Extremisten bakom SVT:s ”Fosterland” polisanmäld för människosmuggling


JOURNALISTIK/POLITIK. SVT:s reporter Fredrik Önnevall har blivit polisanmäld för människosmuggling. I tv-serien Fosterland hjälper han en syrisk pojke att ta sig till Sverige. – Det var väntat, men jag är inte orolig för jag känner inte att vi har begått något brott, säger Fredrik Önnevall.

SVT själva släppte nyheten om att reportern och SVT:s team hjälpt den syriske flyktingpojken Abed att ta sig från Aten i Grekland till Sverige.

I senaste programmet pustar Fredrik Önnevall ut när bussen kör över Öresundsbron och han och flyktingpojken Abed har lyckats ta sig till Sverige utan att bli fast i någon gränskontroll.

Nu har Fredrik Önnevall blivit polisanmäld för människosmuggling av minst två anmälare i Stockholm. Om anmälningarna kommer att leda till åtal eller inte återstår att se. SVT:s ledning har förklarat att man bedömer risken för att reportern döms för brott som liten.

Önnevalls agerande har hyllats av många, men pressombudsmannen Ola Sigvardsson har ifrågasatt SVT:s publicering. – Att lämna yrkesrollen och hjälpa en människa i nöd är helt okey enligt mitt sätt att se det. Problemet uppstår när man gör journalistik av det. Pojken exponeras väldigt mycket och eftersom han är ett flyktingbarn är han i en väldigt utsatt position. Då bör man som journalist vara försiktig med att exponera ett barn, sa PO till Kulturnyheterna.

-Pettersson mejlade SVT den 19/1 om Hanin Shakrah, en känd och radikal asylrättsaktivist, som gjort research-arbetet när det gäller ”Fosterland” och en reporter som smugglar människor kan arbeta opartiskt och sakligt som deras uppdrag är men hittills efter nio dagar har de inte svarat. Det kanske behövs en anmälan till Myndigheten för radio och tv om någon är sugen.

SVT Play vid 2:25

Debattartikel av Nima Gholam Ali Pour

Sveriges Television visar just nu en dokumentär i fyra avsnitt som kallas ”Fosterland”. Denna dokumentär ska redovisa hur nationalismen växer i Europa. Om man läser programmets beskrivning på SVT:s hemsida så framställs dokumentären som opartisk: ”Fredrik Önnevall reser i olika länder för att träffa personer som själva kallar sig nationalister. Och för att träffa de andra, de som känner sig som nationalisternas måltavlor. Hur tänker de? Och vad tänker Fredrik själv? Vad är det som skiljer honom från de andra? Och vad är det som styr våra olika val i livet?”

2015-01-19_1040

Så enligt SVT så handlar det bara om att redovisa hur människor med olika åsikter tänker. Problemet är att den person som är ansvarig för research-arbetet när det gäller ”Fosterland”, Hanin Shakrah, är en känd och radikal asylrättsaktivist. I januari 2013 så skriver Shakrah att det finns ett hemligt nätverk som gör motstånd mot ”en ovärdig svensk asylpolitik”:”En ovärdig svensk asylpolitik kräver människor som gör motstånd. Denna kamp förs i det tysta, genom ett nätverk av vanliga svenska studenter, läkare, socionomer, lärare, pensionärer, småbarnsfamiljer eller sköterskor som kostnadsfritt erbjuder trygga bostäder, juridisk rådgivning, sjukvård, skola, fickpengar och fritidsaktiviteter. De människor som hjälper till upprätthåller ideal om humanism och solidaritet som annars går förlorade i byråkraternas process.”

I samma artikel så hyllar hon våldsamma aktioner mot Migrationsverket och menar att ”det var det enda sättet för flyktingarna att få stanna i Sverige.” Så sent som i maj 2014 så organiserade Hanin Shakrah finansiering av flyktingsmuggling från Syrien till Europa.

Hanin Shakrah är förmodligen en mycket skicklig journalist och kan sitt jobb som researcher. Men när SVT vill sända en dokumentär där man berättar om partier som vill minska invandringen så är det en skandal att den som genomfört research-arbetet är en asylrättsaktivist som är så radikal att hon romantiserar våldsamma attacker mot Migrationsverket samtidigt som hon organiserar finansiering av flyktingsmuggling.

Om Hanin Shakrah är så engagerad i migrationspolitiken att hon är beredd att stödja illegal verksamhet för att flyktingar ska komma till Sverige så är det självklart att hon är också beredd att vinkla en dokumentär.

Det SVT har gjort är att man har låtit någon som har extrema åsikter i migrationspolitiken göra research-arbetet för en dokumentär som handlar om just migrationspolitiken. Det här är så absurt som det kan bli.

Ska vi på fullaste allvar tro att Hanin Shakrah har varit opartisk i sitt arbete? Kommer SVT fortsätta arbeta på detta sätt? Var går gränsen egentligen? Får nazister göra en dokumentär om judar som ska sändas i SVT? Får Jonas Sjöstedt göra en dokumentär om kapitalismen och visa det på SVT? Genom Hanin Shakrahs roll som researcher i ”Fosterland” har svensk public service gått in i en ny fas där den inte längre kan kallas opartisk. Man måste verkligen stoppa huvudet långt ner i sanden för att inte se SVT:s partiskhet när de visar en dokumentär om migrationspolitiken där Hanin Shakrah är researcher.

Antingen har SVT gjort ett misstag eller så har man medvetet låtit en asylrättsaktivist göra research-arbetet för en dokumentär som handlar om partier som vill minska invandringen. De som finansierar SVT, svenska folket, förtjänar ett svar.

Nima Gholam Ali Pour

3 responses to “Extremisten bakom SVT:s ”Fosterland” polisanmäld för människosmuggling

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: