Tre begärs häktade efter dödskjutning i invandrarghettot Skäggetorp

LINKÖPING. Samtliga som suttit anhållna efter dödsskjutningen i Skäggetorp släpptes under fredagen skriver Corren. Det stämmer inte, 13 släpptes och tre häktades. En släpptes tidigare i veckan. Åklagaren beslutade på fredagen att begära tre av de 16 häktade. De övriga 13 försattes på fri fot. Häktningsförhandlingarna mot de tre hölls under eftermiddagen bakom stängda dörrar vid Linköpings tingsrätt.

Tingsrätten bedömde att det inte fanns skäl att häkta någon av männen. Två är dock fortsatt skäligen misstänkta för medhjälp till mord.

Kammaråklagare Helene Gestrin delar inte tingsrättens bedömning. – Männen häktas inte då tingsrätten har funnit att det inte finns någon risk att de ska återfalla i brottslighet, eller att de ska kunna påverka utredningen. Med tanke på brottets kaliber, en ung människa är död och en skadad, så bedömer vi från åklagarmyndigheten att det finns en stor risk för återfall i brott.

Misstanken om brott kvarstår mot alla de 16 som suttit anhållna hos polisen, meddelar Gestrin.

-Pettersson undrar hur man kan släppa personer som fortfarande är misstänkta för inblandning i mord men de häktade, misstänkta för medhjälp till mord har namn som vi är vana vid…

  • Al-Asadi Ahmad, född 1985
  • Hemen Muhedin, född 1981
  • Akam Ibramimi, född 1990 (ej längre misstänkt enligt tingsrätten)

Correns text stämmer inte riktigt men Pettersson har läst de handskrivna handlingarna i mål B 1895-14. 3-0 till bortalaget men det finns ingen anledning att tro att det skulle blivit 16 – 0 till bortalaget om tingsrätten gjort en klokare bedömning.

UPPDATERAT. Samtliga tre försattes efter häktningsförhandlingar i dag på fri fot av Linköpings tingsrätt. De båda äldre är fortfarande skäligen misstänkta för brottet, medan det inte finns några misstankar mot 23-åringen, enligt tingsrätten.

TIDIGARE 2014-07-29. 17 gripna efter mord i invandrarghetto

En ung man har skjutits ihjäl vid Nygårdsskolan i Skäggetorp i Linköping och ytterligare en är skottskadad.

Polisen fick larmet om skottlossningen vid halv tolv-tiden på måndagskvällen. När patruller strax därefter kom till platsen påträffades en man som avlidit och ytterligare en som skottskadats. Båda männen fördes med ambulans till universitetssjukhuset i Linköping. Den döde har ännu inte identifierats, men tros vara i 20 till 30-årsåldern. Den skottskadade mannen är 29 år.

En stor polisinsats med bland annat hundpatrull och tekniker finns på platsen för att höra vittnen kring händelsen.

Skottlossningen inträffade vid ett större bråk. Polisen har gripit 17 personer. Flera av dem är kända av polisen sedan tidigare. Polisen har också hittat flera tomhylsor på brottsplatsen. Polisen vill i nuläget inte säga om det rör sig om en uppgörelse mellan kriminella gäng.

– Det finns det som talar för en gänguppgörelse men vi har inte låst oss vid det och arbetar väldigt brett, säger Joakim Stenman, presstalesman vid polisen i Östergötland.

-Pettersson antar att det är desinformationsminister Ullenhags vänner som firar avslutningen på Ramadan…

Corren         Polisen

2 thoughts on “Tre begärs häktade efter dödskjutning i invandrarghettot Skäggetorp

  1. Ja Pettersson, man kan verkligen undra hur den bedömningen gjordes, att det inte finns risk för fortsatt brottslighet eller försvårande av utredningen, trots att de är fortsatt misstänkta.

    ALLA i de här gängen är yrkeskriminella, (droger, indrivning/ torpedverksamhet, beskydd, rån, mm). De är garanterat just nu upptagna med att söka upp dem som på något sätt kan ha någon som helst info att ge polisen (eller någon annan som i sin tur kan ge den till polisen) om det som hänt – räcker med att man har hört skott, bor i närheten eller att de ”tror” att någon kan veta något, för att de ska hota – inte bara personen ifråga; utan personens familj, barn, vänner m.fl.

    När det finns risk för att åka dit för något så drar de sig inte för någonting och då menar jag verkligen det bokstavligen. Generellt så finns det även hos yrkeskriminella en hederskodex, att inte göra något som riskerar att skada barn eller kvinnor, men många av dem som tillhör de här gängen har inte någon sådan hederskodex. Om det gäller deras eget skinn, så kan vem som helst ryka – även barn (om de kan komma undan med det, annars tar de inte gärna risken, eftersom de snabbt själva skulle bli dödade/avrättade av andra i eller utanför gänget; eller i fängelset, barn är big NO NO). Fingrar klipps av, knäskålar krossas och skärsår utdelas. De som skadas går inte till vanliga läkare eller sjukhus om det inte är livshotande, de fixar skadorna själva på annat sätt. Husdjur dödas som varning om du har något t.ex.

    Ingen risk att de påverkar utredningen???

    De som sitter häktade är ju inte så väldigt unga, men annars reagerar jag ofta på att man fortfarande i Sverige ger strafflindring om personen är under 20 år, eller att de slipper häktning pga. låg ålder. Att vara så naiv, så att man t.ex. till en 19-åring ger villkorligt för ett brott som en 25-åring skulle få sitta ett par år för och detta enbart pga. ålder; man anser att den unga åldern gör risken för återfall i brott mindre, eftersom en så ung person ännu inte är tungt kriminell, utan kan ”räddas” .. jamen – eller hur?!

    Har en person börjat med brott vid 10-12 års ålder (vilket är det vanligaste) och vid 15 års ålder håller på med tunga brott, där knark, rån (inkl. medhjälp i värdetransportrån) och grova våldsbrott är vardagsmat, då är det ingen liten vilsen person som råkat hamna i fel umgänge, som du har att göra med vid 19 års ålder. Den 19-åringen är en erfaren kriminell med en position i sina kretsar och ofta en hög sådan.

    Jag kan tillägga att det resonemang som jag återger ang. unga kriminella; är inte någon tolkning från min sida, utan kan ofta ses i rättegångsprotokoll och sådant jag ofta hört av kriminalvården och andra rättsinstanser som förklaring till låga straff. Exempel som jag gett på brott och varningar är helt autentiska, från Linköping, (men finns självklart överallt där det finns tyngre kriminalitet)
    .

Kommentera