Yom Kippur – 1973

MELLANÖSTERN. För några dagar sedan inledde muslimerna den heliga fastemånaden Ramadan som är en av islams fem pelare. Ramadan är den månad under vilken Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka, röka och älska, från soluppgång till solnedgång (Koranen 2:183-187).

Alla muslimer kräver att vi andra respekterar dem och deras sedvänjor men minns ni….Jom kippur (på engelska Yom Kippur) försoningsdagen, som är den viktigaste och allvarligaste högtiden för troende judar.

Lördagen den 6 oktober 1973 klockan 14:00 mitt under judarnas Yom Kippur attackerade hundratusentals soldater, tusentals stridsvagnar och attackflyg Israel i ett överraskningsanfall. Syrien och Egypten var fast beslutna, med hjälp av sina allierade, att ta tillbaks det de förlorade under sexdagarskriget 1967.

I börja lider israelerna fruktansvärda förluster, araberna är överlägsna i antal soldater och i utrustning men efter några dagar gick det som vanligt, araberna fick storstryk trots att de anföll på judarnas heligaste helg.

2014-06-30_2021

-Pettersson undrar hur dessa människor har mage att kräva respekt för sina medeltida sedvänjor när de inte respekterar några andra, varken folk eller seder, det bästa är nog att judarna tar över hela Mellanöstern, det skulle i varje fall muslimerna tjäna på för det är dom som förlorar mest på islam…

Israel_1973-10-01

3 thoughts on “Yom Kippur – 1973

  1. Såg ett avsnitt av ”Greatest Tank Battles” på Discovery Channel om Golanhöjderna. När den israeliska armén hade mobiliserat och slog tillbaka mot syrierna så kunde de vid ett tillfälle pricka de ryskbyggda syriska stridsvagnarna som fåglar på ett snöre. Syrierna hade grupperat på en höjd och kunde inte rikta eldrören tillräckligt nedåt för att träffa. Ryssarna bygger utmärkt krigsmateriel men hade väl inte räknat med araber när de konstruerade stridsvagnarna.

  2. Som ungdom plöjde jag mig igenom sådant som såg intressant ut bland farsans Det Bästas Urval. det jag visste då om Israel/Judar kom från skolan/Bibeln, men den boken grundsatte en stor respekt för staten Israel och dess folk. Jädrans vad de gav igen från sådant underläge!

Kommentera