Stäng

”Att leva och dö i Grums”

Gårdagens ”Uppdrag granskning” handlade om den lilla bruksorten Grums utanför Karlstad. Grums är ”bruket” och ingenting mer. Antingen har man jobb på bruket eller också är man utan jobb. Alternativen är få. Det var i sanning sorgligt att se programmet.

Drogmissbruket är högt bland de unga, liksom självmordsfrekvensen. När reportern pratar med olika människor så har de flesta, särskilt de äldre, märkligt nog bara gott att säga om Grums. Men de som har flyttat från Grums kan inte tänka sig att återvända.

För Lusharpan är Grums ett typexempel på en misslyckad svensk landsortspolitik som varat i minst 4 decennier. Människor kan inte, tvärtemot vad våra politiker tror, leva och bo på mindre orter där infrastruktur, kommunikationer, samhällsservice och arbeten mm försvinner.

I övrigt visade programmet att politikerna i Bergslagsregionen, precis som i Sveriges reservhuvudstad, hyser samma övertro till att en befolkningsökning ska lösa alla problem. Som i Karlsborg så drog man slutsatsen att den lilla befolkningsökning man sett på senare tid innebar att ”den ljusnande framtid är vår”. Befolkningsökningen bestod i huvudsak av nyanlända, men vad dessa skulle arbeta med för att försörja sig på en ort där det saknades arbetstillfällen verkade ingen politiker fundera över.

Nej våra rikspolitiker är mest intresserade av att hålla innevånarna i våra storstadsregioner nöjda, för det är där de flesta rösterna finns. Vi andra får hålla tillgodo med smulorna från den rike mannens bord. Ett hett stalltips är att om ingenting radikalt görs så kommer urbaniseringen att fortsätta och den svenska landsbygden går sotdöden till mötes, oavsett hur många nyanlända vi tar hit. Det enda som händer är att det kommer att bli fler människor som ska försörjas via skattsedeln.

 

Och för övrigt anser jag att svensk invandringspolitik i grunden behöver förändras och antalet arbetskrafts- och anhöriginvandrare kraftigt reduceras.

12 reaktioner på “”Att leva och dö i Grums”

 1. Artisten och tränaren Louise Andersson Bodin är från Grums, en intelligent och rolig tjej!
  Debatten om hur hon retat de som ”gillar olika = islam” och de politiskt korrekta fick mig att tänka på Grums.
  Stefan Löven och SOCIALDEMOKRATERNA och framförallt MILJÖFÖRSTÖRARPARTIET, Åsa Romson borde be Sveriges befolkning i GRUMS om ursäkt för massinvandringen!
  Befolkningen där lider av arbetslöshet och det är så tråkigt så muslimerna vägrar gå av bussen…..
  ANSVARSLÖST att skicka dit en stor andel muslimer som kommer att bidragsförsörjas livet ut av Sveriges skattebetalare! Det finns inga jobb i skogen idag det gör maskiner och INGA ANDRA JOBB HELLER SOM PASSAR LATMASKAR…..De duger inte till att slå fan ur arslet på morsan sin och de har ALDRIG ARBETAT om man inte menar att mörda kristna är ett arbete!
  VILL SE VÅRA POLITIKER BE SVERIGES BEFOLKNING OM URSÄKT!!! Samtidigt borde de hoppa framför tåget med tanke på allt jävelskap de har ställt till med för Sveriges befolkning!!!

 2. Det finns mycket olika faktorer, just angående knarket om det ska bemötas som brukar vara kortet att vifta med, tänk om det funnits än mer objektiv mer detaljerad utbildning för unga, samt inte legat någon lagstiftning i narkotika, så pengarna försvunnit i det, de som brukar brukat rena grejer och noga, istället för att missbruka.

  10-14 år är för de med AD(H)D-symptom inte för tidigt med dextroamfetamin i låga doser nästan gratis och rent.

  Även Oxfordstudenter som kört det i väldigt låga doser utan recept för att klara studierna bättre.

  Smutsigt tjack på kanske max 10% för dyrt pris eller något som inte har framåtsträvande syfte.

  Jo, det går att boffa bensin och sniffa lim m.m.

  Missbruk är nog ingen glad över, SD har ingen bra politik inom det. Liberala Partiet (Ej FP) vill tyvärr ha helt fri invandring istället för strikt begränsad och har ingen politik för mer objektiv detaljerad utbildning angående droger. Men annars har de den vettigaste narkotikapolitiken.

  Lagar mot det ger fler ämnen smutsigare, mer pengar och förutom kriminaliteten i det själv en extra kriminalitet med ökat missbruk och ökade skador av missbruket.

  Framtidsutsikterna kanske ej ser så ljusa ut med mer byråkrati, mer övervakning av våra medborgare.

  Radikalstorurbanism som inte massinvandringen minskar det.

  För mycket byråkrati och svårare för medborgare att stega sig in på arbetsmarknaden, att känna framsteg, seriösa småföretagare får det svårare, systemet verkar bygga på ofta mer oseriösa, som om de vill ge seriösa bonus om de ligger i.

  Energipolitiken som vapen.

  USA skriker ut propaganda om ”Worlds Most Dangerous Drug” som ges i form av Desoxyn till vissa 4-åringar som är allt för tidigt, även om nu Risperidon är större skandal.

  De verkar få störst problem med det.

  Propaganda kan bli kontraproduktiv precis som vissa lagar.

  Ibland behövs Hårdare Straff! Ibland nästan kvittade straff. Ibland kan avskaffade straff vara bäst.

  Ta Thomas Bodström (S) och hans införda metoder samt han och Dan Eliasson gav vika för sanktionshot mot Sverige från USAs elit.

  Barnporr som argument för att massövervaka svenska medborgare utan Hårdare Straff! På barnporr eller andra sexuella övergrepp På Riktigt!

  På den tiden var SD för FN-imperalism där splittring av länder på detta visa kan vara lättare att se delansvaret i en invandring.

  Reinfeldt var också duktig på att urholka minderåriga och barn.

  Vet inte om farsan talar sanning om att bruket ska läggas ned där jag åkte med ett antal gånger till i lastbilen.

  Vill de att Grums ska komma ikapp Utöya i antal döda minderåriga?

  Sverige verkar ha fått en viss del från USA med besatthet om stämningar vilket leder till mer byråkrati.

  Karl XII tyckte om Grumstrakterna där han stannade till och återsåg aldrig Stockholm när han påbörjat sin färd.

  Enväldig kung är väl inget för nuet precis. En vald ledare utan parlament med folkstyre har radikalstorurbaniseringen försvårat möjligheterna för.

  Det sista skenet av folkstyre var EMU omröstningen där det inte nationellt krockade, pressen låg på bra mycket, men ändå gick det inte igenom och togs hänsyn till, där behövdes dessutom bara ja eller nej.

  En ledare hade haft väldigt svårt att kunna balansera landsbyggd och storstadsbyggd i nationella frågor samt behövt fler alternativ oftast, även ett alternativ för otillräckligt med alternativ, kunna göra enklare enväldiga beslut som lätt kan ändras tillbaka utan någon större skada hunnit ske vid missnöje. Vid större svårändrade nationella frågor där lands och glesbyggd krockat hade det blivit mycket svårare för en ledare, som måste kunnas avsättas vid misskötsel.

  Men skillnaden mellan ledare med folkstyre och diktator, sen finns det parlamentdiktatur som vi levt ganska många år med nu också.

  Den där Stockholmscentreringen, storradikalurbaniseringen är ett problem och avsaknaden på folkstyre.

  Det som gjorde Hitler till en diktator var bristen på acceptabla alternativ när han väl gjorde folkomröstning, att avsätta honom var inte lätt.

  Sverige ett runt litet land med en relativt jämnt utspridd befolkning och huvudstaden i mitten, pressen inte tryckt på för mycket så hade det varit betydligt enklare för en ledare att bedriva äkta folkstyre i nationella frågor.

  Vi är inte direkt i blixtkrig så att hastiga radikala beslut utan att tänka igenom måste tas av en ledare.

  SD har förövrigt en väldigt dum grej angående deltid för att komma in, V med 6 timmars arbetsdag lär förutom massinvandring ställa orimliga krav och låsningar på mindre arbetsgivare och absolut inte kunna sänka grundlön och övertidstillägg lite.

  När ändå storsubvensioner görs i vissa fall, så hade istället lägre övertidstillägg med mindre subvensioner kunnat göras ihop med 6 timmars arbetsdag och något lägre grundlön.

  Något V hade avskytt även om de vill ha 6 timmars arbetsdag, trots att det gett småföretag och arbetstagare något större chans till att vara seriösa och hade kunnat bli ganska långa arbetsdagar med övertider inte allt för dyra när arbetsgivaren har behov.

  Då kan arbetstagaren också hitta sin väg att grunda sig en existens.

  Ibland kan det vara små företag där företagaren är arbetaren som får defensivt småfiffla för att kunna plocka ut en låg högt beskattad lön och få vissa saker privat.

  Det är iaf mycket seriösare än ett blufföretag som om vi har arbetare som inte förstör bara inte behöver göra någon nytta alls så går vi med vinst, arbetare som kanske en har någon motivation för de vet hur systemet funkar, även om de vill göra något bra för en som kämpat så är systemet gjort för att det e ska gå.

  Så skiter de i arbetsplatsen och begår brott och missbrukar smutsigt knark istället.

  Nu när det gäller 10-14 åringar så är kanske ofta skolan viktig att klara av, men sen bör det finnas utsikter till någon lättare utbildning gärna ofta med anknytningar till företag och sedan möjlighet för både arbetsgivare och arbetstagare att göra något bra ihop På Riktigt!

  Annars så kan det vara lockande för vissa att tänka att framtiden kommer inte att lösa sig utan vision, ja smutsigt knark i den åldern också kan bli lockande med propaganda emot utan vision.

  Sen Ecodriving och grejer för att ta körkort, jo det är inget fel att köra ekonomiskt, men kanske inte är den byråkratin som ska in vid en uppkörning.

 3. Sverige och Schweiz var två på många sätt lika länder,
  båda alliansfria, bra ekonomi, bra arbetsmarknader
  bra infrastruktur i båda länderna ganska homogen
  befolkning.
  Schweiz har fortsatt på den vägen vilket resulterat i att
  hela landet lever, även landsbygden, låg invandring
  betydligt Självständigare mot EU Byråkratin.

  Sverige däremot verkar ha sålt sig till EU med hög
  lågproduktiv invandring som mest utgör en belastning,
  utarmad landsbygd, förfallen infrastruktur, hög kriminalitet
  med allmän oro i samhället , ja det är inte bara Svenska
  kvinnor som blir mest våldtagna i världen, hel samhället
  verkar att ha blivit våldtagna av idiotiska politiker som
  helt förlorat förståndet! Märkligt hur två från början
  ganska lika länder kan bli så oerhört olika?

 4. Såg reportaget om GRUMS, skrämmande ”utveckling” av svensk landsbygd, stor arbetslöshet, ungdomar som tar livet av sig, missbruksproblem, delar av Sverige som lämnas i arbetslöshet, hopplöshet och misär.
  En Socialdemokratisk minister som svamlar en massa utan innehåll samtidigt som den Socialdemokratiska regeringen ger bort 1,5 miljarder kronor till det genomkorrumperade Palestina, en stat de erkänt och som i praktiken inte finns.
  Häromdagen var Röven i Ukraina och gav bort 800,000miljoner kronor av våra gemensamma skatteintäkter, visserligen som ”lån” men landet är genomkorrumperat och genomruttet och några penar tillbaka kommer vi aldrig se röken av.
  De enda Socialdemokraterna prioriterar är massinvandringen av muslimer och araber och som tack för bidraget från Försäkringskassan kommer de att rösta på Socialdemokraterna.
  Vi måste vända den negativa utvecklingen för Sverige och få bort Socialdemokraterna från maktens köttgrytor, nu är det dags för något annat!
  Efter valet 2018 måste vi få en regering som SATSAR PÅ SVERIGE och en regering där SD ingår!

 5. Reportaget visar tydligt hur centraliseringen till våra storstäder har ökat de senaste decennierna. Inför valet gjorde ju Annie några besök på bruksorter för Centern har ju sagt att hela Sverige ska leva. Det är ingen som tror på det längre.
  Sen var det någon blåst kommunpolitiker som gladdes åt att folkmängden i Värmland ökade. Det visades sig bero på invandringen. Ärligt talat så lurar PK-politikerna invandrarna också. De tror att de ska få jobb som passar deras utbildning (många är analfabeter) när svenska ungdomar med gymnasieutbildning inte får arbete?

  1. Redan på -70 talet talades det om att hela sverige skulle leva, hur det blev med det syns i närmaste mindre ort.
   15km från mig lades det för 5-10år sedan ned en icabutik som levde på och servade ett litet samhälle som man lätt missade om man blinkade då man passerade med bilen, orsaken var att att ICA eller någon annan aktör, krävde att de tog emot kortbetalningar, Endast kontanter skulle inte gå.

   Idag finns ingen affär kvar utan de boende får åka 15 eller 30km åt valfritt håll för att handla. På orten 15km bort lades ungefär samtidigt post, bank, hälsocentral, tandläkare, mack mm ner vilket än en gång skapar långa resor för de boende i området.
   Miljö och samhällsvinsten är vad?

   Hela Sverige ska leva var det ja…

 6. Jäkligt olyckligt att Grums blev exemplet på misslyckad bruksmiljö. Vi har Gruvön alltså bruket, stora enso sågverket, wipab, stor husvagnsfirma, elfirmor, byggfirmor, och mycket mer. Men börjar man knarka vid 10-14 års ålder så bränner man ju broarna till jobb långt innan det är aktuellt att ens börja jobba över huvud taget! Det stora problemet är nog något annat.

 7. En dela av de nyanlända kommer småningom starta egna företag.
  ”Vår politiker” Lusharpan verkar inte tro på demokratin, han verkar tro att det blev bättre om han ensam utsåg”våra politiker”.

  1. Du Albin,du blir tokigare för var dag som går.
   Tankeverksamhet är inte din starka sida.

   1. Det skall jag lära ”min” fattiga EU-medborgare utanför Lidl !
    Tack Mimi N…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: