Minst 12 fall av ofredande


TROLLHÄTTAN. Minst tolv fall av ofredande – flera av dem sexuella ofredanden mot minderåriga tjejer – har inträffat i Trollhättan under våren och sommaren.

Nu har polis löst fallet. Förövarna är pojkar i 8–12-årsåldern.

Strax före midsommar rapporterades om två unga personer – en tjej och en kille – som blivit ofredande på olika sätt av ett gäng unga pojkar i Trollhättan. Polisen sa då att de misstänkte ett samband mellan dessa händelser och andra ofredanden som skett tidigare.

– Allt kom till vår kännedom efter att en tjej blivit antastad. Vi identifierade förövarna på olika sätt och i dag (11/7) har vi tagit hit tre pojkar med deras föräldrar och socialen och hållit förhör, säger Sten Melander, utredningsbefäl på polisen i Trollhättan.

Ytterligare förhör ska hållas i veckan med andra pojkar ur gruppen.

– Det är mer frågan om ett samtal än ett förhör. Vårt budskap till pojkarna är att de ska förstå vad de har gjort och hur brottsoffren känner sig, säger Jörgen Nygren, presstalesman på polisen.

Det handlar om minst tolv fall av ofredanden, som har skett på olika platser i Trollhättan från april till nu. Vid nio fall har flickor ofredats, i övriga tre fall är offren pojkar. De flesta incidenterna har inträffat på Kronogården och Lextorp. Det som gör övergreppen extra uppseendeväckande är förövarnas ålder.

– De är åtta till tolv år gamla, i olika konstellationer. De tre vi har pratat med nu är huvudmännen, ledarna i gängen. Det är väldigt ovanligt att såna här småbarn bildar gäng, säger Sten Melander.

Två av de drivande bakom övergreppen är bröder, 10 och 12 år gamla.

Övergreppen har skett i offentligt miljö, på gator och i parker. De flesta offren är tjejer i 10–16-årsåldern.

– Pojkarna har gått ihop i en grupp på cirka fem personer och valt ut ett offer som de har omringat. Därefter har de tafsat på alla möjliga sätt och vis, och de har rivit och slitit i kläder. Det har varit frågan om sexuella ofredanden, berättar Sten Melander och fortsätter.

– Det här har vållat stort obehag för de här tjejerna. VI har målsäganden som mår mycket dåligt och som inte ens vågar gå ut.

Även jämnåriga pojkar och vuxna har utsatts för barngänget. Då har de bland annat spottat på sina offer, och trakasserat dem verbalt.

Pojkarna har vid varje tillfälle valt ut en enskild person som sitt offer, både såna som varit bekanta till dem och obekanta. Polisen tror att det finns fler offer som inte har anmält ofredandena. Det finns också fler pojkar inblandade än de som har hörts.

– Frågan är om vi ska driva det eller socialen. De här är så små, så det blir ingen rättslig prövning. Socialtjänsten har ärendet, vi bara bistår med utredningen.

För polisens del är fallet uppklarat, och när man nu pratat med de drivande pojkarna bakom övergreppen hoppas man att de övriga inblandade inte fortsätter.

– Socialtjänsten förväntar sig att föräldrarna ska ta tag i det här. Och jag tror att vårt budskap har gått fram till barnen, säger Sten Melander.

Inga anmälningar har kommit in under juli månad, vilket polisen tolkar som att budskapet har gått fram.

Filmen nedan är från 2011, och visar Kronogården i Trollhättan, det är ett invandrartätt område med en lång historik av gängkriminalitet. En kopia av Rosengård i Malmö eller exempelvis Bergsjön, Backa m fl i Göteborg. I Krongården bor mestadels nyinflyttande invandrare och flyktingar från Mena, Somalia osv. så chansen att pojkarna heter Gustav, Peter och Anders är försvinnande liten.

I lördags förekom det en misshandel. Men det ska inte vara den utlösande faktorn. Inget vet egentligen varför. Men veckan har varit fylld av gängens framfart i Kronogården. Gängen består av delvis tonåriga invandrare. Även en del äldre är inblandade.

– Natten till måndag attackerades en polisbil med stenar. En sidoruta krossades och polisen fick glassplitter över sig.

– Natten till tisdag blev en väktare utsatt för stenkastning. Samma kväll brandskadades en bil.

– Natten till onsdagen fick polisen larm om skadegörelse. Bland annat sattes bildäck i brand och en busskur förstördes.

-Pettersson tror nog att socialtjänsten är fel ute om de tror att föräldrarna ska ta tag i problemet, föräldrar har redan släppt pojkarna alldeles för långt och en mamma har inte ett dugg att säga till om när det gäller exempelvis pojkar från Mena…kvinnorna står lägst på den sociala skalan…socialen behöver ta tag i föräldrarna.

Ttela.se 


7 responses to “Minst 12 fall av ofredande

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: