Särskilda PUT-bostäder åt nyanlända


INVANDRING. Bristen på bostäder till nyanlända flyktingar är nu så svår att myndigheterna diskuterar om samhället ska ordna särskilda bostäder åt dem som har fått uppehållstillstånd.

Just nu räknar Migrationsverket med att 52 700 flyktingar och deras anhöriga kommer att få uppehållstillstånd och behöva en bostad i Sverige i år. Men bostadsbristen gör det svårt för de nyanlända att hitta en bostad.

– Situationen är allvarlig, därför att för varje dag en person inte har fått en bostad är också en dag som det tar längre tid för den personen att etablera sig i det svenska samhället, att få möjlighet att hitta arbete, säger Bengt Greiff, enhetschef på avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

Det antal platser som kommunerna har avtalat för att ta emot flyktingar är dessutom betydligt färre än behovet, drygt 23 600 i hela landet, varav 835 i Skåne. Bostadsbristen gör också att de kommuner som har åtagit sig att ta emot flyktingar inte kan hitta lediga lägenheter tillräckligt snabbt.

Det här leder till trångboddhet när nyanlända som fått uppehållstillstånd blir kvar på Migrationsverkets boenden för asylsökande, där flera hushåll delar på lägenheterna, eller för nyanlända flyttar in hos släkt eller vänner.

I det som kallas Samverkansdelegationen, som är ett organ för samverkan mellan de myndigheter som är inblandade i flyktingmottagningen (Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, länsstyrelserna, kommunerna och Försäkringskassan) diskuteras nu en idé om att samhället ska ordna bostäder för nyanlända som har fått uppehållstillstånd. I diskussionerna kallas de PUT-boenden. Enligt Bengt Greiff är inte tanken att det ska bli permanenta bostäder.

– Det kan aldrig vara ett mål eller ens en ambition att man har människor boende i någon form av offentlig finansierade bostäder, utan naturligtvis måste var och en hitta sin bostad.

I höst ska det utredas hur det här skulle kunna fungera och vem som ska betala. En öppen fråga är om ett sådant här PUT-boende skulle kunna etableras i en kommun, helt vid sidan av den kommunens överenskommelse om att ta emot flyktingar. Men enligt Bengt Greiff kommer kommunerna att vara med i diskussionerna eftersom de ingår i Samverkansdelegationen, via Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Vilket innebär att kommunerna kommer ju i sådana fall att vara betydligt mer involverade och delaktiga i detta. Men återigen, och det är viktigt att poängtera, det här är på idéstadiet och någonting som man kommer att titta på efter sommaren, säger Bengt Greiff.

-Pettersson undrar om kostnaden för ”avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen” bokförs som vinst från invandringen?

SR 


13 responses to “Särskilda PUT-bostäder åt nyanlända

 • Grune

  På nyheterna 2014-08-20 sades att kommunerna skall ta större ansvar för bostadsbyggandet. Hur skall Södertälje kommun kunna bygga 10 000 lägenheter per år?

  Gilla

 • Kalle

  Är det en slump att vi fått nya regler med större ytor på Friggebodar?

  Gilla

 • Pica pica

  Har konstaterat att ingen partiledare tänker ta upp massinvandringen. Alla i 7-klövern kör som vanligt de gamla flosklerna. Just nu och förmodligen över sommaren kommer vi att ha en flyktingström som vi inte sett maken till ens i Sverige. Politikerna tvingar ut asylsökande i landet så att de inte ska synas så hoppas de att bubblan ska hålla över valet.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Finns det inga bostäder så är det väl fullt då,förstår han inte det och vad är det för arbeten han talar om som det är så bråttom till?

  Gilla

 • Janne

  Det finns lediga bostäder att hyra i både Afganistan, Somalia och palestina, för att inte tala om Irak, där byggs det som aldrig förr, dessutom till en bråkdel av kostnaderna för svenska bostäder!
  Varför ska dom gå över ån efter vatten -för det kan väl aldrig vara vår välfärd dom vill åt…
  MVH
  Janne

  Gilla

 • Pica pica

  ”Situationen är allvarlig, därför att för varje dag en person inte har fått en bostad är också en dag som det tar längre tid för den personen att etablera sig i det svenska samhället, att få möjlighet att hitta arbete, säger Bengt Greiff, enhetschef på avdelningen för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.”

  Ingen brådska Bengt, även med fin bostad tar det mer än 7 år att etablera sig och börja arbete.

  Gilla

 • ossie

  Bostadsbyggandet har inte en chans att ens hålla jämna steg med invandringen. Svenska ungdomar som inte har föräldrar som kan hjälpa till med lån eller borgen lär nog få bo hemma till pensionsdags.

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Eller på gatan ihop med andra svenskar!

   Gilla

  • Tomas

   Ja, man blir ju starkt fundersam när man ser hur vi tillåter politikerna att förstöra men antagligen och tyvärr är många Svenssons rätt trögtänkta.
   Annars skulle det ha sett annorlunda ut. Men SD verkar ha fått upp ögonen även på trögmupparna.

   Mest orolig är man för ungarna och vad som ska hända dem när de skall ut i vuxenlivet med arbeta och allt. Det kvoteras in invandrare på många arbetsplatser, trots avsaknad av utbildning. Trots att det kan krävas högskolestudier.

   Gilla

 • Nisse

  7klövern verkligheten närmar sig hur i helvete har ni tänkt !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: