against the corpses & around them moved the awful, ghostly procession of emaciated, aimless people, with nothing to do & with no hope of life, unable to move out of your way, unable to look at the terrible sights around them…Babies had been born here, tiny wizened things that could not live…A mother, driven mad, screamed at a British sentry to give her milk for her child, and thrust the tiny mite into his arms, then ran off, crying terribly. He opened the bundle & found the baby had been dead for days.

This day at Belsen was the most horrible of my life.”

Omkring 52 000 män, kvinnor och barn, samt 19 700 krigsfångar dog i Bergen-Belsen.

2015-04-15_1314


16 responses to “15 april 1945 – Bergen-Belsen befrias av brittiska styrkor

 • Krigets sista döda | Petterssons gör skillnad

  […] tidigare nämnts i Sveriges press. Om i så fall med en notis på sidan 12. Skrev i samband med KZ Bergen-Belsens upptäckt (tillfälligt funnen av en engelsk löjtnant) över alla de hemska bilder som nådde […]

  Gilla

 • Tony

  Kanske en bild från Sverige omkring 2020??

  Gilla

 • Stenbock

  @Lena
  Nej Israel bildades först 1949….Men deras terrorister fanns i området långt tidigare.Terrorledare var Ariel Sharon som senare blev ministerpresident.
  Denne lilla jude lär ha suttit i den bil,som skotten mot Bernadotte avfyrades från !

  Gilla

  • Lena

   Tack för att ni som kan delar med er av era kunskaper, inser alltmer ofta att mina historiska kunskaper är alltför grunda och onyanserade.
   Petterssons blogg gör skillnad för jag lär mig.

   Gilla

 • olle49

  Förfärlig bild men-

  med påstått 6 miljoner avrättade i gaskammare förhållandevis många överlevande och glest med gaskammare.

  Gilla

  • Peter Jacobsson

   Ett exempel:
   ”År 1944 sprängde nazisterna gaskamrarna i luften, när de utrymde Auschwitz. Ruinerna har sedan delvis stått under vatten under många år, och gasresterna har sköljts bort i större utsträckning än i t ex avlusningsrummen, som förnekarna ofta framhåller som jämförelse. Trots detta har vetenskapliga undersökningar flera gånger bekräftat att det finns spår av Zyklon B i de murar som finns kvar av gaskamrarna.”

   Man gjorde sig av med så många bevis som möjligt.

   Gilla

   • Lars Å Månsson

    Peter Jacobsson:
    Detta inslag handlar om Belsen ..inte om Auschwitz…
    I Belsen fanns inga ”gaskammare”.Möjligen fanns kremeringsugnar för dem,som dog av sjukdomar under tidigare åren i lägret.
    Belsen var en form av uppsamlingsläger närmast att jämföra med ett fängelse,bestående av baracker.
    Alltså inget ”utrotningsläger” !
    Överbefolkningen som var en av grunderna,till de många tragiskt döda,berodde på att man trots avsaknad av mat, dagligen tvingades ta emot nya fångar i Belsen.

    Gilla

 • Peter Jacobsson

  Nästan tre månader tidigare, den 27 januari 1945 befriade ryssarna Auschwitz. Vart är minnes talet?

  Gilla

  • Stenbock

   Kan du taga in tyska TV-kanaler visar dessa i stort dygnet runt… året runt,din typ av reportage.
   Har därför sett dessa dokufilmer c:a 500 gånger !
   Dagligen avsattes tidigare före arabinvasionen,dagligen c:a 5 minuter,av den kvart långa sändningen för judisk propaganda…Nu har denna judiska del fått krympa till några ynka sekunder medan den nya arabiska befolkningen,får upp till 10 minuter i alla nyhetssändningar….minst ! Tiderna förändras…. Om till det bättre får var och en själv avgöra !

   Gilla

 • Lars Å Månsson

  För att i någon mån relativera det hela skall tilläggas att Belsen blev det läger som under senaste halvåret av kriget,fick taga emot fångar från alla de andra som tvingades övergivas,p.g.a. ryska frammarschen.
  Bl.a. skedde en fotmarsch med fångar från Sachsenhausen,och från den med de kvinnliga från Ravensbrück…Därtill sändes tåglaster med utmärglade,från andra läger,längre bort typ Auswitz…
  Dessa var naturligtvis till största delen utsvultna,liksom stora delar av civilbefolkningen under 1945.Sjukdomarna som grasserade i de olika lägren,fick nu en gemensam plats att spridas vidare,därför det stora antalet döda.
  Samtidigt finns det ur historisk synpunkt intresse att informera om,att Folke Bernadotte fick erbjudande,att övertaga samtliga fångar,redan under januari månad av Himmler.Detta tackade Bernadotte nej tack till,och nöjde sig med skandinaviska fångar till sina ”vita bussar”…När vi kommer fram i början av maj skall jag berätta vidare,vad som hände den friskare delen, som var i skick att transporteras från Belsens,Neuengamme m.fl nordtyska läger.Som bekant är inte allt enbart svart och vitt……Även om det beskrives på detta sätt !

  Gilla

  • Argus

   Enligt historiska urkunder räddade expeditionen ledd av greve Bernadotte drygt 15 000 fångar under rasande världkrig varav hälften var icke-skandinaver trots att uppdraget från den svenska regeringen var uttryckligt att evakuera skandinaver. Efter Nazitysklands kapitulation räddades ytterligare 10 000 fångar.

   Jag kan inte se hur man under rådande omständigheter och med begränsad förnödenhets- och transportkapacitet kunde gjort mer. Greve Bernadotte fick kritik från vissa judiska grupper för att han inte uteslutande hade räddat judar (på skandinavernas bekostnad) och belönades med att kallblodigt avrättas på öppen gata av den sionistiska Sternligan när han på FN:s uppdrag försökte medla. Det är troligen därför HMK aldrig besökt Israel och det spelulerad att det också är därför arvprincessan fått namn efter greve Bernadottes fru.

   Jag anser att ett avståndstagande från terrosterna av den Israeliska regeringen vore klädsamt.

   Gilla

   • Lars Å Månsson

    Vet inte exakt hur många fångar som fanns i Belsen, när ”engelske löjtnanten Randall med chaufför,var ute på en dagstur”,och av en ren tillfällighet upptäckte lägret !!!
    Detta skulle naturligtvis alla tro,som inte kände till den enorma engelska underrättelsetjänst,som fanns i Tyskland under sista åren av kriget…
    Bl.a punktbombades t.o.m. vanliga arbetsläger,(där krigsfångar och frivilliga) bodde i närheten av sina arbetsplatser invid storindustrier,runt om i landet.
    Därför kan jag personligen aldrig tro,att man skulle ha missat detta stora läger vid Bergen.Att dödssiffrorna var så enorma hade sin grund i,att man fyllde på med nya fångar dagligen(från andra läger),i redan överfyllda Belsen.Där fanns inte ens mat till de som ursprungligen var placerade i lägret.Därför svälte det stora flertalet ihjäl…Resten tog olika pester livet av.
    Vi måste betänka att allt var ett enda kaos under sista året av kriget…Detta inte hellre nedplitat,för att förringa det lidande och de dåden de stora antalet krigsfångarna utsattes för.

    Gilla

   • Stenbock

    Sternligan låg bakom massor av terrordåd,vilka det talas tyst om i Sverige.Minns att ”flygolyckan” där prins Gustaf Adolf dödades,av elaka tungor gjorde gällande,att även denna skulle vara ett av Sterns fega anslag.

    Gilla

   • Lena

    Stenbock
    Jag är inte så väl insatt men detta skedde före 1948 då det löd under det Brittiska protektoratet, Israel hade väl inte ens bildats?

    Gilla

   • Argus

    Sternligan eller Loḥame Ḥerut Yisrael (Israels frihetskämpar) bildades 1940 ur Irgun Zvai Leumi (Nationella militära organisationen) som är mest kända för den första bilbomben (King David Hotel i Jerusalem 1946).

    En pikant detalj runt kronprins Gustaf Adolfs död är att han var på väg hem från en vildsvinsjakt hos prins Bernhard av Nederländerna. Prins Bernhard av Nederländerna var en osedvanligt obehaglig person, medlem i Sturmabteilung, Reiter-SS och nazistpartiet. Värd för det första Bilderberggruppsmötet och förste ordförare och medgrundare av Världsnaturfonden. Med andra ord ärkefiende till ett modernt, västligt, öppet och demokratiskt samhälle.

    Gilla

 • Mary Agnes

  Ligger precis bredvid Autobahn vid Hannover, perfekt för ett besök när man blåser förbi på väg till Alperna. Verkligen ett minnesvärt ställe.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: