Är monarki bra?

Igår skrev i om vår kung som uppträdde betydligt mer demokratiskt än Nobel-kommitén och sjuklövern. Carl XVI Gustaf lovade att i fortsättningen bjuda in företrädare för alla folkvalda partier till officiella arrangemang på hovet. Kort sagt behandla alla partier lika.

Det fick mig att fundera på monarkin som styrelseform. Monarki som statsskick känns som en rest från en svunnen tid. I Sverige har vi haft över 70 monarker i över tusen år.

Idag finns 29 monarkier i världen, i det gänget finns det stabila demokratiska länder som Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna, Storbrittanien med flera. Vi har länder som Saudiarabien, Förenade arabemiraten som består av sju monarkier, Kuwait och Jordanien.

Gemensamt för dem är att de hållit sig utanför den arabiska våren och därmed sluppit det värsta våldet och inbördeskrig som gått under namnet den arabiska våren.

Ett annat land som det går bra för med arabiska mått är Marocko. Där har uppnåtts imponerade framsteg och infrastruktur. Marocko är en konstitutionell monarki. Landet har ett folkvalt parlament, men det är kungen som har den yttersta makten, och kan styra via dekret. Tryckfrihet och yttrandefrihet är garanterade i lagen men är i praktiken begränsade.

I Marocko stabiliseras demokratin sakta men har ännu bra bit kvar till våra mått. Däremot är marockaner mycket bättre än vi på att göra skillnad på muslimer och muslimer. Kampen mot islamistiska extremister är skoningslös. När marockaner hör att vi ger islamister ökat inflytande och till och med har muslimska brödraskapet med i regeringen häpnar folk och undrar vilken planet vi lever på.

Marocko har långt kvar, men ekonomiskt ligger vissa delar redan på sydeuropeisk nivå men när det gäller kampen mot islamsk extremism ligger de långt, långt före oss.

Marocko saknar olje och gastillgångar så de är tvungna att arbeta för sitt välstånd, det är nog en fördel i den delen av världen.

Tar vi inte lärdom om dem sker det på egen risk.

-Förresten tycker Pettersson att de ”flyktingar” som kommer från Marocko ska kollas extra noga. Det är stor risk att de är brottslingar och terrorister…

Har ni förresten läst Bengt Nilsson på Ethno Press. Han har många kloka åsikter om Afrika och islam…

5 thoughts on “Är monarki bra?

  1. Ni som följt Petterssons några år vet att jag alltid undvikit svensk STATS-TV,och radions propagandaprogram.Istället har jag tittat på bl,a tysk TV och andra europeiska sändare vad gäller nyhetsflödet.
    Nu har det tyvärr blivit så illa i tyska nyheterna.att jag även tvingats lämna dem för att slippa bli illamående.Propagandan flödar nu i sådan omfattning i ARD/ZDF att t.o.m. Absurdistan börjar halka på efterkälken,
    Vad göra ? Jo söka drömma sig tillbaka till gamla goda tiden.Därför hittade jag denna Videon på från IFA i Berlin vid ett besök av Max Gregors berömda storband.Lyssna och dröm er tillbaka… 😉

  2. Men så bra att Marocko kan skilja på muslimer och muslimer, då kan vi ju skicka ner alla muslimer dit ner så kan de sortera ut dem själva.

    Det finns ingen annan lärdom att ta än att muslimer har inte här i europa att göra, den här artikeln var ju ett riktigt lågvattenmärke.

    Förresten, förr i tiden var kungarna folkvalda här i europa men då faller IQ-befriade Demokrati-Monarki jämförelser så det är nog inte särkilt lämpligt att nämna sådant.

  3. ”-Förresten tycker Pettersson att de ”flyktingar” som kommer från Marocko ska kollas extra noga. Det är stor risk att de är brottslingar och terrorister…”

    Vi glömde bort att kontroller de ”flyktingar” som emanerade ur Gomulkas Polen och se vad de ställt till med.

KommenteraAvbryt svar