Svenskt spionplan utanför ryska Kaliningrads kust

FÖRSVAR. Ett plan, Gulfstream IVSP signalspaningsplan tillhörande Svenska flygvapnet har spårats i luftrummet utanför det ryska Kaliningradområdet, där några av de mest aktiva ryska baserna i Östersjöområdet finns.

2014-11-25_2042

Det svenska flygvapnet har två S102B Korpen, modifierade Gulfstream IVSP flygplan som används för att utföra ELINT (elektronisk intelligens) spaninsuppdrag. Dessa flygplan är utrustade med sensorer som kan tjuvlyssna, samla och analysera fiendens elektroniska trafik.

”Korparna” utför rutinmässig övervakning uppdrag över Östersjön, flyger högt och snabbt i internationellt luftrum nära områden av intresse.

De svenska spionplanen fångas nästan alltid upp av ryska stridsflygplan från de ryska ryska flygbaserna i Kaliningrad, oftast är det ganska rutinmässig grejer, även om de ryska Su-27 planen blir lite för aggressiva ibland vilket bevisas av händelsen som inträffade den 16 juli, när ett av de ryska jaktplanen flög så nära som 10,7 meter från det svenska spionplanet.

Hur som helst, till skillnad från ryska strids- och spionplan som ofta arbetar med sina transpondrar avstängd, och därmed utgör ett hot mot civil flygtrafik i norra Europa, så har de svenska Gulfstream planen sina transpondrarna påslagna och regelbundet uppdateras deras position av civila lufttrafiksorgan.

Det innebär att de även kan kontrolleras under sina uppdrag, det hände fredagen den 21 november, när en av de två Korparna kunde spåras tack vare ADS-B med Planefinder.net när den flög i banor över Östersjön.

Flygplanet flög mellan Litauen och Kaliningrad, den senare, med dess ryska flygbasar, är förmodligen ett av målen för den flygande spionen.

Vi nämner ofta att det ryska flygvapnet regelbundet flyger i närheten av, och ibland över utländskt luftrum under uppdrag som syftar till att samla in underrättelser från NATO och icke-Natoländer. Den svenska verksamheten utanför Kaliningrad bevisar att även andra flygvapen gör samma på Ryssland.

The Aviationist

12 thoughts on “Svenskt spionplan utanför ryska Kaliningrads kust

  1. Nåja, om Ryssarna kan parkera en ubåt i våran skärgård, så
    ska dom inte gnälla över om vi tittar till dom lite grann, nyfikna
    som vi är?
    Kom att tänka på när jag var med på en bussresa till det
    dåvarande Sovjet, och vi befann oss vid gränsövergången
    mellan Finland – Sovjet, vi hade av reseledaren fått inpräntat
    i oss att inte skratta eller på annat sätt visa vårt missnöje med
    att det kunde ta lång tid när allt skulle kollas, för som han
    sade, det spelar inte dom någon roll om det så tar hela dagen
    för ryssarna att hålla oss kvar. Naturligtvis var där någon
    som inte kunde hålla sig när dessa stenansikten steg in i
    bussen med sina automatkarbiner färdiga att användas,
    utan två damer la upp ett flabbgrin, men det verkade på
    soldaterna som om dom skämdes, och tänkte nog att
    Svenskar är lite konstiga, så det gick ganska fort ändå,
    och reseledaren kunde sluta och svettas!

  2. Ryssarna borde skjuta ned dessa plan. Fatta att regeringen har mage att klaga på ryska ”kränkningar” när man fullt medvetet dagligen provocerar denna militära supermakt trots att vi helt saknar militär förmåga. Rena vansinnet!

    • När man använder ord som provkatiioner och provocera då kommer man antagligen med hög sannolikhet från vänsterkanten..
      VI flyger UTANFÖR rysk gräns, ryssarna flyger INOM svensk gräns..
      Vi befinner oss inte heller på ryssockuperat område i Ukraina! Där är t o m märkta passagerarplan med transponder i fara.
      ”Anonym” (troll?) kan ta sina från NK hämtade pajasfasoner och dra…
      Catalinan som sköts ned lär ha flugit nån km innanför rysk gräns (minns inte exakt) så ryssen kan vara glad över att 39-orna de nyligen mötte över Öland (=svenskt territorium) bara hade kanoner som inte användes..
      Danmark och Norges incidentjakt kommer enl rapporter hädanefter att bära målsökande robotar pga dessa upprepade gränskränkningar från visst håll.. .
      ..

    • Vet inte om man fortfarande har råd,att hålla de ”hemliga grottorna vid Olofström” i kraft.I så fall har du rätt Tony,från Blekinge kan man studera vad som sker på andra sidan Östersjön.
      Nu drar ju invandringen enorma kostnader,vilket bl.a. går ut över försvarsbudgeten ! Sen är det alltid en tolkningsfråga,om ett plan flyger över internationellt luftrum,eller som PK-organen ofta påstår de kränker Öland/Gotland….. Under min tid som flygmalaj,vet jag att en del av våra dåvarande dristiga piloter vid flottiljen,flög in över de baltiska staterna….för att om möjligt fotografera ! I dag har man troligen inte nog med bränsle,för sådana uppdrag.

  3. Tyck vad ni vill men Sverige har alltid haft plan för luftburen signalspaning.
    Har personligen ”besökt” dessa synnerligen elektronikbestyckade enheter, dock ej Gulfstreamarna.
    Bemannade med minst sagt duktigt folk.
    Detta är ett spel med höga insatser, Sverige har vetat om många sovjetiska/ryska insatser innan de ens börjat.
    Att vi t ex kände till Tjckososlovakienockupationen i förväg är ju välbekant.
    Uppgifter som sedan används i informationsbyteshandel till Sveriges fördel.
    Så länge vi befinner oss på rätt sida av gränsen – för mig helt OK.
    Inte iblandad i detta alls men NATO hade tidigare en daglig tur som gick mellan Sverige – Sovjet och som vände i Bottenviken.
    Orsak? Kommer man en bit upp i luften ökar den elektroniska synhorisonten enormt.
    Vet hur långt in över Baltikum vi ”kan se” från marken, från luften, ännu längre.
    En vanlig enkel truppradio kan prickas in på xxx meter när.
    Sen lägger man pussel..

  4. Undrar hur mycket Absurdistan erhåller i kontanter från bl.a. USA för denna spionverksamhet,som pågått ända sedan början av 1950-talet.
    Katalinaplanet och den försvunna DC 3,var båda sådana plan som var chartrade av Väst,för att söka luska information kring Ryssland.
    Slutligen är det som vanligt den enkle medborgaren som får betala priset av dessa Judasaffärer.Tänker då på bl.a. Estonia,och de dryga 800 stackare som dränktes i Östersjön.Svenska politiker borde egentligen ha en mycket dålig nattsömn.
    Ruben,kan tänka mig att det är USA som välvilligt bidragit med bränsle till våra två JAS,och den gamla DC3:an som försvarar oss,från den hemliga basen på Gotland !

KommenteraAvbryt svar