Granskare som inte tål en granskning

ANTIDEMOKRATER. Den omtalade Researchgruppen har byggt upp ett åsiktsregister över medborgare som medverkar på internetforum. Expressen och Aftonbladet har i samarbete med gruppen avslöjat namn, adress och rasistiska kommentarer från lokalpolitiker och privatpersoner. Men vilka kretsar tillhör Researchgruppen själv? Här är reportaget som Fokus stoppade skrivet av Ola Sandstig. 

 

2015-03-19_1304

Mathias Wåg, född 1971, är äldst och kan beskrivas som en ideolog i sammanhanget. Han kallar sig själv för militant kommunist, är vältalig, beläst och har bland annat varit ansvarig utgivare för den anarkistiska tidningen Brand.

1993 var Mathias Wåg med och grundade nätverket Afa, Antifascistisk aktion, som under många år var den militanta utomparlamentariska vänsterns starkaste fäste. Även om Afa ville störta det kapitalistiska samhällssystemet och ersätta det med ”ett stats- och klasslöst samhälle” som det står på hemsidan, var de framför allt aktivister och gatukämpar.

Läs vidare och mera på Dagens Samhälle

Tidigare om Researchgruppen

9 thoughts on “Granskare som inte tål en granskning

  1. Apropå Fokus nej till publicering av artikeln, samt chefredaktörens beslut till det……

    Efter att Dagens Samhälle beslutat att publicera Ola Sandstigs artikel om
    Researchgruppen väljer nu Fokus chefredaktör Martin Ahlquist på twitter förklara varför Fokus ställde artikeln.

    ”Fokus ställer extrema krav på källkvalitet, intellektuell hederlighet, journalistisk verkshöjd och språklig kvalitet. De jobb som klarar de kraven publicerar vi och skiter högaktningsfullt i om folk blir upprörda”, skriver Martin Ahlquist på twitter.

    Han skriver vidare.

    Ilskna attacker och hot är något vi är vana vid. Mindre smickrande omdömen om enskilda personer på redaktionen och hot om rättsliga åtgärder har vi lärt oss leva med som en naturlig del av jobbet. Med samma logik och konsekvensneutralitet ställer vi texter som inte klarar kraven”.

    Enligt Dagens Media tänker Researchgruppens före detta medlem Martin Fredriksson PO-anmäla Dagens Samhälles publicering av Ola Sandstigs artikel.

    http://www.journalisten.se/nyheter/martin-ahlquist-fokus-staller-hoga-krav-pa-kvalitet

KommenteraAvbryt svar