Besk medicin för Moderaterna

Fredrik Reinfeldt har satt Moderaterna i ett prekärt läge. Inte bara det att hans egen personliga politik fått hundratusentals moderater att lämna partiet. Nu få moderatstyrda kommuner smaka på den beska medicin som herr Reinfeldt ordinerade.

Svensk ekonomi blöder och inte minst märks detta i kommunerna. Rop på ekonomisk hjälp möts av kalla handen, till följd av att kommuner tvingas till neddragningar, besparingar och uppsägningar.

Det kommunala utjämningssystemet är omdiskuterat. Vi vet att Malmö kommun dras med gigantiska underskott och överlever mycket tack vare de miljarder som kommuner ute i landet bistår med varje år. Miljarder som gör att Malmö kommun kan fortsätta att spendera på allt märkligare och allt kostsammare integrationsprojekt.

Nu lovar Magdalena ”Ladan är tom” Andersson (S) att rika storstadskommuner som Danderyd, Lidingö, Vaxholm, Vellinge, Lomma m.fl. att systemet ska göras mer rättvist. Högljudda protester från välbeställda kommuner ledde fram till att Alliansen kompenserade dessa när man under förra året gjorde smärre förändringar i det kommunala utjämningssystemet.

Nu tänker den socialistiska regeringen avskaffa bidraget och höja avgifterna för mer välbärgade kommuner och landsting. Det gör att rika, ofta moderatstyrda kommuner, kan räkna med förluster på mellan 20 och 60 miljoner. Stockholms kommun, som styrs av de röd/gröna, slipper heller inte undan. Över 500 miljoner kan kommunen förlora på sikt, eller drygt 600 kronor per invånare om man så vill.

2016 sätts förslaget i verket och då kan välbeställda kommuner som Lomma, Danderyd och Kiruna titta på när deras skattebetalares pengar förmedlas till skuldsatta och icke fungerande kommuner som Malmö och Botkyrka.

Jag tror personligen att de kommunala moderaterna önskade att asylpolitiken inte slukade alla dessa tiotals miljarder varje år. Hade de pengarna istället kommit de fattigare kommunerna till delo, hade det kommunala skatteutjämningssystemet aldrig kommit till. Tacka därför er förra partiledare, ni moderater som envetet gav honom ert stöd och tacka er nya primadonna som tänker fortsätta på den inslagna vägen.

Källa: Dagens Industri

5 thoughts on “Besk medicin för Moderaterna

  1. De statliga bidragen är i nivå med det glesbygdskommunerna mottager, eller hur? Varför . . nä dum fråga förresten!

  2. Ja nu kan fanskapet på behörigt avstånd och utan
    straffpåföljd se resultatet av sitt verk att montera ner
    ett land från en topplacering till Europas jumboplats.
    Jag hoppas innerligt att den mannen möter ett våldsamt öde
    på ett eller annat sätt!

KommenteraAvbryt svar