Socialdemokrat – bögar är som lösningsmedel

VALET 2014. Susanne Eberstein (S) väntas bli riksdagens nya talman. Som politiker har hon ifrågasatt homoföräldrars rätt att adoptera.

– Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel, har Eberstein sagt.

Riksdagsledamoten Susanne Eberstein, 66, är i dag riksdagens förste vice talman. S-politikern är den hetaste kandidaten att efterträda Per Westerberg (M) som talman när den nya riksdagen öppnar den 29 september.

– Eberstein har det stöd som krävs och vill nog själv, men samtidigt ska talmansposten räknas in i Stefan Löfvens totala pussel, sa en S-källa i veckan.

Susanne Eberstein har suttit i riksdagen i 20 år – och är en allt annan än okontroversiell politiker.

Tidigare var hon kritisk till samkönades rätt att adoptera barn. I en intervju sa hon:

– Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel och säga: Det är ingen som vet om det här är livsfarligt. Men vi släpper ut det och ser vad som händer.

Citatet korades till årets dummaste i SSU:s tidning ”Frihet”.

Även andra åsikter har väckt debatt. Eberstein har bland annat velat begränsa polisens möjlighet att tala anonymt med journalister. En rättighet som i dag är skyddad av grundlagen.

Och i fjol tog hon ner en barockmålning från riksdagens matsal. Skälet: att den avmålade kvinnan hade nakna bröst.

– Jag tycker att det mer är en feministisk fråga, sa hon då till TT.

– Pettersson tycker det är intressanta saker som händer. Uttalandet om bögar och lösningsmedel är från 1999, så man kan undra varför det inte publicerades innan valet tillsammans med förföljelsen av Sverigedemokrater…

2 thoughts on “Socialdemokrat – bögar är som lösningsmedel

  1. Det kan ju vara på det viset att det 1999 inte fanns några vetenskapliga studier som visade om det var skadligt för barn att växa upp i enkönade familjer. I så fall var det ju ett förnuftigt uttalande!
    Undra för övrigt hur det vetenskapliga läget är i dag. Har det gjorts några studier på området?

  2. Snälla Pettersson, det heter inte samkönade, det heter enkönade. Samkönade är ett PK-uttryck som används för att det låter lite ’mysigare’. Samkönade individer är sådana som har båda hanliga och honliga könsorgan. Två personer av samma kön i ett förhållande är alltså ett enkönat par. Samkönat par är i så fall två hermafroditer.

Kommentera