Mer pengar och mer personal ger mindre vård


INRIKES. De stora sjukhusen i Stockholm utför allt mindre vård trots att sjukhusen de senaste åren fått allt mer pengar och anställt mer personal. Det är slutsatsen i en rapport som Stockholms läns landsting har gjort.

 – Den här rapporten visar att vi aldrig haft så många läkare och sjuksköterskor på våra akutsjukhus men samtidigt ökar inte mängden vård som utförs på akutsjukhusen alls i samma takt som antalet anställda, säger Anna Starbrink (FP) hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Landstinget har granskat de stora akutsjukhusen inom Stockholms läns landsting; Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus och Danderyds sjukhus – och kommit fram till att under åren 2013 och 2014 ökar antalet anställda, lönerna går upp men produktionen följer inte alls med. En del sjukhus lyckas inte leva upp till vårdavtalet och hos andra avstannar ökningen.

Dessutom visar rapporten också att landstinget i vissa fall betalar dubbelt för vården; sjukhusens vård fortsätter att kosta pengar även inom de sektorer där den mesta vården flyttat till privata vårdgivare.

-Pettersson är inte förvånad. Det är ett samhällsproblem som beror på att klåfingriga politiker har slagit sönder allt som Axel Oxenstierna påbörjade för 400 år sedan.

 • Polisen är likadan, fler poliser och pengar än någonsin, men färre brott klaras upp.
 • Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder men ordnar inga jobb.
 • Försvaret kan i bästa fall försvara en del av landet i en vecka osv…vi behöver en ny Axel Oxenstierna, minns hans ord från 1634 som borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

SR


5 responses to “Mer pengar och mer personal ger mindre vård

 • Kalasbetalaren

  Pengarna går till tolkar, vakter och dyligt. Dyra ombyggnader så att dom skall kunna ta in olika klaner på olika sidor, ej att förglömma!

  Gilla

 • Pica pica

  Men för tusan detta konstaterades för många år sedan! Sverige har snarare högre läkartäthet än andra jämförbara länder som presterar mycket bättre.

  Läkarna måste arbeta effektivare och ta emot fler patienter. Sen ska varje sjukvårdsinrättning ha en administratör som kan lägga upp och styra rutiner.

  Gilla

 • Grune

  Sverige behöver inte fler läkare eller sjukvårdsbiträden. Vad Sverige behöver är några tusen ADMINISTRATÖRER som tar hand om papperen, så att läkarna kan ta hand om patienterna.

  Gilla

  • Uppgiven

   Hur många läkarsekreterare, receptionister m,fl yrkesgrupper har sparats bort inom sjukvården de senaste årtiondena?

   Vid mitt sista läkarbesök gick merparten av besökstiden åt till att se hur hyrläkaren INTE klarade av datasystemet för ett enkelt sjukintyg.

   Vid klagomål till bokningen vid bokning av ny tid för att få den vård som borde ha hunnits med under första läkarkontakten, höll tidsbokningspersonalen med om att för 35000Kr i veckan (!) borde större krav kunna ställas på läkarna.

   Gilla

 • Ruth Magnusson

  Ekvationen är enkel. Om du har en kompetent t ex läkare som går i pension, så måste denne ersättas av 2 personer. Dessa halvinkompetenta måste givetvis också stöttas upp med en tredje person osv. På så sätt minskar man arbetslösheten eftersom man kan erbjuda anställning åt fler. Och fler kostar, men därmed inte sagt att de jobbar mer eller bättre.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: