Stäng

Tre skivor till kaffet

The Supremes var en framgångsrik tjejgrupp från USA, aktiv åren 19591977. Trion var oerhört stora och populära under 1960-talet. Gruppen bestod ursprungligen av Mary Wilson, Florence Ballard (död 22 februari 1976) och Diana Ross.

Gruppen hade stora framgångar på de amerikanska hitlistorna (tolv förstaplaceringar), främst fram tills då Ross lämnade gruppen i slutet av 1969 och var skivbolaget Motowns bästsäljande grupp. Mycket av deras framgång låg i att de blandade in mycket popelement i soulmusik och på det sättet gjorde musiken tillgängligare för en bred publik.

Fram till 1961 hette de the Primettes. Supremes första år var inte så särskilt framgångsrika och de dröjde fram till 1963 innan de hade en första adekvat singelhit med When the Lovelight Starts Shining Through His Eyes. Den låten var även den första låt som den framgångsrika trion Holland-Dozier-Holland skrev. Det stora genombrottet både i USA och internationellt var dock Where Did Our Love Go från 1964, en låt som egentligen var tänkt till The Marvelettes, men som Supremes något motvilligt spelat in då Marvelettes tackat nej till den. Låten nådde första platsen på Billboard-listan och den följdes 1964-65 av fyra raka ettor på den listan (Baby Love, Come See About Me, Stop! In the Name of Love och Back In My Arms Again.

Även 1966 var ett framgångsrikt år för gruppen då You Can’t Hurry Love och You Keep Me Hangin’ On blev stora listframgångar. Inom gruppen växte dock schismer fram då framförallt Florence Ballard tyckte att Diana Ross gavs allt för mycket uppmärksamhet. Ballard lämnade gruppen 1967 och ersattes av Cindy Birdsong. Samtidigt började man kalla gruppen Diana Ross & the Supremes, en markering och förberedelse inför en möjlig solokarriär för Diana Ross. Den första skivan att släppas under detta namn var den psykedeliskt inspirerade Reflections vilken blev en singelhit under ”the summer of love” 1967. Strax efter detta lämnade dock låtskrivartrion Holland-Dozier-Holland Motown vilket ledde till att Supremes fick svårare att få tag i bra material att spela in. 1968 hade de dock framgång med I’m Gonna Make You Love Me (tillsammans med The Temptations) och Love Child, men flera singlar floppade.

Ross lämnade slutligen gruppen 1969 för en framgångsrik solokarriär. Ersättare för Ross blev Jean Terrell. Även under åren 19701976 hade gruppen åtta stycken låtar på den amerikanska topp-40-listan, bland annat låtarna Stoned Love och Nathan Jones. 1972 lämnade Birdsong trion och ersattes av Lynda Laurence. 1973 lämnade så både Laurence och Terrell. Mary Wilson återbildade då gruppen tillsammans med Scherrie Payne och den åtrervändande Cindy Birdsong. Men redan 1976 lämnade Birdsong gruppen för andra gången. Denna gången ersattes hon av Susaye Greene.

Gruppen invaldes i Rock and Roll Hall of Fame 1988.

Källa svenska Wikipedia

Här finns verkligen mer att läsa på engelskspråkiga Wikipedia, men för att få fram födelsedata på damerna får man söka på var och en. Florence Ballard blev född 30 juni 1943 och avled 22 februari 1976, Diana Ross 26 mars 1944 och Mary Wilsson 6 mars 1944. De var alltså 15 -16 år när de började under namnet The Primettes.

Deras karriär tog fart när de kom till skivbolaget Motown i Detroit och deras första singel”Where did our love go” nådde ända upp till toppen på USA: s Billboardlista 1964. De blev nu snabbt de som bäst sålde det nya Motown soundet som det kallades. Jag har för mig att det t.o.m. hette Tamla – Motown från början. Det här var också en grupp som var mycket framgångsrik i Sverige och en personlig favorit.

Where did our love go

Come see about me

You can´t hurry love

Stop in the name of love

Baby Love

You keep me hanging on

The Happening

 

 Supremes Golden (Full Album)

 

Det här var kanske den största succén av alla under hela 1960-talet, en av dem åtminstone. Olli hoppas att ni har uppfattat det så också, men förstår att alla inte tycker så, då smaken är som röven klöven.  Men jag hoppas att alla som tittat in här har hittat något dem gillar. Det var rätt länge sedan jag presenterade ett helt nytt musikinlägg, men jag har ju jobbat med att få Jukeboxen att fungera och gjort en genomgång av ett antal av de inlägg jag redan har gjort. Jag saknar min högra hand Law of the land och hoppas att han kommer tillbaka när arbetssituationen för honom har lättat. Eftersom det var länge sedan ett nytt inlägg producerades ville jag ha något extra bra att bjuda på. Det tycker jag att the Supremes är. Vad tycker ni som också gillar sextiotalsmusik? Olli hoppas att det är till belåtenhet.

 

21 reaktioner på “Tre skivor till kaffet

 1. Tack för det Ericr45, det finns mycket att få ut ur vårt gamla koncept än, där artisterna kunde spela på sina instrument och inte pina dem.

 2. Då får du en låt av mig med Supremes, som ju är dagens inlägg i den politiska röran. Kan möjligtvis Sverige räddas av Diana Ross eller någon annan stjärna.
  My World is Empty without you babe.

  1. Det bestämmer väl ingen. Men jag vet att Stefan K la ut Sabaton i fredags, så det kan inte vara så många inlägg dit.
   Smaken är som baken delad och för skåningar röven är klöven.

   1. Olli.
    Inte visste jag att du är skånsk / dansk. Härligt med hemlandstoner.

 3. Om det är någon som vill ha en låt som inte finns på inlägget, hoppas jag att den finns bland de ca 10 jag har lyssnat till, och skaffat länk till. I så fall kan ni få den levererad i kommentarsfälten. De har ju sjungit och spelat in en hel del låtar, de allra flesta nya. Alltså få cover-låtar om ens några.

  1. Lena det vet du att jag inte är, men man får lära sig ett och annat. Det är Eva-Marie som lärt mig skånska och några till. Själv har jag bara språköra, eller språkröra. Välj själv!

   1. Olli;jag har aldrig varit mer övertygad……………..du har språköra !

 4. Det finns mängder av bra ”svart” musik från den tiden
  Vad gäller den vita musiken från den tiden så håller jag det för sopor
  Enda undantagen är Johnny Cash och Buddy Holly
  I övrigt lyssnar jag mest på hårdrock från 68 och framåt tills nutid

   1. Ung ? 55 år strax
    Möjligt att jag glömde någon vit 😉
    Då jag var hyfsat bestruken när jag skrev inlägget slarvigt
    Men grundtanken kvarstår

    PS Motorheads Lemmy säger att Little Richard var den som skapade rockmusiken som den ser ut idag
    Och vissa säger att Helter Skelter med Beatles var den första ”hårdrockslåten”
    Inte vet jag det enda jag vet är att jag gillar det de möjligen sådde fröet till

   1. Jodå vi har haft Jerry Lee Lewis och självklart Great Balls of fire. Jag var inne på jukeboxen nyss och hittade Jerry Lee Lewis, där jukboxen stannade. Men där får du söka några inlägg ner. det är ingen riktig jukebox, vi kallar den bara så. Den gör ju ungefär samma jobb. Klistra bara in artistens namn rätt stavat i Petterssons sökmotor, eller skriv namnet själv men rätt stavat.

   2. Ytterligare en hitlåt av the Supremes, som inte kom med i inlägget.
    Men den går ju lika bra att spela på kommentarsfältet

  1. Nu börjar låtarna ta slut, men några till finns det. Bland annat den här listettan och guldskivan i USA och många andra topplistor. Här fick den dock inte rum på Petterssonsblogg.se, men det beror på att den blev glömd. Men här är den nu, kanske äntligen för många

   Back in my arms again

   https://www.youtube.com/watch?v=X-iNQ-E_b6Y

Kommentera

%d bloggare gillar detta: