Miljardstöd till företag hemligstämplas av AF


INRIKES. Över 73 miljarder kronor av de svenska skattepengarna har betalats ut i anställningsstöd till privata företag de senaste fem åren. Men eftersom Arbetsförmedlingen sekretessbelägger vilka företag som fått bidrag är det svårt att kontrollera hur de används, rapporterar Dagens Nyheter.

Myndigheten tror inte att sekretessen ökar risken för att nystartsjobb och andra subventionerade anställningar missbrukas. – Vi har uppgifter om vilket stöd företagen fått. Vi kan gå in och titta om vi får signaler om att det är något som inte fungerar, säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke håller inte med. Han tycker att allmänhetens insyn i hur skattepengarna används borde väga tyngre än företagarens affärsintressen. –  Jag har svårt att se hur ett företag skulle lida skada för att staten redovisade vilka som fått pengar för sina anställda.

-Pettersson säger att i Sverige finns 174 000 personer i jobb där Arbetsförmedlingen betalar minst halva lönen med skattemedel, nära 46 000 av dem i nystartsjobb.

I flera branscher har det blivit svårt att få jobb utan en påse pengar från Arbetsförmedlingen. Nya arbetslösa med fräscha bidrag slår ut arbetslösa vars bidrag börjat sina, och konkurrensen snedvrids så att företag som inte utnyttjar bidragsjobben riskerar att gå omkull. I dag avstår runt hälften av alla städföretag från att delta i offentliga upphandlingar eftersom de inte kan konkurrera med bolag som dumpar timpriserna med hjälp av en mycket stor andel bidragsanställda.


14 responses to “Miljardstöd till företag hemligstämplas av AF

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: