Israel erkänner fler minoriteter


Inrikesminister Gideon Saar undertecknade på tisdagen ett beslut som innebär att Israels araméer/syrianer/assyrier nu officiellt kan definiera sig som en erkänd nationell och historisk minoritet i Israel – inklusive i officiell befolkningsstatistik.

Inrikesministern betecknade beslutet som något självklart och företrädare för den arameisk/syriansk/assyriska gruppen i Israel underströk beslutets särskilda vikt för deras folk, vilket nu står inför hotet om folkmord i sina historiska ursprungsländer i Irak och Syrien.

Beslutet understryker ytterligare det nära förhållandet mellan de arameiska/syrianska/assyriska och judiska folken, som går tillbaka över årtusenden till den kända historiens gryning i Mellanöstern.

Stora delar av Talmud är skriva på arameiska – också Jesus talspråk – liksom betydande delar av de kabbalistiska texterna. Till centrala judiska texter inom judendomen författade på arameiska hör den mycket viktiga bönen för de döda, Kaddish, liksom äktenskapskontraktet (ketubah) och skilsmässokontraktet (get). ”En vandrande araméer var min fader” står det i den judiska påsk-liturgin och enligt Bibeln och den judiska traditionen hade patriarkerna nära arameiska släktförbindelser genom Abraham, som ju kom från Ur i Kaldéen.

Både israeliska och arameiska/syrianska/assyriska företrädare har understrukit beslutets särskilda vikt mot bakgrund av de svåra etniska och religiösa förföljelser av folkmordskaraktär som Mellanösterns kristna och andra minoriteter nu utsätts för och där Israel är en unik fristad för regionens urgamla kristna samfund.

-Pettersson vet sedan tidigare att c:a 20 % (1,6 miljoner) av Israels befolkning är araber med fullständiga medborgerliga rättigheter inkl. rösträtt, någon som vet hur judar och andra minoriteter har det i arabvärlden?

Israeli Christians Officially Recognized as Arameans, not Arabs

Israel Recognizes Aramean Minority in Israel as Seperate nationality

Standing up for Middle East Christians

Who will stand up for the Christians? 


8 responses to “Israel erkänner fler minoriteter

 • Pica pica

  Misstänker att Pettersson menar samma grupp som Lee Kuan Yew menade när han sa att de varit möjligt att integrera alla olika etniciteter och religioner i den smältdegel Singapore utgör och få dem att arbeta tillsammans mot gemensamma mål. Alla, förutom muslimer.

  Lee Kuan Yew var Singapores förste premiärminister 1959 – 1990. Han lever visst fortfarande över 90 år gammal.

  https://petterssonsblogg.se/2012/02/04/arligt-om-muslimer/

  Gilla

  • islamskinfo

   Pica. Nu vet vinlite mer. Det är chockerande att se att s.k. Israeliter inte erkänt dessa minoriteter de sanaste 3000 åren. Först nu gör man det när man vet att nazisraels rykte är kört i botten. Många modiga länder klassar israel som terrorstat.

   Gilla

   • Pica pica

    Nog tog du väl i Ali! Du har aldrig tidigare visat intresse för historien 3000 år tillbaka!

    Men sedan 1948 har många av olika etniciteter och religioner fått en fristad i Israel och många har även fått medborgarskap. Hur detta kunnat ge Israel ett dåligt rykte och klassa Israel som terrorstat övergår min tankeförmåga. Förklara tydligt så jag begriper.

    Gilla

   • Ali1948

    Pica. Fristad? De har ju slängt ut tusentals flyktingar. O sedan är det så att israel fördrivit hundratusentals palestinier från deras hem. Etnisk rensning heter det. O gällande terror så är israel känt för sin brutalitet o terror. Det finns många bevis på det

    Gilla

 • Pica pica

  Mycket intressant att få en inblick i judarnas historia.

  Tänker nu på att vi haft judar i Sverige så länge och vi vet så lite om dem och deras religion? De kräver inget av Sverige för att leva här. Jag vet att det finns ett fåtal synagogor och judiska föreningar men ingen har krävt pengar av mig till detta. Jag vet att rättrogna ska äta koschermat men det är inget som tvingas på svenskar. Har aldrig hört någon rabbin vråla ut trosbekännelsen över svenskar. De till och med gifter sig med svenskar.

  Har inte judar funnits länge här och hjälpt svenskarna bygga landet? Längre än MENA-folk och Rumäner? De senare kanske har något att lära sig av judarna? Judarna har aldrig anklagat mig för att diskriminera dem eller att jag är rasist. Detta framstår som märkligt ju mer jag jämför…..

  Gilla

  • Kurt

   Pica Pica….

   Ha sen gammal Judiska vänner i Düsseldorf som ha en restaurang rörelse där, de ha aldrig ställt några krav på Tyskland, föräldrarna utav min bekant överlevde KZ, ändå lämnade de aldrig Tyskland.
   De stod sida vid sida med Tyskarna och röjde ruin fälten de allierades bomber lämnade efter sig i Düsseldorf. Jag frågade min bekant Rifka, hon svarade med influx av Muslimer växa den antisemitiska stämning i Tyskland men inte är det Tyskarna det är de Muslimska grupperna som är ansvarig för detta. Senast fick de stenar kastad genom Restaurang fönstret av Muslimer. Nu har hon med sin man börjat tala om att lämna Tyskland och gör en ny början i Israel. Tack vare Muslimska Svin som inte ha bidragit på något sätt i Tyskland.
   Med undantag för de Turkiska ”Gästarbetare” som jobbade hård i Tyskland. Felet Tyskland gjorde va att låta dom efter sin kontraktstid stannar kvar i Tyskland.

   Gilla

   • Pica pica

    Bodde ett tag i Hessen för flera decennier sedan. Då träffade jag också ett par som överlevt KZ men tänkte aldrig på att de var judar.

    Har också förvånats över det fanatiska hat många muslimer känner mot judar. Visst, Mohammed gillade inte judar och förlät dem aldrig för att de inte insåg att hans påhittade ”religionskopia” var bättre än deras originalversion.

    Kanske hatet blir tydligast från Israels närmaste grannar. Jämfört med Israels framgångar på alla områden måste ”palestinierna” ses som minst sagt misslyckade. De lider av mindervärdighetskomplex alltså. Sen sitter de där och äter sig feta insvepta i sina offerkoftor och tycker synd om sig själva.

    Nej, sluta hata och tycka synd om er själva och sätt igång och jobba. Titta vad judarna åstadkom på mindre än 70 år!

    Gilla

  • Pettersson

   Sveriges invandring under 500 år. Till den grupp som inte anpassat sig på 500 år får vi nog lägga till en till i modern tid…

   https://petterssonsblogg.se/2013/08/07/svensk-invandring-under-500-ar/

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: