SVT. Matlagningsprogram där hela samhällen går man ur huse och tillsammans försöker vinna titeln Sveriges mest välsmakande ort.
-Pettersson tittar med ett öga och blir lite förvånad. I kvällens program tävlar Karin Adelsköld med lag Östersund, med en meny bestående av lokala råvaror från Jämtland:
- Förrätt: Dopp i kopp med sik
- Varmrätt: Fjällko med ölsupa
- Efterrätt: Frusen yoghurt med hjortronsirap
Lag Malmö med Behrang Miri består av personer med rötter långt från Malmö och inte det jag förknippar med Skåne. Edvard Persson hade garanterat inte känt igen sig, därmed inte sagt att maten är fel, det är det nya Malmö med smak av hela världen, inte en enda skåning i laget…
- Förrätt: Burekanada
- Varmrätt: Kalvfatte i libabröd
- Efterrätt: Sutlac med rabarber
Lag Malmö gick vidare…
Minns ni att det var Behrang Miri som försökte kasta ut Tintin från kulturhuset. HÄR…
…eller när han gav bort Sverige till alla. HÄR.

[…] Om Det stora matslaget (svensk/skånsk mattävling med bara rätter från Mellanöster) […]
Varenda maträtt i Malmö kom utifrån Sverige. Var var det typiska Malmö/skåne i deras mat. Jävligt knepiga domare som dissade parmesan i ett tidigare avsnitt.
I uttagningen till laget fanns gås, sill, m.m. med men de ratades av lagledaren…
Det är tröttsamt med matlagningsprogram, särskilt när mångkulturen ska vara med.
Vill se en helt vanlig Svensk husmor som kan sin sak, inte en massa kladdturkar som tror dom är duktiga.
Lär ut Svensk husmanskost till våra Svenska ungdomar som har hårt arbetande föräldrar och som kanske inte tar sig tid att lära ut grundkunskaper.
Allt annat skit kan vi avvara.
Självklart att Malmö-laget vann. Allt annat vore direkt diskriminering. Så är det i en åsiktsdiktatur. Antingen för att man vill stödja regimen, eller för att man inte törs annat.
Borde inte Malmö-laget hetat ”Rosengård”? Malmö med sina 300 000+ invånare är knappast enhetligt jämförbart med en ort i Jämtland. Nu har ju fotbollslaget (damerna) bytt namn till Rosengård.
Exakt!
Det var inte pengarna tillbaka på att malmö skulle vinna.
Hela tävlingsmomentett är riggat och där ”käcka,färgstarka” profiler är det som ska profliera programmet.
Mångkulturen övertriumfar självklart all matlagningskonst och skall lyftas fram till varje pris.
profilera,momentet…. ; ) ska det va!
Oh sjömansbiff så länge sedan jag åt det måste nästan tillaga snart,så gott det är!
Hur dags skall jag komma? 😉
Jag har inte bestämt tid när tillagning av sjömansbiff ska ske ännu.
Oj nu ska jag gotta mig.
När jag är utanför Sverige och det är ofta så bjuder jag vänner och grannar på ”svensk mat” , de bara älskar svensk mat.
Deras favorit är Janssons frestelse, Dillkött, Fiskgratäng med potatismos, förrätter: Gubbröra och danska smörrebröd. Dessert de vill alltid ha smulpaj, en del älskar mjuk pepparkaka.
Det är inte ofta jag har sett min (nästan vuxna) son gråta, men en gång brast det för honom. 🙂 Förrätten var jordärtskockssoppa med stekta krutonger av grovt rågbröd och små bitar av hårt stekt bacon. Huvudrätten var helt vanlig sjömansbiff (fast lagad med Guinness-öl istället för vanlig öl). Efterrätten blev simpelt äppelris med kanelstång (jag fuskade lite och rörde ner lite vanillin-socker..). Vi skulle båda köra bil lite senare, så drycken var genomgående isvatten.
Sonen var helt lyrisk – ”Pappa, det här var det godaste jag någonsin ätit”. Jag tänkte ”vänta bara…” 🙂
Bra att du påminde mig, Sjömansbiff är också populärt. Vilken härlig upplevelse för er båda, gratulerar. Jordärtskockssoppa är bara så underbart gott !
Var inte ledsna, det blev säkert några nya anhängare till extravalet som verkar ofrånkomligt.
Som jag alltid säger, jag vill ha svensk traditionell mat och inget hottentottkäk.
En gratis ’Dialogkorv’ från Bill&Bull’s (Kling&Klang) mobila Dialog-polis-stånd kan jag jag ta som nattamat, lite skatteåterbäring.
Stasi-tv. Ökenmat är godast föstå det medborgare. Rena svenska smaker från våra sjöar och fjäll är rasistiskt och kränkande mot våra kulturberikare trots att ”juryn” i matslaget föreföll lyriska över rätter som sik, fjällko och hjortron. Ökenmat kryddad med avgaser och multikulti är det som är husmanskost bestämdes dock när juryn sansat sig och kommit till ”insikt”. Fy(….) för denna propagandatelevision. SD växer vidare.
Tillagat av kockar från en kultur som torkar sig i röven med händerna….
Dopp i kopp blev känd i hela Sverige när kocken Werner Vögeli sa att det var hans favorit. Han doppade då norrländsk mandelpotatis.
Blev tvungen att titta på programmet eftersom Östersund var med. Jämtland har vunnit många priser för lokalproducerad mat. Fia Gulliksson är också en kändis.
Kan inte förstå hur Miris Malmölag kunde vinna? Han hade ju ordnat en uttagning framför moskén (säkert en tillfällighet). Såg åtminstone tre skånska deltagare med bl a sill och gås på menyn men de ratades. Bara invandrare valdes till Miris lag. Undrar hur äkta skåningar känner sig representerade? Mest förvånad blev jag av den kvinnliga domaren som visst var matetnolog (?) som skulle bedöma att maten var lokalt förankrad!!!
När jag bodde i Malmö var skåningarna stolta över sin matkultur. Är de det idag?
Tusan vi är ju snart utbytta de flesta av oss.
@Pica pica
Vart lite konfunderad när du nämnde att programmet var inspelat vid moskén, så jag vart tvungen att kolla svtplay. Uttagningen sker i Folkets Park (som numera är intagen av multikulti individer) utanför Moriska Paviljongen (Moriskan) uppförd 1901.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Moriskan
Tack för det Ruben. Jag blir bara lite allergisk när jag ser något som liknar kupoler och minareter i Sverige.
Men är det verkligen ingen infödd skåning som reagerar på att den matsedeln ska vara utmärkande för Malmö och lokalt förankrad? Finns inget av den skånska matkulturen kvar? Jag kommer t ex ihåg julborden på den skånska slotten. På dem fanns många lokala specialiteter.
Vad är kalvfatte och sutlac för skit? Halalslaktat eller?
Minoriteter skall alltid få stort utrymme i media. Jag tror fotografer får 500 spänn under borde om de ”hittar negern”?
”Dopp i kopp” är så jävla gott, men jag har aldrig lagat/ätit den med sik. Det ska vara löja. Man kokar mandelpotatis och steker löjan (enkelpanerad, med bara vetemjöl). Lägger en stor klick smör samt hackad lök i en stor mugg. Slår potatisvattnet i muggen, och doppar sedan bitar av löja & potatis däri… Man doppar alltså medans man äter, det är inte ”kocken” som doppar och sedan serverar – alla har varsin mugg. Fan vad nostalgisk jag blev nu, fick en liten tår i ögat.. 😉 Ska bjuda min son på det nu till helgen..
Tips: använd mycket vatten när ni kokar potatisen! Om man är normalhungrig så måste man fylla på koppen ibland, och då räcker det inte med den vattenmängd man normalt använder för ett potatiskok. Och snåla inte med saltet! Man dricker ju inte kokvattnet, det är en krydda. Och var inte för petig när ni rensar löjan. Rensningen gör man med fingrarna, det behövs ingen kniv. Man vrider av huvudet, och använder pekfingret för att peta ur inälvorna. Klart. Fjälla? Ta bort fenorna? Nänä, det behövs inte 🙂
Beklagligt att inte Östersundslaget inte gick vidare, såg själv inte programmet då jag fått ”nock” av den ”breflabbade” Tintinturken som även låtit sin svada flöda i lokalradion. Han dyker upp som gubben ur lådan i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
Det vinnande lagets mat ……….det enda ord som jag förstår är ”rabarber”.