Fel att neka flykting bidrag till hemresa


INVANDRING. Artikeln från 2011. Flyktingen sökte försörjningsstöd för att kunna åka på semester till sitt hemland och hälsa på sin familj. Sandvikens kommun sade nej. Men nu får kommunen bakläxa av förvaltningsrätten.

Den 18-årige mannen har kommit till Sandviken som flykting. Inför sommaren begärde han att få försörjningsstöd för att kunna åka till sitt hemland och hälsa på familjen. Han ville också ha matpengar för vistelsen i hemlandet.

Men Sandvikens individ- och familjeomsorgsförvaltning nekade bidrag. Försörjningsstöd beviljas inte till resor utomlands och därmed kan det inte heller anses skäligt att ge matpengar för utlandsvistelser, resonerade handläggarna.

18-åringen vände sig då till förvaltningsrätten med ett överklagande. Han påpekade bland annat att en bekant från en annan kommun i länet fått halva resan betald till samma land av socialtjänsten och att det känslomässigt skulle vara värdefullt för honom att få träffa sin familj.

Nu måste Sandvikens ifo-förvaltning göra om sin handläggning. Förvaltningsrätten upphäver det gamla beslutet och konstaterar att det är fel att avfärda en ansökan om försörjningsstöd bara utifrån att den som söker ska åka utomlands. Av samma skäl är det också fel att säga nej till matpengar.

”Den som uppbär ekonomiskt bistånd är inte belagd med reseförbud, varken till annan kommun eller till utlandet”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

I domen konstateras också att det enligt praxis kan finnas skäl att bevilja bistånd till en utlandsresa om det är nödvändigt för att möjliggöra umgänge mellan föräldrar och barn.

-Pettersson tycker naturligtvis att ”barnet” ska beviljas resebidrag, med en enkelbiljett till sin familj…

Arbetarbladet     

 


7 responses to “Fel att neka flykting bidrag till hemresa

 • Pica pica

  Har hänt liknande här uppe i Härjedalen också. Det händer mirakel igen och igen men bara med dessa små ensamkommande baarn. Så snart de fått uppehållstillstånd hittar de sin mördade familj.

  Men skicka iväg den lycklige sonen och dra in uppehållstillståndet också. Detta borde inte spela någon roll nu när de äntligen hittat sin familj. Matpengar behöver han inte, hans familj betalar gärna för den förlorade sonen.

  Gilla

 • Tony

  Det är det enda tillfälle som jag kan tänka mig bidrga till,
  men bara om det gäller enkel resa, med förbud att återvända hit!

  Gilla

 • Cabben

  Sandviken gör ju sådana vinster på invandringen att de har råd…

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  Bistånd till jihadresa till Syrien?
  Extra bidrag till ammunition?

  Tänk om alla ”normala” skulle få bidrag för resa till Kanarieöarna för att hälsa på solen!!!

  Gilla

 • Ernst

  Artikeln är från 2011.

  Gilla

  • Varg i Veum

   Ja, det är en gammal artikel, men tål att upprepas. Förmodligen blev den vägledande för andra kommuner. Vet inte hur det ser ut idag, men då i alla fall var det populrärt för ”flyktingar” och andra som absolut inte kunde vistas i Irak i rädsla för sina liv (och inte sällan släktingar och andra klander) att åka på flyktingcharter till hemlandet. Fanns (finns?) resebyråer som levde på denna turism.

   Gilla

 • Tommy

  Bör inte ”flyktingstatusen” ifrågasättas om det är tryggt att återvända dit han flytt ifrån för att hälsa på släcktingar?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: