För kännedom om lokalpressen i Södermanland


Eskilstuna-Kuriren AB, som bland annat äger tidningarna Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren står inför en större omorganisation.

Samtliga anställda på det tre tidningarna kommer att överföras till ett nytt bolag.
Som VD för det nya mediabolaget har man utsett Robert Jonsson, idag VD på Södermanlands Nyheter. Chefredaktör och ansvarig utgivare för samtliga tidningar blir Peo Wärring, som idag är chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren.

Elisabet Bäck, som idag är sjukskriven efter en stroke, avgår som VD och ansvarig utgivare för Katrineholms-Kuriren. Göran Carstorp, chefredaktör på Södermanlands Nyheter fråntas rollen som ansvarig utgivare. Han blir istället underställd Peo Wärring.
Det är dock oklart om han blir kvar i bolaget. Stefan Toll, VD för koncernens annonsproduktionsbolag samt Anders Boberg, VD för Tidningen Folket kommer även att lämna sina uppdrag.

Målet med den nya organisationen är att göra en större samordning av de tre redaktionerna med gemensamma redaktioner, minska antalet chefer, skapa en gemensam försäljningsorganisation, samt slå ihop alternativt outsourca kundtjänst och telefonväxel.

Styrelsen för EK-koncernen har dessutom gett koncernchefen Sören Axelsson i uppdrag att ta fram ett besparingspaket för att kraftigt kapa kostnaderna, framför att genom personminskningar.

EK-koncernens ekonomi är kraftigt ansträngd. För att klara de löpande kostnaderna har man sålt tidningshusen i Katrineholm och Nyköping. En försäljning av tidningskoncernens tryckeri och tidningshus i Eskilstuna förbereds just nu.

En intern rapport visar att det ekonomiska läget är så dåligt att man riskerar konkurs eller likvidation inom tre-fyra år om det inte sker en dramatisk förändring av läget med tappade inkomster på annonser och minskande upplaga.

Styrelsen för Eskilstuna-Kuriren har även beslutat att gå över från berlinerformat till tabloid på de tre tidningarna. Anledningen är bland annat att vill minska kostnaderna för det redaktionella innehållet utan att gå ner i antal sidor.

Ni får säkert läsa denna nyhet lite senare i PK-variant och som vanligt gäller att ni själva bedömer vem ni ska lita och tro på.

-Hemskt tråkigt tycker Pettersson, som skrev nedanstående den 30 november 2012.

Södermanlands Nyheter kom ut med sitt första nummer år 1893 och var till för inte så länge sedan en tidnings som med glädje hämtades i brevlådan varje morgon, sedan en tid hämtas den inte alls för prenumerationen är uppsagt av mig och många andra. Anledningen till detta är att i samband med 99:ans anställning som chefredaktör har tidningen sakta men säkert blivit allt sämre, med fegare journalistik, vinklade nyheter och massor med färdigköpt billigt material om gulliga djur och annat oförargligt. Samtidigt som detta skett har chefredaktören slagit sig för bröstet och pratat om mediehuset SN för att de kunnat visa en och annan suddig film på nätet. SN har dessutom i stället för att vara en nyhetstidning gett sig in i eventbranschen och varit medarrangör till SN-golfen, SN-bollen, Allsång med SN, SN-loppet och en massa annat skit som inte har ett dugg med nyheter eller journalistik att göra.

Nåväl, nu är början på slutet här. SN-huset säljs, tryckningen och redigeringen flyttar till Eskilstuna och allt som snart återstår är en liten lokalredaktion åt Eskilstuna-Kuriren med namnet Södermanlands Nyheter.

Det är bara en enda man som fortfarande håller fanan högt, Bagdad Bobs bror, Göran 99:an Carstorp som säger: “Jag bedömer att den goda journalistiken inte kommer att påverkas”

-Pettersson blir stum ”den goda journalistiken” meddelar 99:an samtidigt som upplagan sjunker, annonsintäkterna rasar, SN-huset säljs, personal måste sluta, tryckeriet och redigeringen flyttar, tidningen fylls med färdigköpt dravel och det var många år sedan det förekom någon bra journalistik på SN. Inte ens att en drygt 100-årig tidning är på väg ned i graven lyckas han göra nyheter av.

Vilken man, Bagdad Bobs bror… 


13 responses to “För kännedom om lokalpressen i Södermanland

 • Strömhopp från lokaltidningen | Petterssons gör skillnad

  […] För kännedom om lokalpressen i Södermanland […]

  Gilla

 • Göran Carstorp slutar | Petterssons gör skillnad

  […] För kännedom om lokalpressen i Södermanland […]

  Gilla

 • Tony

  Det gäller att göra allt som går för att rädda skiten, förutom
  att ge folk den information om verkligheten som Svenska Media
  gör allt för att mörka och frisera. Jag tror att den tidning som
  hade vågat berätta nyheter som dom är hade haft en ljus framtid,
  det är genom att undanhålla verkligheten som den är, som får
  läsarna att säga upp bekantskapen med tidningar som dom har
  haft i kanske femtio år!

  Gilla

 • Lars

  Så härligt! Detta har jag väntat på länge, det har märks att tidningen inte går så bra, men alla låsningar på deras sida – allt skall man fan betala för! Ojdå, make my day och knip! Till alla andra – kämpa på segerns dag närmar sig – nytt år nya ting, nya utmaningar!

  Gilla

 • Nisse

  Skit ska skit ha!

  Som vanligt får du mig att skratta så jag får magknip, pettersson.

  Kan hälsa att det var längesen jag var prenumerant på någon av tidningarna härnere i Skåne. Hellre läser jag skithusklotter på en offentlig toalett.

  Gilla

 • Rannug

  ”nytt bolag” betyder att de anställda som på något sätt misshagat chefen kan se sig om efter ett nytt arbete, de personer som tror att Sverige har en stark lagstiftning till de anställdas fördel måste vakna!

  Gilla

  • ericr45

   Ett klassiskt sätt att göra sig av med folk genom sk ”arbetsbrist”.
   EN sak kan vi iaf vara säkra på det blir inte de mest kunniga, drivna skribenterna som får vara kvar, det blir med alla sannolikhet de mest troende…

   Gilla

 • Stenbock

  Pettersson:
  En utmärkt recension över en av de många PK-organ som nu saligt somnar in !
  Må de vila i ro för alla framtid ! 😉

  Gilla

 • Ojdå

  Bloggjournalisten Pettersson gläds åt andras olycka.

  Bloggjournalisten tror att SN:s problem beror på att tidningen inte är tillräckligt oroad av främlingar.

  Jag tror att digitaliseringen är problemet, tidningars nyheter är gamla och dyra..

  Jag tror inte att Bloggjournalisten ljuger, men bloggjournalisten vinklar , dammsuger andra media för att hitta en utländsk brottsling och på så sätt svärta ner folk som inte begår brott.

  Gilla

  • Mr Q

   Vad du tror intresserar knappast någon !

   Gilla

  • Peter Skoglund

   Ajdå Ojdå!

   Din kunskap om östra Sörmlands lokaltidning är noll. Tyvärr.

   Här har du chansen att visa din välvilja och att motbevisa det som vi som bor i östra Sörmland redan vet. Det som Pettersson så mycket väl beskriver i detta inlägg.

   Teckna ett abonnemang och återkom om ett år med en kommentar till dagens inlägg från Pettersson. Trevlig läsning. Ojdå.

   http://www.sn.se/julerbjudande

   Gilla

  • SD2014

   Den lilla Banjospelaren slår an på sina strängar, hur mår syrr? hrmm jag menar mammsen?……RETARD

   Gilla

 • Uppgiven

  Såg att Aftonbladet låter de anställda få psykologhjälp om de krisar i samband med personalförändringarna som kommer, låter som bob´s bror också är i behov av hjälp…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: