S sänkte skatten mest för rika och lät pensionärerna betala högre skatt…


POLITIK/SKATTER. Det påstås att krisen i skola, vård och omsorg beror på att regeringen sänkt skatterna med över hundra miljarder sedan 2006. Det är fel, skatteinkomsterna för staten är idag c:a 50 miljarder högre än 2006. Varför skattepengarna inte räcker och vad det är som kostar är obegripligt för invällarna går ju med vinst?

Skattetabeller är tråkiga men de är fakta som är svåra att förneka. Bland annat är det fel när det påstås att löntagare och pensionärer betalade lika skatt under den gamla regeringen. Då fanns det ett avdrag, infört av Thomas Östros (S), som kallades ”kompensation för egenavgifter” mycket lika dagens jobbskatteavdrag. Det påstås även att pensionärer inte fått ta del av de senaste årens skattesänkning. Båda är fel.

Sedan påstår vänstern att de är för ett rättvisare skattesystem, historien visar att det är lögn, den gamla regeringen sänkte skatterna mer för högavlönade än den nuvarande.

Pensionärer har också får lägre skatt under den nya regeringen, jag tar ett exempel med en månadslön eller pension på 12000 kr.

 • 2006 betalade löntagaren 3 270 i skatt
 • 2006 betalade pensionären 3 459 i skatt
 • 2014 betalar löntagaren 1 962 i skatt
 • 2014 betalar pensionären 2 240 kronor i skatt

− 2014 betalar pensionären alltså 1 219 kronor mindre i skatt än 2006 medan knegaren betalar 1 308 kronor mindre. Inte lika mycket i skattesänkning som knegaren men min granne har finare bil än mig och det unnar jag honom.

Ett annat exempel till med en knegarlön på 20 000 i månaden och en riksdagsmannalön på 55 000.

Knegarens skatt

 • 1996 – 7 070 kronor
 • 2006 – 5 893 kronor
 • 2014 – 4 259 kronor

Riksdagsledamotens skatt

 • 1996 – 29 150 kronor
 • 2006 – 23 775 kronor
 • 2014 – 19 084 kronor

Siffror är från skattetabell 32, som ni ser sänkte det gamla trötta gänget skatten med 64 500 kronor per år för riksdagsledamoten medan borgarpacket ”bara” har sänkt skatten med 56 292 kronor. Båda kan tyckas orättvist men vilket är mest orättvist?

När man också vet att de röd/gröna gjorde en grön skatteväxling, höjde skatten på energi och sänkte skatten på arbete så den totala skatten skulle vara densamma så ser vi att S, V och MP förflyttade gigantiska summor med pengar från de mindre bemedlade till de mer välbeställda för alla betalar vi samma pris för el och drivmedel.

-Pettersson undrar om detta är de rödgrönas syn på empati, jämlikhet och solidaritet?


3 responses to “S sänkte skatten mest för rika och lät pensionärerna betala högre skatt…

 • Tanten

  En annan vinkling som jag läst är att jobbskatteavdragen finansierats genom omfördelning i sociala avgifter så att den allmänna löneavgiftens del fördubblats mellan 2006 och 2013 samtidigt som sjukförsäkringsavgift, arbetsskadeavgift och arbetsmarknadsavgift sänkts. Källa LO bloggen. Googla ”Borgs reptrick”.

  Gilla

 • Varg i Veum

  Intressant hur vänstern kan trixa med statistik för att få den att passa deras agenda. Men det funkar ju, många ifrågasätter inte de i makten utan sväljer allt med hull och hår.

  Gilla

 • Tony

  Och lägger man sen till att försvaret av landet är nerlagt,
  så kan man ännu mer undra över var alla pengar tar vägen.
  Någon som vet?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: