Stäng

Ska Petterssons flytta till Eskilstuna?

YTTRANDEFRIHET. Eskilstuna blir fristad för förföljda författare. Det beskedet gav kommunen i dag. Kommunen utropas som en fristad vid en officiell cermoni på lördag då kommunchefen Pär Eriksson, kultur- och fritidsnämndens ordförande Mona Kanaan och en representant för nätverket International Cities of Refuge Network, ICORN deltar.

2015-04-14_1849

– Vi går före med att visa att man kan agera. Vi är en öppen kulturstad som sätter värde på det fria tanke- och och tror på ordets makt och vikten att fritt dela med och ta till sig kunskap i ett medvetet och tolerant samhälle. Det berikar oss, det stärker demokratin. Det berikar Eskilstuna! För varje författare förmedlar en berättelse om sin resa eller någon annans resa, tänk att Eskilstuna kommer att bli en del av många berättelser, iakttagelser och livsresor, skriver Mona Kanaan i en kommentar till P4 Sörmland.

Att vara en fristad innebär exempelvis att kommunen ordnar bostad och uppehälle åt en författare eller en journalist som är förföljd.

Birgitta Edvardsson jobbar som biträdande bibliotekshef var den som gjorde ansökan om att Eskilstuna skulle bli fristad för förföljda författare.

– Det är så påtagligt att få jobba med frågor som är så viktiga för biblioteket, just det här med yttrandefrihet och demokrati. Rätten att få säga vad man tycker, säger Birgitta Edvardsson.

Nätverket Icorn har idag 40 medlemsländer och fristadssystemet har sin grund i dödshoten mot den brittiske författaren Salman Rushdie 1989.

-Pettersson som då och då förföljs, just nu pågår två mål, ett för förtal och ett för brott mot personuppgiftslagen (PUL) för det som skrivs på bloggen funderar på att anta Eskilstuna kommuns erbjudande om fri bostad och fritt uppehälle…

Vad tror ni?

 • ”Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.” – FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

 

 

18 reaktioner på “Ska Petterssons flytta till Eskilstuna?

 1. Måste vara synd om Albin/Bilan, tänk vilka identifikationsproblem hen måste ha. Måste vara svårt att fullt ut inte kunna känna tillhörighet i en grupp, utan tvingas in i något man absolut inte hör hemma i, men krampaktigt håller sig fast vid.

 2. Betecknande att Ali Bin Laden? Bullabin, or whatever, inte begripar att de flesta här i landet vill till varje tid stå upp för hennes rätt att uttrycka sig, var hon däremot vill tysta alla som inte befinner sig på hennes våglängd. Detta verkar vara genetiskt betingat. Eller kanske klimatstyrd?

 3. Pettersson ska nog inte flytta till den staden. Det finns betydligt trevligare hålor i landet där PRO Musse hjärntvätten är mindre framgångsrik och där Miljöpartist har blivit ett skällsord.

 4. Geert Wilders och Mona Walter och Pettersson är MODIGA hjältar som står upp rakryggat för demokrati och mänskliga rättigheter! Tack för det!

 5. Herr Pettersson är inte förföljd, men verkar förvånad att folk inte instämmer i allt på hans blogg.

   1. Alias MrQ, Ja jag märker att balans och förnuft inte är lika välkommet. Adjö MrQ.

   1. Mimi N:
    ”Albin/Bilan” är inte språkkunnig !Allt utom ”allah achba”,är för honom latin….

  1. Vi är inte styrda…vi är fria och kan välja själv.
   Det är svenskt och vi kommer att kämpa för friheten…ingen jäkla teokrati i Sverige…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: