Stäng

Säkerhetspolisen misstänker organiserat forskarfusk från Iran

INVANDRING. PST, den norska säkerhetspolisen säger nu att de har exempel på vad de uppfattar som organiserat fusk från iranska kunskapsinstitutioner som har för avsikt att få iranska vetenskapsmän till specifika studier i Norge.

PST anser att studenter från Iran skickas till Norge i organiserad skala med förfalskade dokument från iranska institutioner.

– Vi har sett ett stort antal sökande från Iran som vill studera vid norska institutioner och det ser ut som organiserat fusk. Alla elever är tydligen toppstudenter, och man kan ifrågasätta äktheten i dokumenten de kommer med, säger Arne Christian Haugstøvid säkerhetspolisen (PST).

– Tror du att dessa har direkta länkar till Irans politiska regim?

– Den tidigare politiska ledningen i Iran har öppet sagt att det har en strategi för att skicka ut landets unga till väst för att kringgå de sanktioner som Iran de påverkas av när det gäller importerat teknik. Många har absolut inte för avsikt att resa tillbaka. Men det är troligt att några kommer att  missbruka sina kunskaper till vapenutveckling, säger Haugstøyl.

Läs mer på Aftenposten

-Pettersson tror norrmännen yrar. Iran är en islamsk republik och de har alla de kunskaper de behöver i koranen.

7 reaktioner på “Säkerhetspolisen misstänker organiserat forskarfusk från Iran

 1. Märkligt att man kan ha bästa betyg från högskola när man är papperslös i alla andra sammanhang.

  1. Har man bra papper åker man till ett bra land.
   Har man dåliga papper åker man till dåligt land.
   Har man inga papper alls åker man till ett papperslöst paradis, aka dårarnas paradis!

 2. Iranier är inte araber utan perser och skiljer ut sig bland muslimerna som intelligentare och mer framgångsrika, trots detta är de muslimer eller tvingas bli det och landet är väldigt efterblivet. Något fel måste det vara när en nation som påstås bestå av intelligenta människor lever som hundar, kan det bero på dem själva?
  De kan nog köpa sina fina betyg, tror jag…

 3. Perserna är ett framgångsrikt folk. Det behöver inte alls vara fusk. I programmeringsolympiaden kommer de t ex alltid före Israel.
  http://stats.ioinformatics.org/results/2014
  2014 kom iranier på plats 16 och 24 av 300 deltagare. Bästa muslimska landet. De här programmerarna går sedan direkt in i missilprogrammet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: