Negerkungen och kinesen klipps bort


IDIOTI. Tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” släpps nu i nyrestaurerad utgåva på dvd. Förutom förbättrad bild- och ljudkvalité har även innehållet förändrats.

2014-09-29_1230

SVT har klippt om scener där Pippi refererar till sin pappa som ”negerkung”. I den nya versionen av serien säger hon bara ”kung”, skriver SVT på nätet.

Det är inte den enda ändringen i serien. En scen där Pippi låtsas vara ”kines” har också klippts om för att vara mindre stötande.

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT till sajten.

SVT har själva beslutat om förändringarna och den nya versionen kommer även att visas på tv, i Barnkanalen, senare i år. Saltkråkan AB förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter och har godkänt förändringarna.

– Vi vill göra allt vi kan för att folk inte ska bli sårade. Därför tycker vi att SVT gör rätt. Astrid Lindgren stod för helt andra värderingar än att kränka människor, säger Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB, till SVT.

-Pettersson ser att SVT rensar bort rasismen men undrar vilka barn som uppfattat Pippi som rasistiskt. Det är Afrosvenskarnas Riksförbund och andra som lever på att vara lättkränkta som är rasistiska mot Astrid Lindgrens figurer…Pippis pappa var negerkung och det är inte Pippi som gett ordet neger en negativ.


24 responses to “Negerkungen och kinesen klipps bort

 • Lage

  Har det refuserats om hon sagt att papa var usa president Trump?

  Gilla

 • Grune

  Jag tycker synd om alla som flytt från krig och elende och kommer hit där dom visar inslag i nyheterna där det finns vapen med i bilden. Alla dessa filmer där folk skjuter på varandra, usch. Ta bort allt sånt från TV det är diskriminerande. Så kan ju tycka om man skall vara krass. Varför ge sig på BARNEN. Dessa ”vuxna” som har sådan fobi för barnens literatur och filmer borde förpassas till något land där dom kan njuta av krig men slippa barn.

  Gilla

 • whatthefeng

  Lite tips om vad som kan anmälas i framtiden – dock inga garantier för skadeståndsanspråk.

  Vi startar med björnen BAMSE, SVARTA vargen samt lille SKUTT – finns säkert att hitta någon från Fi som vill förbjuda allt som kan associeras med samlag. Alla karaktärerna med den fantastiska Rune Andre´asson som upphovsman.

  Sen tar vi Walt Disney´s de tre små GRISARNA. Zeke Varg blir nog inte glad but who cares.
  Från samma utgivare hittar vi även PIFF och puff. Vakna upp nu Fi. Visst fanns det en porrtidning för många år sedan som hette Piff?

  Och avslutar med GURAN i tidningen Fantomen. Visst framställs han väldigt rasistiskt! Tillräckligt rasistiskt för att väcka anstöt hos alla de småväxta som lever i Bengalen.

  Gilla

 • Stenbock

  @Sverker
  Det var inget bra exempel du valt ut….När vi gick i skolan var en finne en finne…F.ö. något som man såg upp till som land och för folkets tapperhet,i de krig man förde,för att försvara sig mot Ryssarnas angrepp.
  Motsatsen under dessa krigsår var zigenarna,som våldgästade i småbyarna.Detta resandefolk var redan då välkända för sina stölder ! Vad gällde negrar fanns det troligen inte ens en handfull i Sverige på den tiden.Dessa såg man på bilder i skolans olika böcker,liksom nomaderna (araber) från öknen !
  Aldrig kunde man föreställa sig,att vi nu 60/70 år senare skulle invaderas av dessa exotiska främlingar.

  Gilla

 • OLLE

  Men snälla alla, det vet ni väl att det finns inga negrer.
  Negern Pettersson då, vad ska han heta nu då.

  http://letaguldkorn.wordpress.com/2007/05/10/negern-pettersson/

  Gilla

 • Mr Q

  @Sverker
  Du anser således,att skandalpressen och de ”korrekta” inom 7-klövern är en ”överhöghet”¨,i dagens Absurdistan !
  Vi 800.000 rasister som röstade SD,är kanske enligt din inställning alla underlydande ?

  Gilla

  • Sverker

   I alla tider har det funnits åsikter och värderingar som ansetts korrekta .
   De förändras dock över tid och möts alltid med motstånd.
   En del som till och med var straffbart för inte så länge sen är idag accepterat, men vem vet det kanske vänder igen. Men i stort tror jag att det går framåt.

   Gilla

 • Grune

  Jag kommer att förklara för mina barnbarn att det är så att det finns s.k ”vuxna” som inte tål ordet neger eller att se en Kones utan att svimma, därför måste detta tas bort och samtidigt förstör man hela berättelsen. Asrtid Lindgren kommer säkert att spöka för dom och när jag går bort skall jag hjälpa henne.

  Gilla

 • Sverker

  Ord ändras hela tiden det är naturligt. Jämför datamaskin kontra dator. Och vem säger NI och tant till sin svärmor nuförtiden .

  Gilla

  • Stenbock

   Fantastiskt vad du kan….När jag gick i skolan hette en Nigger,nigger och en zigenare,hette zigenare ! Hur ni yngre uttrycker er,är i stort ointressant,därför behöver vi fullvuxna inte konstla till det hela..
   Kan dina språkvanor kanske ha med dagens dalt att göra ?

   Gilla

   • Sverker

    Du får naturligtvis används vilka ord du vill. Vem skulle kunna hindra dej. Och de som vill använda andra ord än de du gillar får naturligtvis använda de orden. Ord är ord det finns inga rätt eller fel, om du exempelvis vill säga finnpajsare får du det, men du kan ju då också räkna med att en finne ogillar ditt ordval. Hur du använder orden, är ju i vilket syfte du har med ditt yttrande. Ordet finne är ju neutralt och beskriver bara var personen kommer ifrån. Men gillar man inte finnar kanske man lägger till nåt attribut.
    Jag har dock inget emot finnar de verkar vara som folk är mest .

    Gilla

  • Pettersson

   Ord ändras hela tiden, det har du rätt i Sverker men jag tror inte det har varit så vanligt tidigare i historien att överheten talat om vilka ord vi ska använda…

   Gilla

   • Sverker

    Jo överheten har alltid bestämt vilka ord som får användas, tänk bara på vilket inflytande kyrkan hade inte allt för länge sen. Förr neg och bocka folk för överheten. Det är lite bättre nu men inte helt bra.
    Lappar sas det förr men samerna vill bli kallade för samer och det kan de väl få bli. Jag t.ex vill bli kallad svensk och inte skandinav eller nåt liknande. Och absolut inte svenne.

    Gilla

   • Ruben

    Hur är det då med palestinier, finns de? 😉

    Gilla

 • Lars Lind

  Tur man redan har filmerna original hemma i videohyllan – vägra köpa de nya!

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Skönt för Pippis pappa! Vem fan vill va negerkung?

  Gilla

 • Eva A A

  Pippis pappa är negerkung. Japp, så är det!

  Gilla

 • Kurt

  AB omröstning i frågan visa ett klart ogillande av ändringen i Pippi, så den kommer väl tt tas bort Quick som fan hahaha

  Gilla

 • AMH

  Inte oväntat i landet Absurdistan där politisk korrekthet har lagt sig som ett löjets skimmer över landet..

  Gilla

 • Ruben

  Dessa förbannade mähän som tar beslut och förankrar sånt här tjafs, kommer att få stå till svars så småningom.

  Gillad av 1 person

 • Robert Gustafsson

  Våra barn och barnbarn kommer hata och förakta vår generation.

  Gilla

 • Crilla

  Vi kan ägna kopiöst mycket tid på triviala nonsensfrågor men det kommer en dag när räkningarna skall betalas. Då om inte förr kommer vi att tvingas ta ställning till vad som är viktigt och vad som är snömos. Vi kan ju inte bara producera ”vackra tankar”?

  Gilla

 • angelicaplacet

  Kan det verkligen vara lagligt att gå in och ändra i en författares verk?

  Gilla

  • Lars Å Månsson

   I ett diktatoriskt land är allt möjligt vad gäller statlig c e n s u r….
   Även när det gäller etik och moral,är detta i dagens Sverige,något som avskaffats.
   I Absurdistan gäller därför,allt som inte är förbjudet i lag,som tillåtet !
   Motsatsen till ”vårt” nuvarande förhållande heter demokrati.
   Denna kännetecknas främst av en öppenhet, i Press,TV,och Radio. 🙂

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: