Varför tiggarna är här

Allt fler rumänska tiggare tar sig till Sverige och ju mer det godhjärtade öppnar sina hjärtan och plånböcker, ju fler lär komma hit.

Orsakerna till att de väljer Sverige och andra västländer är många. Västeuropa är rikare än länderna i öst och det finns därför mer att hämta här, naiviteten hos politiker och myndigheter är stor och självklart är Sveriges roll som humanitär stormakt en avgörande faktor till att så många drar sig hit. Gratis boende, gratis mat, gratis skolgång och gratis tandvård är något som möter tiggare från Rumänien, men det finns en annan faktor man sällan talar om…

Hur mycket tiggarna tjänar när de sitter framför butiker och gallerior varierar givetvis. Har ni någon gång stått bakom en tiggare i butiken när han/hon växlat in mynt, har ni också sett att det rör sig om tämligen stora summor, även om allt är relativt. Vid ett samtal med en lokal butiksanställd, nämnde personen att samma tiggare kan vara inne i butiken flera gånger om dagen för att växla in mynt.

För två år sedan publicerade P4 Uppland en granskning av tiggarnas inkomster. Kartläggningen visade att en timpenning på 80 kronor inte var ovanlig och tiggarna själva säger att man under en dag tjänar i snitt cirka 200 kronor. Stockholmspolisen säger att tiggarna tjänar mellan 300 och 500 kronor per dag.

Källa: SR

Var sanningen ligger vet bara tiggarna själva och leker vi med deras uppgifter om 200 kronor per dag, så hamnar vi på 6 000 kronor i månaden…skattefritt!

6 000 kronor netto kanske inte låter mycket i mångas öron, men många svenska medborgare har inte den summan att röra sig med när hyror, avgifter, skatter och annat nödvändigt är betalt, mat exkluderat. Det verkligt intressanta visar sig när man tittar närmare på löneläget i tiggarnas hemland Rumänien.

2011 kunde vi på Sjukshusläkarna.se läsa en intressant debattartikel om läkarnas situation i Östeuropa. Här kunde vi bl.a. läsa om nyutexaminerade läkare i Rumänien som tjänar 250 Euro i månaden, cirka 2 330 svenska kronor. Europeiska Överläkarföreningen skakade på huvudet åt villkoren för läkare i Östeuropa och man pläderade för minskad rörlighet av både arbetskraft och patienter, så att inte det rikare väst drog nytta av de fattigare öst.

Källa: Sjukhusläkarna

Förstår ni nu?

En läkare med lång utbildning och stora lån i bagaget tjänar alltså mindre än hälften i Rumänien, mot vad en romsk tiggare gör utanför en butik någonstans i Sverige. Varför tror då någon att dessa tiggare har intresse av att studera eller arbeta i fabrik, när de kan ta sig till Sverige och tigga ihop mer än dubbla summan och samtidigt erhålla gratis skola för barnen, gratis vård och på många håll också gratis mat och boende?

25 thoughts on “Varför tiggarna är här

  1. Våra egna hemlösa får inte sälja tidningen ”Situation Stockholm” på pendeltåg och tunnelbana, men romerna får tydligen sälja sin tidning ”Sofia” där! Inte en dag utan att man får den uppkörd i ansiktet ! Och ett nej fattar de inte! 😡😡😡

    • Låter intressant. Nu har jag dock utbildat mig och har ett jobb jag försörjer mig på.
      Här i stan bor förövrigt tiggarna i en fin villa som upplåts gratis av kommunen och mat får de utkörda till sina arbetsplatser och några hårda 8-timmarspass på ett bygge är nog tuffare än att sitta på en filt utanför en butik i några timmar.

      • Stefan K: jag som tänkte unna dig ett mindre ansträngande sysselsättning, du kan ju testa? 10 000 är mycket pengar ”relativt”

      • Stefan K verkar vara en arbetar romantiker. Alla jobb är ”hårda” även tiggeri, dock är tiggeri ett ovanligt trist sätt att försörja sig på.

    • Jag har sagt att den dagen jag ser en person från något MENA land lägger en krona i en zigenares kopp ska jag lägga en 10:a. Dom med skattefria inkomster lägger inga pengar, trots attderas nettoinkomst överstiger det en fattigpensionär får.

  2. Ser jag någon lägga så brukar jag fråga varför dem ger. Obegåvade, naiva brukar ibland spydigt svara. -Det skall du skita i. Skall jag skita i muggen eller skall jag skita i att vuxna arbetsföra människor kan sitta få pengar utan att göra något?
    Magdalena Andersson letar efter nya inkomster, sparande så varför inte beskatta dessa. Är inte detta yrkesmässig handel så vet jag inte vad som är det.

    • Jag betalar hellre några tior och går på skansen och tittar på aporna där för dom rör på sig. Dom här aporna sitter blick stilla och trakaserar människorna som går förbi.

    • Har idag upptäckt att den absurdska befolkningen blivit snålare…
      ”Min” zigenerska hade i dag strax före kl. 12 ,endast 8:- i sin burk !
      Som vanligt lärde jag henne några nya ord…”Djävlar inte micket”..

KommenteraAvbryt svar