Tusen illegala i en förort

INVANDRINGEN. Polisen i Östergötland deltar i EU:s operation mot ligor som smugglar flyktingar. Satsningen ska ge bättre information om smugglingsvägar och människosmugglare för att i förlängningen kunna arbeta emot smugglare, säger Per Johansson på utlänningsenheten i Östergötland som samarbetar med polismyndigheterna i Sörmland och Jönköping.

Enligt Migrationsverkets beräkningar uppehåller sig mellan 10 000 och 50 000 papperslösa personer i Sverige varje år. Enbart i Skäggetorp i Linköping finns uppskattningsvis ett tusental papperslösa flyktingar.

Exakt var och när insatsen genomförs här är Per Johansson förtegen om. I praktiken koncentrerar sig den aktuella insatsen till att hitta papperslösa eftersom det är de som kan berätta hur de har tagit sig in i landet.

– Det finns många olika sätt att göra det här på. Insatserna liknar vanliga kontroller i trafiken och vid flygplatserna.

Människosmuggling medför också problem som trafficking och slavarbete, och det händer att papperslösa betalar för att få ett arbete. Därför kontrollerar polisen till exempel krogar och jordgubbsodlingar i jakten på papperslösa flyktingar. Däremot kommer polisen inte i den här operationen att gå till skolorna för att leta efter barn utan giltiga handlingar. Sedan 2013 har barn till papperslösa rätt att gå i skola. Socialnämnd och skola har ingen skyldighet att anmäla papperslösa barn till myndigheterna. Men oron som många papperslösa känner i samband med polisens ökade aktivitet är helt befogad, medger Per Johansson.

-Pettersson undrar varför media, polis och politiker kallar illegala för ”papperslösa” i många fall har de sökt asyl och fått avslag i alla instanser och sedan fått papper på att de ska åka hem. De är inte papperslösa.

Tänk er 50 000, och Migrationsverket brukar räkna lågt, som jobbar svart och/eller begår mängder avbrott. De måste ju leva, de hotar välfärdsstaten…

Corren

KommenteraAvbryt svar