Lärare anmäld – satte för många F


MALMÖ. En gymnasielärare, David Nilsson, i Malmö anmäls till Skolinspektionen av sin rektor. Skälet: han har satt orimligt många F i betyg. Läraren gav 51 av 177 elever F, vilket fick rektorn att anmäla för oskicklig yrkesutövning. Detta kan leda till indragen lärarlegitimation.

– Arbetsgivaren var inte intresserad av att se mitt betygsunderlag. De har endast utgått från statistiken och säger att det är ”orimligt” många F, säger han till Lärarnas Tidning.

Rektorn förnekar till tidningen att det handlar om en uppmaning att minska antalet F.

– Det är oerhört komplext att sätta betyg nu för tiden. Det är olika förmågor som ska mätas. Man kan inte sätta F för att en elev missat en uppgift eller ett prov. Och som rektor är jag skyldig enligt skollagen att säkerställa att betygssättningen sker på rätta grunder, säger  Rektor Eva Daun vid gymnasieskolan S:t Petri i Malmö.

– Pettersson håller med rektorn, det är fullständigt orimligt att pensionsräddarna skulle vara så dåliga i skolan för då skulle väl inte regeringen påstå att invandring är framtiden…

För er som växt upp med andra betygsystem så är den nya betygsskalan sexgradig med fem godkända och ett ickegodkänt betygssteg. F betyder icke godkänt.

 • A motsvarar det nuvarande MVG
 • B motsvarar ett betyg mellan nuvarande VG och MVG
 • C motsvarar nuvarande VG
 • D motsvarar ett betyg mellan G och VG
 • E motsvarar nuvarande G
 • F motsvarar nuvarande IG

– Om eleven har skolkat så mycket att läraren inte kan sätta ett betyg får eleven ett streck i stället för betyg.

 

 


15 responses to “Lärare anmäld – satte för många F

 • Tony

  Ja det är ju för djävligt att visa på hur uselt den Svenska
  skolan fungerar, det hade ju naturligtvis varit Politiskt
  korrekt om han hade satt MVG på alla som inte vill lära
  sig något, då hade ju denne rektor kunnat pösa ut på en
  bild i Azylsvenska Dagbladet över hur väl hans skola fungerar.
  Verkligheten skall till varje pris mörkas!

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Verkar vara en bra och klok rättvis lärare som satt betygen…
  För oss lite äldre motsvarar betyget ”F” det som hos oss,sattes som stort C….Detta betyg var så sällsynt på min skoltid,att jag inte kan minnas en enda elev som fick en sådan bokstav ! Mitt sämsta betyg var i Musik,där jag begåvades med ett BC…Min sångröst var så falsk,att läraren bad mig att avstå sjunga med de övriga klassen

  Gilla

  • Lena

   Man fick även betyg i uppförande och ordning. Jag tyckte om att man kunde läsa upp sig då det var flera steg i betygssystemet. A a AB Ba B Bc och C. Såg att även i terminsbetygen gavs det AB +, AB -, Ba +, Ba -. En skala med 11olika betyg, det ger mersmak att läsa upp sig.

   Gilla

   • TheMinimizer

    Betygsstegen i Sverige är så stora att de känns som flera meter höga trappsteg.

    I Kina får man betyg på en hundragradig skala från årskurs ett. Så har det varit sedan nittonhundrafrösihjäl, vilket innebär att föräldrarna begriper barnens betygssystem.

    Hur medelvärdesbildar man A a AB Ba B Bc C AB +, AB -, Ba +, Ba ?

    MVG motsvarade 20, VG 15 och G 10. Varför kunde inte siffrorna 10-20 ges direkt som betyg? Varför denna omväg?

    Vilka siffror motsvarar A-F?

    Varför måste numerofoberna styra över vårt betygssystem?

    Gilla

   • Lena

    TheMinimizer : A=MVG, a =MVG och VG, AB=VG och MVG, Ba VG, B=G, Bc=IG och C= IG (riktigt illa) sedan var plus och minus en ”morot” kändes som uppnåeliga mål. Från AB + hoppades man att nå litet a och från Ba – ville man nå Ba och Ba +.

    Gilla

   • TheMinimizer

    Och hur gick medelvärdesbildningen till?
    Motsvarande betygen numeriska värden?

    Hur avgjorde man vem skulle få komma in på olika utbildningar?
    Var alla ämnen lika mycket värda?
    Viktade man med antalet timmar man läst olika ämnen?

    På min tid var Elteknik för Kemister, 80 tim, lika mycket värt som Matematik 660 tim. Guschelov upptäckte man viktningen några år senare på Skolverket.

    Gilla

   • Lena

    TheMinimizer : Nu känner jag mig gammal som ”methusalem, minns faktiskt inte hur det räknades, vet att jag hade inte en chans att komma in på läkarutbildningen för det krävdes A i alla ämnen. Inte heller hade jag betyg nog för , tandläkarutbildningen på ”Käftis”, kanske att man omsatte bokstäverna till siffror. Man hade ju olika linjer på läroverken, reallinjen och latinlinjen.Man valde linje och sedan Universitet efter sitt linjeval, inte alls säkert att man blev antagen, för få stora A.

    Gilla

   • TheMinimizer

    Kanske var det så att man började med tre betyg A,B och C i mitten på artonhundratalet. Sedan upptäckte man efterhand att det var för grovt och då lade man till de andra besynnerliga betygstegen. Vad kommer mellan A och B, äsch vi stoppar in lilla a, typ.

    Även MVG-systemet led ju av detta. Det var både MVG – och VG+ i lärarnas interna anteckningsböcker. Sedan avrundade man friskt när man närmade sig avslutning. Ja, examen fick det ju inte heta längre efter 68 års revolution. Man liksom bara slutade. Själv vägrade jag ta på mig studentmössan, när jag insåg att alla godkändes. Då försvann ju värdet fullständigt. Lika vansinnigt som när alla skulle vara lucia ett par decennier senare. Men vänstern var nog glada och nöjda. Där någonstans tror jag att den svenska skolans kräftgång började. Snart krävs väl fil kand för att bli soldat och polis. Snacka om inflation.

    Gilla

   • Lena

    Jag vägrade också att ta på min, för mina föräldrars skull tog jag på den inför gruppfotot. Vi kan båda sträcka på oss för vår framsynthet, så här illa är det på vissa platser numera. ”Och den ljusnande framtid är vår……………..”http://www.youtube.com/watch?v=DFtknm2LhWM

    Gilla

   • Lena

    Länken fungerade inte, försöker igen.http://www.youtube.com/watch?v=DFtknm2LhWM

    Gilla

   • Christer

    Hörrudu, i vissa lägen tror jag inte betygssystemet har någon betydelse öht.

    Gilla

 • Kurt

  Han ha väl get dr lätt kränkta livsformer för mycket F och sabbat rektorns målsättning när det gäller apornas (Kaffers och Muslimer) betyg.

  Gilla

 • TheMinimizer

  Övergav vi inte det relativa betygsystemet till förmån för ett absolut?
  Då ska man väl inte se på elevernas statistik i grupp utan kontrollera vilka krav som uppfyllts av varje elev?

  Är det så att man smygvägen återinför det relativa systemet genom att t ex sätta gränserna för de nationella proven i efterhand i st f före?

  För övrigt kommer nog lärarfacket att verka för att lärarna ska slippa sätta betyg i framtiden. Det håller helt enkelt på att bli för farligt. Alla hot skapar en obehaglig betygsinflation. Och nu hotar dessutom rektorn…

  Gilla

 • TheMinimizer

  Jag ser att Pettersson missat två viktiga betyg:

  MFG = Med Förakt Godkänd
  MBU = Med Beröm Underkänd

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: