Fängslande gatukonst blev verklighet – Dan Park arresterad på premiären


MALMÖ. Konstnären Dan Park har omhändertagits för hets mot folkgrupp. Under en polisinsats har ett 20-tal av Parks tavlor som ställs ut på Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö, plockats ner.

2014-07-05_1426

 – Jag har alltid upplevt de här bilderna som väldigt kränkande, säger Jallow Momodou, ordförande i Afrosvenskarnas riksförbund, till TT.

En representant för det "goda" Momodou Jallow Vänsterpartiet. Foto: Roger Sahlström Ett hundratal antirasister var på plats utanför galleriet på Gamla väster i Malmö – som vanligt beväpnade med skrik och ramsor. Momodou Jallow från Vänsterpartiet anförde och hetsade de svartklädda ungdomarna. Jallow har två gånger tidigare lyckats få Dan P

En representant för det ”goda” Momodou Jallow Vänsterpartiet.
Ett hundratal antirasister var på plats utanför galleriet på Gamla väster i Malmö – som vanligt beväpnade med skrik och ramsor. Momodou Jallow från Vänsterpartiet anförde och hetsade de svartklädda ungdomarna. Jallow har två gånger tidigare lyckats få Dan Park dömd för hets mot folkgrupp och båda gångerna har han fått grova skadestånd. Foto Roger Sahlström

Ett 100-tal personer, bland annat från Antifascistisk aktion, protesterade vid lunchtid på lördagen mot att galleriet ställer ut Dan Parks verk.

Dan Park dömdes senast i april till totalt fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp i två fall, samt förtal.

Park har bland annat fällts för att ha avbildat tre mörkhyade personer i hängsnaror, varav en av dem föreställde just Jallow Momodou. Han var på plats och var en av dem som i dag demonstrerade mot att galleriet ställer ut verken.

-Pettersson inser att det går att kränka de flesta utom muslimer och negrer och konstnärlig frihet gäller bara västerextremister…

Tidigare 2014-05-03. Galleri Ställer ut Dan Park

Att ställa ut konst av Dan Park kan resultera i både åtal och fängelse, men det skrämmer inte galleristen Henrik Rönnquist i Malmö.

Rönnquist var den förste galleristen som vågade ställa ut Lars Vilks efter hans utfrysning från konstvärlden. Nu gör han det igen. Han erbjuder den fängslade gatukonstnären Dan Park att ställa ut på hans galleri. Henrik Rönnquist säger till Dispatch International: ”Dan Park är en gycklare. Han beskriver samtiden. Han gör narr av alla: Hitler, Reinfeldt, Åkesson och till och med mig och min hund Lukas. Nu är detta plötsligt fel, men bara när det gäller vissa folkgrupper.”

”Låt Dan Park göra sina grejer. Precis som alla andra ska han få använda sig av yttrandefriheten. Gillar du det inte någon säger – lyssna inte, titta inte på det. Kritisera det gärna, men försök inte tysta provokatörerna.”

Henrik Rönnquist menar att konsten inte har några gränser.

”Konst är kritik. Den kanske är subtil, ibland förstår betraktaren den inte. Men konstnären har alltid rätt. Det är hans privilegium att tala sanning om sin tolkning. Precis som gycklaren hade den rätten.”

”Detta handlar inte om Dan Park egentligen, utan om något mycket större. Yttrandefrihet, demokrati och konstnärlig frihet. Antingen har man frihet eller så har man det inte. Det går inte att ha ”lite frihet”.

Dan Park. 5 juli. Premiärutställning. Några av Dan Parks verk nedan.

Galleri Rönnquist & Rönnquist 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 


22 responses to “Fängslande gatukonst blev verklighet – Dan Park arresterad på premiären

 • Hotar Rönnquist på Gallerinat​ten | Petterssons gör skillnad

  […] Fängslande gatukonst blev verklighet – Dan Park arresterad på premiären […]

  Gilla

 • Dan Park frisläppt! | Petterssons gör skillnad

  […] Fängslande gatukonst blev verklighet – Dan Park arresterad på premiären […]

  Gilla

 • Mångkulturen grundade PK-samhället

  Varför måste alla antirasister bete sig så j-la omoget varenda gång? Vill man protestera mot rasismen, så kan man väl åtminstone göra det på ett mer civiliserat sätt. Det säger ju en hel del om debattklimatet vi har i det här landet.

  Gilla

 • Afrosvenskarna polisanmäler gammeldags fördomsfri negerboll | Petterssons gör skillnad

  […] Fängslande gatukonst handlade också om negrer liksom rasistiska kakor. […]

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Nu börjar semestrarna för många av Absurdistans pursvenska slavar …
  Har därför funnit en över 100-årig teckning,från Berlins ledande konstnärer Heinrich Zille…I Tyskland lika bekant som Albert Engström hos oss.M.a.o. en tecknare,som bevarade de dåtida familjelivet till oss efterkommande:

  Gilla

  • Ruben

   De kunde faktiskt visa hur det såg ut på den tiden, med lite humor och samtidigt lite ekivokt. 🙂

   Gilla

  • Ruben

   Apropå ekivokt, Pettersson hade Hasse Anderssons hemsida uppe i ett inslag för ett tag sedan om Negrer. Han är från Veberöd och samlar på gamla saker. Här finns en diger samling av de ”franska kort” som vår tids barberare tillhandahöll. 🙂
   http://hasseandersson.dinstudio.se/gallery_41.html

   Gilla

   • Lars Å Månsson

    @Ruben
    Dina bilder var väl mer uppäggande….efter sin tid.
    Men min Zille-teckning visar nog mer av dåtida verklighet,än dina halvnakna Fransöser !
    Var f.ö. för några dagar sedan vid Sveriges dåtida mest berömda badort Mölle..Utan tvekan ger denna än idag,en viss känsla av den gamla fina tiden före mångkulturens tidevärv.

    Gilla

 • FNsDeklOmMR_Art19

  Det är inte så enkelt det där med muslimer och negrer. Vita och latinos får inte kränka negrer eller muslimer. Muslimer får kränka negrer (tex händelsen vid bron där vitingar av pressen belastades för händelsen), om negrer får kränka muslimer vet jag inte. Muslimer som ifrågasätter delar av islam blir hur som helst islamofober. Om negrer skulle göra detsamma så tror jag det skulle bli samma jargong. Så när det gäller kritik mot islam har hudfärgen eller religionen ingen betydelse-alla blir med automatik islamofober. Konsekvensen är faktiskt att om negrer hade försökt kasta ut en muslim från en bro i tex Malmö så hade detta varit värre än om muslimer hade försökt kasta ut en neger från samma bro. Även om (oavsett hudfärg och religion) pressens hade presenterat förövaren som vit och kristen.

  Min bedömning är också att islam som skyddad ideologi inte enbart står över rashat, islam står även över kvinnorätt och homofobi. Exempelvis hade kontentan blivit densamma även om negern ovan hade ersatts med en bög, även om det hade varit en färgad dito.

  Gilla

 • Ken Ring greps misstänkt för narkotikabrott | Petterssons gör skillnad

  […] Ken Ring har tidigare varit misstänkt för sexuellt ofredande och stöld men är mest känd för att ha försökt uppvigla sina fans att spränga regeringen, storma slottet och våldta prinsessan Madeleine men det var tydligen inte så allvarligt eftersom det är konst. Jämför gärna med tillslaget mot Dan Park igår. […]

  Gilla

 • Tony

  Att bli fängslad för att man visar upp konst i ett land som
  säger sig ha åsiktfrihet och konstnärlig frihet visar bara på
  att något är väldigt fel i det landet.
  Om sen dessa lättkränkta negrer inte tål att bli avbildade
  kan dom ta sitt pick och Pack och dra åt helvete ner till
  dom hyddor dom kom ifrån! Fast sen var det ju det där
  med försörjningen? I Afroland går det ju inte att vänta på
  att kontot ska fyllas på varje månad med andras Pengar

  Gilla

 • Lena

  Var det samma förbund som krävde ministerns avgång, vad jag vet så sitter hon kvar. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14690952.ab

  Gilla

  • Ruben

   Afrosvenskarnas forum för rättvisa är en lokal grupp inom Afrosvenskarnas riksförund, tror att de flesta har sina rötter i Gambia varifrån även Katrin Stjernfeldt Jammehs äkta hälft härstammar.

   Gilla

 • Stenbock

  Så lågt har alltså landet Absurdistan nått ! När man går in och fängslar den fria konstens utövare,antingen det handlar om kommunism,eller av niggerkritiker finns ingen framtid !

  Gilla

 • Lena

  Det finns mycket som är kränkande i samhället men det finns enkla lösningar på det, undvik de platser som är störande, personligen undviker jag Malmö. Hade tänkt att göra ett undantag nu när det är ramadan, känner igen parkernas stad lite mer då.

  Gilla

 • Pica pica

  Yttrandefrihet, åsiktsfrihet, konstnärligt frihet är rättigheter som finns i demokratiska länder. Någon sa att när tvång och diktatur tar över ett land så låser man in konstnärerna.

  Ingen från Afrosvenskarna ska komma och förbjuda detta i Sverige. När detta får ske har vi ingen frihet kvar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: