Fängelsestraff i belgiskt terrormål

ISLAM. Tolv års fängelse blir straffet för ledaren av en belgisk grupp som ordnat jihadistresor till kriget i Syrien. 32-årigen får sitt straff sedan domstolen i Antwerpen i förmiddags avkunnat sin dom i härvan kring organisationen Sharia 4 Belgium.

Enligt domstolen har organisationens medlemmar bland annat utfört terrorhandlingar i Syrien, rekryterat till terrororganisationer och manat till väpnat våld på hemmaplan.

Totalt har 46 personer stått anklagade i härvan. Säkerhetspådraget är rejält efter terrordåden i Paris för en månad sedan, som dessutom följdes av omfattande polistillslag i Belgien där två misstänkta terrorister sköts ihjäl i en eldstrid med polisen i Verviers den 15 januari.

Den huvudåtalade Belkacem har tidigare dömts ett flertal gånger för allt mellan inbrott och hatbrott, och har i den här omgången suttit gripen sedan våren 2013. Han riskerade upp till 15 års fängelse, men kan längre fram också komma att utsättas för ytterligare åtgärder med tanke på de skärpta antiterrorregler som Belgien – och flera andra EU-länder – aviserat. Dagens dom kommer alldeles inför ett informellt toppmöte i Bryssel i morgon där EU:s stats- och regeringschefer bland annat ska diskutera just kampen mot terrorismen.

Merparten av de anklagade i dag dömdes i sin frånvaro. Flera av dem tros befinna sig i Syrien. En av de närvarande var 20-årige Jejoen Bontinck, vars pappa Dimitri själv tog sig till Syrien i fjol för att leta reda på och hämta hem sin son.

– Som jag ser det är det här precis som en sekt, med tanke på hur de lockas in, hur de initieras och får nya namn, säger Dimitri till nyhetsbyrån Reuters. Bontinck, som vittnat mot sina medåtalade, döms till 40 månaders villkorligt fängelse.

Tijd.be      BBC

4 greps på lördagen, med anknytning till Verviers i Belgien

KommenteraAvbryt svar