Björn och samerna

Nu sade inte Björn Söder att samer inte är svenskar, men tänk om han verkligen hade sagt det och menat det. Hade han haft fel?

Min åsikt i frågan är att svensk blir du inte bara för att du bor i Sverige eller åker tunnelbana i Stockholm. Ett medborgarskap är den ena givna faktorn (även om ett medborgarskap i Sverige erhålls väldigt lättvindigt) och att respektera och följa svenska lagar, regler och den demokrati vårt samhälle bygger på, är den andra.

Personligen tror jag dock inte att invandrade somalier känner sig som svenskar, även om de fått ett medborgarskap och accepterar vårt sätt att sköta ett samhälle. Att som somalier kalla sig svensk framför tv-kameran är en sak, men jag kan lova att i samkväm med familjer, släktingar och vänner, kallar de sig själva för somalier…inte svenskar.

När det gäller samer och Björn Söders uttalande, får han rätt av samer själva.

Redan i januari sade Viveca Jillker, född same i Jämtland, att ”Vi samer kallar oss inte svenskar”. Källa: Kvällsposten

Idag går Mattias Åhrén, samisk folkrättsjurist, ut i media och säger att Björn Söder har rätt i sak. ”Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte.” Källa: SVT

12 thoughts on “Björn och samerna

  1. Rossana D (V), Jonas S (V), Maria F (MP), Stefan L (C) m.fl. PK-politiker, är dom lika korkade och ointelligenta som deras utsagor vittnar om, eller är det ett spel med en dold agenda ? Dom idiotförklarar ju sig själva ! Att PK-media lurar en f.d. ishockeyspelare och en alkoholiserad ,världsberömd-i-hela-sverige, rockmusiker i PK-fällan må så vara dom är ju inte politiskt tränade. Dom har ju haft annat att tänka på genom åren, puck och brännvin. Det är synd om människorna som Indras dotter sa i Strindbergs pjäs ”Ett drömspel”.

  2. Beduiner och Samer hade egentligen samma utgångngsläge, gällande försörjningen från 1:a början.
    Beduiner ägnade sig åt att valla får och mjölka dessa… Samer å sin sida åt att bedriva renavel i stor skala.
    Kan det bero på öknens utbredning där ner i Arabien, fåren dog då gräset försvann…medan Samernas renar fortfarande kan gotta sig åt renlav, än så länge
    …börjar oroa mig lite smått över den Globala Uppvärmningen, då den kommer kanske Renarnas föda försvinner…iom att detta med all förmodan inte kan undvikas, kanske Samerna kommer att bli lika agresiva som Biduinerna är idag?
    …undrar nu om inte vi Svenskar, behöver börja att rusta oss för attacker från Samerna?..så vi inte blir tagna på sängen då Samerna angriper oss…

  3. Idag när jag var inne i en affär lyssnade jag på ett samtal mellan kassörskan och en kund,i samtalet frågade kassörskan kunden – hur stavar man det,varpå kunden svarade – fråga inte mig jag dansk,och då funderade jag om vissa människor skulle ha blivit arga på henne för att hon inte svarade – fråga inte mig jag är svensk iom att hon bor i Sverige.

  4. Jag är dansk, har bott här i snart fyrtio år och älskar detta land. Svensk blir jag naturligtvis aldrig, oavsett hur mycket skatt jag betalar, eller hur mycket tid jag spendera på svensk ungdomsidrott är och förblir jag dansk i tanke och i sätt. Vad som bekymra mig är att mitt älskade Sverige håller på att ändras till ett enormt flygtningläger utan att jag som invåner kan påverka situationen, jag har naturligtvis inte rösträtt till Sveriges Riksdag.
    Frågan är numera om detta är så viktigt efter Dinamarcas uppträdande i samma riksdag. Som dansk känner jag mig oerhörd kränkt över att denna vänsterkommunist bär mitt fädrenelands namn, även om det är den spanska versionen. Dinamarca, landet, har sett ljuset, styrs bland annat av Dansk Folkeparti, systerparti till SD.

    • Jag är ju från Finland och är inte heller svensk trots att jag har svenskt medborgarskap. Inte heller känner jag mig svensk heller. Jag har frågat vänner och bekanta (i samband med denna löjliga historia som propagandister konstruerat) om de ser mig som svensk. Några gör det några inte. De som gör det har jag frågat varifrån de fått en sån märklig idé ifrån. Jag förstår uppriktigt sagt inte de här barnsligheterna om att det skulle vara någonting negativt att inte vara svensk.

  5. Nesligt för fullblodsidioterna inom sjuklövern att Samerna
    inte heller betraktar sig som Svenskar. Man kunde nog ställt
    samma frågor till en mängd Muslimer och fått samma svar
    att dom inte betraktar sig som Svenskar, däremot gillar dom
    att lapa i sig av det Svenska välfärdssystemet, fast det är
    ju en annan sak!

  6. Det Mattias Åhrén, samisk folkrättsjurist, uttalar sig om är väl rätt så väntat och helt naturligt för de flesta människor i detta land. Speciellt för samerna, skulle jag gissa.

    Däremot så har nog en hel del journalister lite svårt för att förstå detta som Mattias Åhrén så förnuftigt förklarar och utvecklar i sin roll som samisk folkrättsjurist.

    Även Börje Salming lär tänka om, efter att ha hört Mattias.

Kommentera