Tre åtalade efter skolkonkurs i muslimsk friskola

NORRKÖPING/INVANDRING. Samtliga tre ledamöter i föreningen bakom den konkursdrabbade muslimska friskolan Jasminskolan har åtalats för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Två av dem förnekar brott. Den tredje, Omar Nur, medger att han av okunskap gjort sig skyldig till bokföringsbrott.

Jasminskolan startade höstterminen 2010 och sattes i konkurs i mars 2013 sedan Skolinspektionen dragit in tillståndet. Indragningen innebar att kommunen inte längre betalade några bidrag till verksamheten.

Tillståndet drogs in sedan en rad brister på skolan inte åtgärdats. I sitt 22 sidor långa återkallande av tillståndet pekade Skolinspektionen bland annat på skolans ”mycket låga” kunskapsresultat och att det fanns stora brister beträffande elevernas trygghet och studiero.

Skolan hade drivits av Sommarens ekonomiska förening. Och granskningen av föreningens räkenskaper, eller snarare brist på räkenskaper, visade på en rad missförhållanden. Privata kostnader som en stor mängd parkeringsböter hade betalas av skolan. Inköp av cigaretter hade bokförts som inköp av råvaror och förnödenheter. Tio bilar befanns ha varit i föreningens ägo under 2012.

Dessutom var bokföringen under all kritik. Så hade föreningens samtliga intäkter (läs bidrag) under 2012 bokförts i klump och först på årets sista dag. Detsamma gällde löner och sociala avgifter. Samma brister återfanns för räkenskapsåret 2011 och för de tre månader som skolan drevs under 2013. Ekobrottsmyndigheten konstaterade i sin utredning att det brustit i redovisningen för alla intäkter och för långt mer än hälften av kostnaderna. Vad som hänt i rörelsen gick inte att utreda i efterhand.

Den drivande i styrelsen, Omar Nur, uppger i förhör att skolan inte haft någon ansvarig för ekonomin. Ingen hade heller personalansvar. Nur uppger att man dock hade en budget. På förhörsledarens fråga hur styrelsen kunde veta om budgeten följdes när det inte fanns någon bokföring svarade Nur att man inte diskuterat i de termerna. Nur, som också är misstänkt i den omfattande pågående utredningen av fusk med assistansbidrag, skyller bristerna i skolans bokföring på okunskap. Han erkänner bokföringsbrott som skett av oaktsamhet.

De två medåtalade styrelseledamöter förnekar dock brott. Den ene uppger att han aldrig hjälpt till med skolans administration och framhåller att det inte hållits några styrelsemöten som han deltagit i. Han säger sig inte haft något specificerad roll i styrelsen, utan har hjälpt till vid helger och familjeträffar. Den andre ledamoten uppger att han ansvarat för skolans lokaler, inte för administrationen.

– Pettersson behöver inte säga något, ni fattar…såg ni förresten meningen ”Nur, som också är misstänkt i den omfattande utredningen av fusk med assistansbidrag”

NT 

TIDIGARE 2014-02-05. Stora brister i Jasminskolans redovisning

Granskningen av Jasminskolans ekonomi är klar och bokföringen förmedlar en annan känsla än skolverksamhet, menar konkursförvaltaren.

Det var i mars för ett knappt år sedan som tillståndet drogs in för den muslimska friskolan i Norrköping. Den ekonomiska föreningen bakom skolan gick därpå i konkurs, med skulder på drygt en halv miljon kronor.

Konkursförvaltaren Bengt Ivarsson skriver i sin förvaltarberättelse att bokföringen förmedlar en annan känsla än skolverksamhet, med förhållandevis små inköp av skolmaterial och skolmat till de 100 barnen.

Istället finns bland annat oredovisade bilförsäljningar av några av föreningens tio bilar och en stor mängd taxikvitton och parkeringsböter.

Granskningen har också visat att ett antal fakturor blivit bokförda två gånger. ”Det skulle också kunna vara ett sätt att ta ut pengar privat ur föreningen”, skriver Bengt Ivarsson.

Skatteredovisningar och inbetalningar till skattekontot har inte alls skötts.

”Under perioden förekommer ett flertal skönstaxeringar, sena betalningar och skulder som blivit restförda hos Kronofogdemyndigheten”, skriver Ivarsson.

Bokföringen uppges vara så bristfällig att det inte är möjligt att löpande följa föreningens resultat och transaktioner. Därför går det heller inte att klarlägga huruvida det förekommit olovlig vinstutdelning, menar Ivarsson.

Sannolikt uppges bristerna bero på slarv, avsaknad av rutiner, alternativt dåliga rutiner. Orsaken till obeståndet tros vara Skolinspektionens beslut att stänga skolan och de indragna bidragen från kommunen.

Under år 2012 fick föreningen närmare sju miljoner kronor i bidrag för att bedriva skolverksamhet. Fram till stängningen hann föreningen få närmare två miljoner kronor.

Enligt Skolinspektionens listor var 94 barn inskrivna på muslimska friskolan Jasminskolan. Av dessa 94 elever dök endast 54 upp på den nya skolan. Resten är borta.

– Om Pettersson vore misstänksam skulle han tro att den somaliska korantrogna muslimen Omar Nur som var ordförande och rektor på den muslimska friskolan ägnat sig åt bidragsmaximering eftersom det var små inköp av skolmaterial och skolmat…

2014-02-05_1047

SVT 

5 thoughts on “Tre åtalade efter skolkonkurs i muslimsk friskola

  1. Först fyller Reinfeldt Sverige med 5% flyktingar och 95% banditer, islamiska terrorister, krigsförbrytare och folk som vill ha en bättre framtid.
    När livbåten är fullsatt vädjar han till folket om att ta fler flyktingar.
    Vi var inte ens tillfrågade om vi ville ha brottslingarna.
    Kan vi skicka tillbaka en miljon av den senare kategorin och byta dom mot flyktingar?

  2. Var det inte denna figur,som Dan Park hade som blickfång på sin affisch ?
    I så fall har jag förståelse för den uppbragdhet,som råder till vänster…. 😉

KommenteraAvbryt svar